MENU
T.C. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı
Güney Mahallesi Zonguldak Yolu Caddesi No:36 67600 Kozlu/ZONGULDAK
Ajansımız tarafından oluşturulan ve daha fazla proje bilgilerinin paylaşıldığı Başarılı Projeler Kitapçıklarını incelemek için http://www.bakkakutuphane.org/kategori/basarili-projeler/48 linkinden dokümanlara çevrimiçi olarak erişim sağlayabilirsiniz.
2015 yılı KOBİ mali Destek Programı kapsamında Bartın Seramik San. Tic. A.Ş. tarafından sunulan proje ile Bartın’da faaliyetlerini sürdüren firmanın üretim sürecindeki sorunları çözüme kavuşturmaya yönelik Yüksek Basınçlı Döküm Tezgâhı, 7 adet tesir kalıbı ve 11 adet yüksek basınçlı reçine kalıp alımı yapılmıştır. Üretim sürecinde 50 dökümde bir değiştirilen alçı kalıplar yerine 80.000 döküme kadar kullanılabilen plastik kalıpların alınması ile kalıp maliyetleri minimuma indirilmiştir. Alçı kalıplarda ise otuzuncu dökümden sonra yüzeyde yaşanan ve sonucu olumsuz etkileyen pürüzlenmelerin ortadan kaldırılması ile üretim kapasitesi % 15 düzeyinde arttırılmıştır. Alçı kalıplarda günde bir ya da iki adet döküm yapılabilirken yeni üretim metodunda kullanılan plastik kalıplar sayesinde günde 550 adet lavabo dökülebilir seviye yakalanmış, üretim sürecinde ortaya çıkan atık oranının %8,5’ten %6’ya düşürülmesi sağlanmıştır. Artan üretim kapasitesi ile firma, mevcut durumda yaptığı ihracatın toplam satışlar içindeki payını arttırarak % 12’ye çıkartmış ve Azerbaycan ve Ukrayna’ya ilk defa ihracata başlama fırsatı elde etmiştir. Ürünlerinin satışını gerçekleştiren 141 adet bayisi bulunan firmanın bayi sayısı 150’ye çıkmıştır. Türkiye genelinde pazar payı %5 olan firmanın proje sonrası pazar payı artarak %5, 3’e çıkmıştır. Firmanın cirosu bir önceki yıla göre %15 artış kaydetmiş, ISO 14001 Çevre Yönetimi Sistemi’nin üretim sürecine katılmış ve e-trading sitelerine yapılan üyeliklerle yurtdışı pazarlama faaliyetlerine yeni bir yöntem eklemiştir. 9 ay süren proje 6 Temmuz 2016 tarihinde sonuçlandırılmış olup 888.950 TL toplam sözleşme bütçeli projenin destek tutarı 441.392 TL’dir.
Akçasu Mahallesinde bulunan kemer üzerine kurulu tarihi Lütfiye Camii’ni görmeye gelen turistlerin, yol boyunca yapılan peyzaj çalışması ile vakitlerini daha güzel geçirebilecekleri bir sosyal alan oluşturulmuştur. Proje kapsamında üç adet tescilli köprü, iki adet tescilli çeşme gün yüzüne çıkarılmış ve Lütfiye Camiine ulaşım kolay hale getirilmiştir. Kanyon çevresi çöplerden arındırılmış, dere yatağı temizlenmiş ve duvarlar onarılmıştır. Kanyon boyunca yol iyileştirilmiş, dinlenme alanları ve bebek bakım odası ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur. Proje kapsamında Akçasu Kanyonu'na Safranbolu Köy İçi girişinden Lütfiye Camii'ne kadar dere yatağında peyzaj uygulaması gerçekleştirilmiştir. Yapım işi süresi boyunca dere yatağı çöp ve atıklardan arındırılmış, dere çevresi tarihi dokusuna uygun olacak şekilde inşa edilmiştir. Proje uygulama bölgesinde 4.800 m² alanda ıslah ve yapım işi çalışmaları yürütülmüştür. Ayrıca Lütfiye Camii’ne kadar bulunan yolda Kültür ve Turizm Bakanlığı standartlarınca düzenleme yapılmıştır. Proje çalışmaları ile 6 adet tarihi eser gün yüzüne çıkarılmış ve atıllıktan kurtarılmıştır. Bu eserlerden ikisi olan tarihi çeşmeler aslına uygun olarak restore edilmiştir. Akçasu Kanyonu trafiğe kapatılmış, dere yatağı temizlenmiş ve alan hem kültür hem doğa turizmine uygun hale getirilmiştir.
Yenice Belediye Başkanlığının 2016 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında Ajansımızdan destek alarak hayata geçirdiği Ihlamur Teras, Yenice’nin ve bölgenin turizm aktivitelerine büyük katkı sağlamıştır. Bu proje ile alınan başarılı sonuçlar, Ihlamur Teras’ın büyüme potansiyelini ortaya çıkarmış ve bir turizm kompleksi haline dönüştürülmesi fikrini doğurmuştur. Ihlamur Teras’ın büyümesinin ve sahip olduğu olanakların arttırılmasının yanında tesisin bölgeye ekonomik bir katkı sunmasını da hedefleyen Yenice Belediye Başkanlığının 1.332.342 TL bütçeli tamamlayıcı nitelikteki projesi 2018 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında Ajansımızın 984.854 TL tutarındaki desteği ile gerçekleştirilmiştir.
Proje kapsamında Ihlamur Teras’ın konaklama kapasitesini arttırmak adına 5 adet ikili bungalov ev, misafirlerin tesiste keyifli vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla ise Kelebek ve Kuş Evi, Ağaç ve Çiçek Evi, sera ve mini kümes alanı, küçük amfi tiyatro yapılmış kamelya ve bankların teçhizinin yanında peyzaj düzenlemeleri gerçekleştirilmiştir. Tesisin bölge ekonomisine katkı sağlaması da projenin başlıca hedeflerinden olup bu hedefe ulaşma doğrultusunda da hediyelik eşya satış büfesi ve taşınabilir yöresel ürün satış büfeleri Ihlamur Teras’a kazandırılmıştır.
Hayata geçirilen bu iki proje sayesinde hem bölgenin turizm aktivitelerinde çeşitlilik kazandırılmış hem de 40 vatandaşımızın istihdam edildiği, kendi kendine yetebilen ve bölgeye gelen turistlerin kalış süresinin artmasını sağlayan tam donanımlı bir turizm kompleksi kurulmuştur
Safranbolu ilçesi, sahip olduğu kültürel mirasını korumadaki başarısı ile 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine girmeyi başarmış bir turizm şehridir. Tarihi ve kültürel değerlerin yanı sıra doğal güzelliklere de sahip olan Safranbolu, Dünya Miras Listesine alınması ile bölgemizin en önemli turizm ilçelerinden birisi olmuştur. 2018 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında Ajansımızca desteklenen ve Safranbolu Belediye Başkanlığı tarafından yürütülen “Tarihi Çarşılarımız Gün Yüzüne Çıkıyor” projesi ile Safranbolu İlçesi Tarihi Çarşı’daki tarihi ve kültürel açıdan potansiyeli olan alanların turizme kazandırılması amaçlanmıştır. Proje çalışmaları ile Safranbolu'nun tarihi sit bölgesinin merkezinde yer alan Çeşme Mahallesindeki Saraçlar Sokak, Semerciler Sokak ve Kunduracılar Sokakta bulunan çarşılar, sokak sağlıklaştırması ile rehabilite edilerek turizme kazandırılmıştır. Düzenleme alanındaki çarşılarda faaliyet gösteren 62 adet dükkânın sahipleri/işletmecileri projenin hedef grubudur (Başlangıçta 67 dükkânın cephe giydirme imalatı yapılması planlanmış ancak 5 dükkân sahibinin muvafakatini geri çekmesi ile bu kapsamda yapılacak imalat sayısı 62 olarak revize edilmiştir). Proje alanında bulunan 62 adet dükkanın ön cephelerinin restorasyon çalışmaları ile çatı aktarımları ve bazı onarım işlemleri proje kapsamında tamamlanmıştır. Proje ile Safranbolu'da tarihi sit bölgesinde birçok taşınmaz kültür varlığını bünyesinde barındıran tarihi çarşılarda orijinal yapısını yitirmiş 62 adet taşınmaz kültür varlığının dış cepheleri rehabilite edilerek tarihi ve kültürel dokuya uygun hale getirilmiştir. Ayrıca bu çarşılarda sokak sağlıklaştırması yapılarak ve yönlendirme tabelaları ile bu çarşılara ulaşım kolaylaştırılmıştır. Proje çalışmaları her ne kadar özel mülkiyetin kısmi restorasyonunu kapsasa da projenin asıl odağı ilçede tarihi sit bölgesi merkezindeki çarşıları bir cazibe merkezi haline getirmek, bu çarşılarda cephesel bütünlük sağlamak ve ilçe turizminde büyük önem taşıyan taşınmaz kültür varlıklarını korumaktır. Proje sayesinde tarihi çarşılara yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde farkındalık yaratılması, eskiyen ve yok olmaya yüz tutan çarşıların tarihi ve kültürel dokuya uygun olarak turizme kazandırılması ve yerli ve yabancı turistlere hizmet veren çarşıların hizmet kalitesinin arttırılacaktır.
Sınırlı Sorumlu Devrek Merkez Dedeoğlu Çolakpehlivan Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından alınan, sözleşme bütçesi 322.875 TL ve destek miktarı 290.587 TL olan bu proje ile 2 adet farklı boyutlarda hamur yoğurma makinesi, 1 adet erişte kesme makinesi,1 adet tarhana mayalandırma makinesi, 1 adet tarhana kurutma makinesi, 500 metrekare proje alanının içerisine kurulacak 1 adet güneş enerjisi sistemi ile yöresel unlu mamullerin üretiminde kullanılan karakılçık ve siyez buğdaylarını kooperatif bünyesinde üretip öğüterek tamamen kendi üretimini gerçekleştirmek üzere bir üretim merkezi kurulmuştur. Bu üretim merkezinde 250 dönüme ekilen karakılçık ve siyez buğdaylarının öğütülerek kullanılması için bir değirmen temin edilmiş ve değirmenin enerji ihtiyacını karşılamak üzere 1 adet 20 kw büyüklüğünde güneş enerji sistemi kurulmuştur. 52 üyeli Kooperatif yöreye özgü cevizli kömeç, Devrek ekmeği, çocuk tarhanası, kızılcık tarhanası, esmer tarhana, ıspanaklı /ısırganlı/ esmer erişte ve beyaz baklava gibi ürünler üreterek aldığı destekle üretim kapasitesini arttırarak internet üzerinden Türkiye'nin dört bir yanına ürün satışı yapmaktadır. Yeni kurulan üretim alanında 60 kadına 40 saatlik uygulamalı ve teorik makarna ve tarhana üretim eğitimi sonrasında 60 adet sertifika verilmiştir. Bölgenin önemli yöresel ürünleri olan makarna ve tarhana üretilerek markalaşacağı bir tesis yöreye kazandırılmıştır. Zonguldak’ta uygulanan proje ile yerel piyasada ilçeye ait yeni bir marka oluşturulmuştur.
Projedeki sonuçlar:
Kadınların sağlıklı ve doğal ürünleri satabilmeleri için 60 kişiye 840 saat eğitim verilmiştir.
Daha önce Ajansımızdan 2010 yılı KOBİ Mali Destek Programı kapsamında 1.052.632 TL bütçeli “Havlupan Panel Radyatör İmalatında Teknik Altyapının Geliştirilmesi Projesi” için 400.000 TL tutarında destek alan Emko Fenni Malzeme Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması bu proje sonucunda;
Elde edilen bu başarılı sonuçların ardından EMKO Fenni Malzeme Sanayi ve Ticaret A.Ş bu kez de aldığı destek ile bir adet tam teşekküllü kombi montaj hattını temin ederek bölgemize kazandırmayı amaçlamıştır. Ayrıca yeni kurulacak kombi montaj hattında birleştirilen kombilerin test ve deneme üretimlerinin yapılabileceği donanımlı bir test ünitesiyle birlikte bir laboratuvar da kurmak isteyen firma, 2014 yılı KOBİ Mali Destek Programı kapsamında Ajansımıza sunduğu 1.011.450 TL bütçeli projesi için 498.808 TL tutarında destek alarak yatırımını hayata geçirmiştir. Bunların yanı sıra çevre dostu üretim gerçekleştirme hedefiyle ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi sertifikası ve ayrıca kurulacak yeni montaj hattında üretilen cihazların Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşımına ve pazarlanmasına imkan sağlayacak olan CE Belgesi de proje kapsamında alınmıştır.
Projedeki sonuçlar;
Firma, artan iş hacmine bağlı olarak İsrail, Şili, Portekiz ve Çin gibi ülkelerin içinde olduğu yeni dış pazarlara açılma imkanı bulmuştur.
Bartın’da faaliyet gösteren S.S. Tekkönü Piri Reis Küçük Sanayi Sistesi Yapı Kooperatifi tarafından sunulan 839.640 TL toplam bütçeli, 629.730 TL destekli projenin temel amacı; tekne yapımcılığının modern bir alt yapıya kavuşturulması amacıyla 28 dönüm tahsisli arazinin hafriyat, çevre düzeni, iletişim, su, atık kabul tesisi, yangın önleme, yollar ve zemin düzenlemesi işleri ile teçhiz edilmesidir. Geleneksel tekne tiplerinden modern yatçılığa dönen meslek, bu yeni tekne tipinin gerektirdiği hassasiyet ve çağdaş yöntemlere geçmenin çabası içerisindedir. Ev altı, küçük ve eski atölyelerde üretim yapan ustalar mühendislerle çalışmaya başlamış, mesleki yetkinliklerini geliştirmek ve işyerlerini sanayi altyapısına kavuşturmak amacıyla kooperatifleşme eğilimine girmiştir. Bu kapsamda projemiz, tüm dünyada doğal yapı malzemelerine dönüşün yaşandığı bir dönemde, hem alt yapı eksikliğini giderme amacına hem de bölgeye, doğal ahşap malzemeyi hiç terk etmeden modern altyapıya sahip Tekne Yapım Yerlerinin kazandırılması amacına hizmet etmektedir. Tekkeönü sahilindeki tersane sitesinin altyapısının iyileştirilmesiyle, bölgede kümelenme sağlanarak yat inşa ve çekek sahasında; ticari veya turistik amaçlı teknelerin inşa, tadil, bakım ve onarımı için ortak iş yapma ve ortak proje kültürü gelişmesine olanak sağlanmıştır.
Projedeki sonuçlar:
İşaretlenmiş parkurlarda gezmek, doğanın çeşitli renkleri içinde keyifli vakit geçirmek, Kızılkaya Vadisi Şelalesi ve Göletlerinde yüzmek, Şeker Kanyonunda eşsiz güzelliklere tanıklık etmek, Gökdere ve Fındıkaltı’nda piknik yapmak, Keltepe’den doğayı seyretmek ve bunların dışında birçok farklı aktiviteyi gerçekleştirmenize imkan sağlayan Yenice Ormanları, sadece bölgemizin değil ülkemizin de önemli değerlerinden biridir. Tüm bu güzellikleri yakından görmek için Yenice Ormanlarını gezmeye ve doğa aktiviteleri yapmaya gelen ziyaretçilere daha iyi bir konaklama hizmeti sunabilmek adına Yenice Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanan 1.341.009 TL bütçeli projeye 2016 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında Ajansımız tarafından 929.915 TL tutarında destek verilerek bölge, doğa ile iç içe bir bungalov konaklama tesisine kavuşturulmuştur.
Yenice ilçe merkezine 3 kilometre mesafede bulunan Yazıköy Mevkii’nde “Ihlamur Teras” ismiyle hizmete açılan konaklama tesisi, ziyaretçilere muhteşem bir manzara eşliğinde doğa içerisinde vakit geçirme olanağı sunmaktadır. Proje kapsamında 14 adet bungalov ev, kafe ve konferans salonu inşası ile tefrişatı tamamlanmış misafirlere her anlamda güvenli bir konaklama hizmeti sunabilmek adına tesise yangın sistemi, güvenlik ağı, elektrik altyapısı, ses sistemi, internet ve televizyon altyapısı kurulumu yapılmıştır.
Yapım işinin tamamlanmasını müteakip birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Ihlamur Teras, Yenice’ye turizme yönelik önemli katkılar sunmaktadır. Konaklama hizmetinin yanı sıra toplantı, konferans, seminer gibi çeşitli etkinlikler için cazibe merkezi haline gelmiştir ve ulusal çapta ismini duyurmaya başlamıştır. Proje kapsamında oluşturulan basılı materyaller ve ulusal tanıtım haberleri, Ihlamur Teras’ın adını duyurma amacına hizmet ederken Yenice’nin tüm güzelliklerinin bilinirliğini de arttırmaktadır. Bununla birlikte Yenice’nin tanıtımı ve yeni ziyaretçilerin bölgeye çekilebilmesi adına fotoğraf albümü, turizm rotaları kataloğu ve sosyal medya hesapları oluşturulmuştur. Ayrıca bölgeye proje ile beraber yeni tesis kazandırılmasının dışında Yenice Ormanları üzerinde bulunan 15 yürüyüş ve 7 bisiklet rotasına yerleştirilen yer-yön tabelaları sayesinde fotoğrafçılık, doğa yürüyüşü ve kamp gibi aktivitelerin kolaylaşması sağlanmıştır.
Projedeki sonuçlar;
TURSAB üyesi tur şirketleriyle toplantı gerçekleştirilmiş ve düzenlenen Yenice gezisi ile bölgenin tanıtımı yapılmıştır.
Doğal güzellikleri ve tarihi geçmişi ile bölgemizin saklı cennetlerinden biri olan Güzelcehisar Köyü, Bartın iline bağlı, şehre 17 km. uzaklıkta bölgemizin şirin köylerinden biridir. Mavinin, yeşilin her tonuna rastlayabileceğiniz köyde Cenevizlerden kalma olduğu düşünülen kale yapısı, mezar taşları ve lahitler Antik çağlardan günümüze uzanan tarihi bir yerleşime işaret etmektedir. Doğal güzellikleri ve tarihi geçmişi ile bölgemizin saklı cennetlerinden biri olan Güzelcehisar Köyü, aynı zamanda dünyanın en nadide doğa harikalarından biri olan Lav Sütunlarına da ev sahipliği yapmaktadır.
Tarih ve doğanın iç içe olduğu şirin sahil köyünde bulunan eşsiz güzellikteki lav sütunları olarak adlandırılan bazalt kayaçlar bölgeye gelen ziyaretçilere görsel şölen sunmaktadır. Yerkabuğunun çatlaklarından dışarı çıkan lavların soğuyup katılaşması ve sonrasında büzüşüp çatlaması sonucu oluşan lav sütunları dünya üzerinde sayılı yerde bulunmaktadır. Lav sütunlarının ve diğer yöresel değerlerin tanıtılması, ulaşılabilir hale getirilmesi ve korunması amacıyla 2016 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce sunulan “Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi” isimli proje desteklenmiştir. 15 ay süren proje 4 Temmuz 2018 tarihinde sonuçlandırılmış olup, 2.313.738 TL toplam sözleşme bütçesi bulunan projeye Ajansımız tarafından 941.242 TL destek ödemesi yapılmıştır. Proje kapsamda Lav Sütunlarının daha rahat izlenebilmesi için sütunların ön tarafında bulunan adacık üzerine platform kurulmuş, deniz ve sahilin eşsiz güzelliğin yukarıdan seyredilebilmesi ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapılabilmesi adına seyir terası inşa edilmiştir. Sahilde adacık üzerine kurulan platform ile seyir terası arasında ulaşımın daha rahat sağlanabilmesi için 850 metre uzunluğunda ahşap yürüyüş yolu yapılarak yılın her döneminde lav sütunlarının görmek isteyen ziyaretçiler için sahil daha elverişli hale getirilmiştir. Sahilde yapılan düzenlemelerin ardından yöre halkına doğa koruma ve turizm, ev pansiyonculuğu, konaklama hizmetleri, ekolojik tarımsal faaliyetler konularında eğitimler verilerek turizm ve zirai faaliyetler konusunda farkındalıklarının artması yönünde çalışmalar gerçekleştirilmiştir.
2016 yılında sunulan ve başarı ile tamamlanan projenin devamı niteliğinde 2020 yılı Bartın İli Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında Bartın İl Özel İdaresi tarafından sunulan “Güzelcehisar Turizm Köyü Altyapısını Güçlendiriyor” isimli proje ile köyde bulunan 65 adet yapının dış cephesinin restorasyonunun yapılması ile yöresel mimari anlamında farkındalık oluşturulması planlanmaktadır. Köy içinde kurulacak gastronomi merkezi ile Güzelcehisar’a 2016 yılındaki proje ile kurulan ve bölgeye ziyaretçi çeken yürüyüş platformunun potansiyelinden yararlanılacak ve yöresel lezzetler ziyaretçilere sunulacaktır. Kurulacak gastronomi merkezi ile bölge kadınlarının aile bütçelerine katkı sunulması planlanmaktadır. 18 ay sürecek projenin bitiş tarihi 27 Şubat 2022 olup 1.909.069 TL sözleşme bütçesindeki destek miktarı 1.431.802 TL’dir.
M.F.A İş Güvenliği Medikal Tekstil İmalat Tic. San. Ltd. Şti tarafından sunulan “Mevcut Üretim Tesisin Modernizasyonu ve “R” Sınıfı Tekrar Kullanılabilir Maske Üretim Hattının Kurulması Projesi” isimli proje 8 ay sürmüş ve 10 Mayıs 2016 tarihinde sonuçlandırılmıştır. 518.000TL sözleşme bütçeli projenin destek miktarı 248.777 TL olup Zonguldak’ta uygulanmıştır. 2015 yılı KOBİ Mali Destek Programı kapsamında desteklenen proje sonucu R sınıfı tekrar kullanılabilir konik maske makinelerinin işletmeye alınması ile Türkiye'nin ilk yerli tekrar kullanılabilir, "R" sınıfı solunum koruyucu maskesi üretilmeye başlanmıştır. FFP1, FFP2 ve FFP3 sınıflarında ventilli ve ventilsiz olmak üzere toplam 6 modelde üretilen ürünler, nefes alıp verme, tıkanıncaya kadar hijyen şartları sağlamak koşuluyla çok vardiyalı olarak kullanılabilmektedir. İlgili AB standardına, ulusal kanun ve yönetmeliklere uygun olarak üretilen bu ürünlerde kısa zamanda aylık 200.000 adet üretim kapasitesine ulaşılmıştır. Bu sayede hem ülkemizde hem de ihracat ayağında çok güçlü bir ürün olma yoluna girmiştir. Ülkemiz için önemli bir katma değer oluşturan proje ile başta Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Bulgaristan ve Romanya, son dönemler de ise Afrika ülkeleri olmak üzere şuanda yirminin üzerinde ülkeye ihracat yapılmaktadır. BAKKA desteği ile geliştirilen bu ürünler firmanın mevcutta ihracat yaptığı müşterilere yeni müşteriler ve pazarlar eklemiştir.
BAKKA’nın desteği ile geliştirilen projenin M.F.A İş Güvenliği Medikal Tekstil İmalat firmasının 2013’te kabul ettiği “Strateji Belgesi”ne uygun bir şekilde gerçekleştirilen yatırımlardan bir tanesi olduğu ifade edilmiştir. Proje ile sağlanan üretim hattı modernizasyonu, bölgede tekrar kullanılabilir maske üretimine başlanmasını sağlamıştır. Üretim hattı modernizasyonu kapsamında lastik ve ventil takma otomasyon makinesi, iki adet endüstriyel yazıcı, plastik enjeksiyon makinesi, plastik kırma makinesi, iki adet çelik kalıp, ventil takma otomasyon makinesi temin edilmiştir. Projenin devamı olan ve yapılan yatırımdan sonra Zonguldak’ta kurulan yeni fabrikada Türkiye’nin ilk yerli ve milli gaz maskesinin üretimine de başlanmıştır. Zonguldak’ta yapılan ve yapılacak yatırımlar ile bu ürünlerde Türkiye’nin dışa bağımlılığının ortadan kalkması hedeflenmiştir. Kimyasallar, buharlar ve asitlere karşı üretilen gaz maskelerinin, ithal yolla temin edilen gaz maskelerinin yerini alması hedeflenmiştir. İlk etapta firma tarafından gaz maskelerinin üretimi yıllık 250 bin adet, filtrelerinin ise 648 bin adet olacak şekilde planlanmıştır.
Tamamlanan proje ile teknolojik yenilik sağlanarak gelen taleplere cevap verilebilecek ürün çeşidi artmış, maliyetler azalmış ve böylece pazarda daha rekabetçi bir yapıya kavuşulmuştur. Proje süresi içerisinde dört kişilik ilave istihdam sağlanarak personel sayısı 37’ye çıkmıştır. Firma ilerleyen dönemde büyümesine devam ederek personel sayısını artırmaktadır.
Devrek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından alınan 107.965 TL sözleşme bütçeli ve 94.555 TL Ajans destekli bu proje ile iki adet pişirme ocağı, servis arabası, mikser, elektronik terazi, bilgisayar, projeksiyon perdesi ve cihazı, temizlik malzemeleri alınarak, çeşitli tadilat iç dizayn, dekorasyon işlemleri yapılarak üretim kapasitesinin ve ürün çeşitliliğinin artırılması sağlanmıştır. Yöresel ürünlerin işlenmesine yönelik kadınların mesleki bilgi ve beceri düzeylerinin yükseltilmesi sağlanarak yörede yetiştirilen ve doğada yabani olarak bulunan reçel ve marmelat ham maddesi doğru ve güvenli bir şekilde değerlendirilmiştir. Üretime ilişkin gerekli eğitimler verilerek atıl durumda bulunan köy okul lojmanında üretime başlanmıştır. Zonguldak Devrek’te uygulanan, Dedeoğlu Köyü ve S.S. Devrek Merkez Dedeoğlu ve Çolakpehlivan Köyleri Tarımsal Kalkınma kooperatifindeki kadınlara Tarım Bakanlığı tarafından uygulanan 'Bahçeden Bastona Kızılcık Projesi' kapsamında oluşturulan kapama kızılcık bahçelerinden elde edilen meyveler işlenerek katma değeri arttırılmıştır. Yörede doğal olarak bulunan diğer doğal meyvelerin (kuşburnu, böğürtlen) ve üretimi yapılan dut, incir, çilek, erik, çilek üzümü gibi meyvelerin bu proje kapsamında reçel yapımında kullanılması sağlanmıştır. İlçede yöre kadınlarının uzun yıllardan beri doğadan kızılcık toplayarak reçel, marmelat ve meyve suyu yapma kültürünün korunarak gelecek nesillere aktarılması ve yöresel kültürün canlı tutulması sağlanmıştır. Reçel üretimi eğitim modülü ile 25 kadına reçel ve marmelat yapım eğitimleri verilmiştir. Bölgenin yöresel ürünü olan kızılcığın işlenip reçel ve marmelat olarak üretilerek markalaşacağı bir tesis yöreye kazandırılmıştır. Kadınlara sağlıklı ve verimli üretimin, aynı zamanda da ürettikleri ürünleri etkin şekilde pazarlamanın kapılarını açacak olan bir eğitim verilerek bu işi sürdürmeleri için gerekli olan bilgiler verilmiştir. İlçenin marka ürünü olan bastonun ham maddesi olan kızılcıkla anılan bir yiyecek markası oluşturarak yerel piyasada ilçeye ait yeni bir marka oluşturulmuştur.
Projedeki sonuçlar:
Üretilen ürünler sergilenmiş ve satış ofisi kurulmuştur.
Destek Programı Türü: 2019 Yılı Teknik Destek Programı
Başvuru Sahibi: Bartın Ticaret ve Sanayi Odası
2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi “II. Dijital Dönüşüm ve Sanayi Hamlesi bileşeninin “Bölgesel Kalkınma, İstihdam ve Markalaşma” başlığı altında belirtilen “Türkiye’nin yerel ve bölgesel değerlerinin markalaşmasını sağlayan bölgesel coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adlarında yapılan marka tescilleri artırılacaktır. Tescil edilen markaların gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde bilinirliğinin artırılması için Kalkınma Ajansları tarafından bölgesel destekler sağlanacaktır” ibaresine istinaden alınan bu başvuruda; Kurucaşile taş sacının coğrafi işaret başvurusunun yapılması ve oda personelinin konuyla ilgili bilgi birikiminin arttırılması amacıyla eğitim ve danışmanlık hizmetinin alınması amaçlanmıştır. Kurucaşile taş sacının coğrafi işaret alması ile tüketici denetim ile taklit ürünler karşısında korunmuş ve bu sayede kalite izlenebilmiş, sürdürülebilir olması sağlanmış, sahte üreticilerin önüne geçilerek ürünün gerçek üreticileri korunmuş ve gelirleri muhafaza edilmiş, ürünün katma değeri yükselmiş, ürün tescilde belirtilen kurallara göre üretileceğinden geleneksellik ve dolayısıyla kültürel ve tarihi değerler korunmuştur.
Destek Programı Türü: 2019 Yılı Teknik Destek Programı
Başvuru Sahibi: Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası
2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi “II. Dijital Dönüşüm ve Sanayi Hamlesi bileşeninin “Bölgesel Kalkınma, İstihdam ve Markalaşma” başlığı altında belirtilen “Türkiye’nin yerel ve bölgesel değerlerinin markalaşmasını sağlayan bölgesel coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adlarında yapılan marka tescilleri artırılacaktır. Tescil edilen markaların gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde bilinirliğinin artırılması için Kalkınma Ajansları tarafından bölgesel destekler sağlanacaktır” ibaresine istinaden alınan bu başvuruda; elpek bezinin coğrafi işaret başvurusunun yapılması ve oda personelinin konuyla ilgili bilgi birikiminin arttırılması amacıyla eğitim ve danışmanlık hizmetinin alınması amaçlanmıştır. Bu sayede, tüketici denetim ile taklit ürünler karşısında korunacak ve bu sayede kalite izlenebilecek ve sürdürülebilir olması sağlanacak, sahte üreticilerin önüne geçilerek ürünün gerçek üreticileri korunacak ve gelirleri muhafaza edilecek, ürünün katma değeri yükselecek, ürün tescilde belirtilen kurallara göre üretileceğinden geleneksellik ve dolayısıyla kültürel ve tarihi değerler korunacaktır.
Destek Programı Türü: 2019 Yılı Teknik Destek Programı
Başvuru Sahibi: Kilimli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
On Birinci Kalkınma Planı “Nitelikli İnsan, Güçlü Toplum” hedefi altında “Eğitim” politikası alanında “Mesleki ve Teknik Eğitimde Üretime Yönelik Yapısal Dönüşüm ve İstihdam Seferberliğine başlanacaktır”, “Plan döneminde bütün meslek liselerinin atölye ve laboratuvarları modernize edilerek günümüzün eğitim-istihdam ihtiyaçlarına uygun hale getirilecektir”, “Mesleki eğitimdeki kurum ve kuruluşlar bünyesindeki atölyelerin daha etkin bir şekilde kullanılması suretiyle döner sermaye gelirleri artırılacaktır” tedbirlerine istinaden alınan projede Eren Enerji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde görevli Kimya Teknolojisi Alanının kabiliyet ve yeterliliğine uygun 5 idareci, 5 öğretmen ve 28 öğrenciye toplamda 38 kişiye eğitim verilmiştir. Projede, Eren Enerji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde kurulması planlanan kimyasal ve kimyasal malzemelerin üretim atölyesinde okulların kullandığı temel temizlik malzemelerinin üretilip önce Kilimli ilçesine daha sonra Zonguldak merkez ve diğer ilçelerdeki okulların ihtiyaçlarını piyasadan daha ekonomik olacak şekilde karşılayıp kurulacak döner sermaye üzerinden öğrencilerin istihdam esilmesi bu sayede genç nüfusun üretime katılması amaçlanmıştır.
Destek Programı Türü: 2018 Yılı Teknik Destek Programı
Başvuru Sahibi: Bartın Merkez 1.Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü
On Birinci Kalkınma Planı “Rekabetçi Üretim ve Verimlilik” hedefi altında “Sanayi Politikaları” alanında “Özel Sektör Kurumsal Kapasitesinin Geliştirilmesi” politikasında belirtilen “309.9. Kalkınma Ajansları destekleri yeniden yapılandırılarak kurumsallaşma, yenilik yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, kurumsal kaynak planlaması, e-ticaret, dijital dönüşüm, dış ticaret ve yalın üretim, temiz üretim, enerji verimliliği ile endüstriyel simbiyoz gibi konulara öncelik verilecektir” tedbirine istinaden alınan bu başvuruda, Bartın Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı ve/veya OSB içerisinde faaliyet gösteren işletmelerin Üretim, Kalite, Ar-Ge ve Ürün Tasarımı departmanlarında çalışan birim yöneticileri, şefler ve mühendislere yalın üretim eğitimi ve danışmanlığı verilmesi amaçlanmıştır. Bu eğitimi ve danışmanlığı alan firmalarda performans kayıplarının azaltılması, alan kazanımı, makine-ekipman verimliliğinde artış, 5S çalışmalarına geçiş ve iş kazası sayılarında azalış sonuçlarına ulaşılmıştır.
Destek Programı Türü: 2018 Yılı Teknik Destek Programı
Başvuru Sahibi: Bartın Belediyesi
2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi “II. Dijital Dönüşüm ve Sanayi Hamlesi bileşeninin “Bölgesel Kalkınma, İstihdam ve Markalaşma” başlığı altında belirtilen “Türkiye’nin yerel ve bölgesel değerlerinin markalaşmasını sağlayan bölgesel coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adlarında yapılan marka tescilleri artırılacaktır. Tescil edilen markaların gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde bilinirliğinin artırılması için Kalkınma Ajansları tarafından bölgesel destekler sağlanacaktır” ibaresine istinaden alınan bu başvuruda; Pirinçli Bartın Mantısı, İncir Yemiş Dondurması, Beyaz Baklava ve Kabak Burması yöresel yemeklerinin coğrafi işaret başvurusunun yapılması ve oda personelinin konuyla ilgili bilgi birikiminin arttırılması amacıyla eğitim ve danışmanlık hizmetinin alınması amaçlanmıştır. Bu sayede, bu ürünlerin başka bölgelerde, standartlar dışında ve izin almadan üretiminin ve pazarlanmasının önüne geçilmiştir. Bunun sonucunda bu ürünlerin fiyatlarında belirli bir standart sağlanabilmiştir. Artacak ürün fiyatları üreticilerin gelirlerinde artış sağlamış ve dolaylı olarak ekonomik kalkınmaya katkıda bulunulmuştur.
Destek Programı Türü: 2018 Yılı Teknik Destek Programı
Başvuru Sahibi: Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü
2010 yılında başlayan FATİH projesi kapsamında okullarda oluşturulan bilişim alt yapılarının ve sosyal nitelikli eğitsel elektronik içerik ağı olarak isimlendirilen EBA sistemi Eğitim Bilişim Ağının daha etkin kullanımına katkı sağlaması, sınavları geçmek ve diploma almak üzerine odaklanan öğrencilerin merak eden, sorgulayan, yenilik peşinde koşan ve yaşam boyu öğrenmeye tutkulu bireylere dönüştürerek ile katkısının yıllarca sürmesinin amaçlandığı projede Zonguldak Merkez ve İlçelerdeki Ortaokul ve Ortaöğretim kurumlarında görev yapan sosyal bilgiler, fen bilgisi, fizik, kimya, matematik, biyoloji, İngilizce, coğrafya, tarih gibi farklı branşlardaki öğretmenlere eğitim verilmiştir. COVİD-19 pandemi sürecinde bu tür uygulamaların önemi bir kez daha ortaya çıkmış, teknoloji ve dijitalleşmede gerekli beceri ve yetkinliklere sahip olan bireyler yetiştirmenin çarpan etkisi ortaya çıkmıştır.
Destek Programı Türü: 2017 Yılı Teknik Destek Programı
Başvuru Sahibi: Gülşen Utku Anaokulu
Klasik, tek yönlü eğitimin dışına çıkılarak karşılıklı, aktif katılan, yaratıcı düşünen, özgün çalışmalarda bulunan öğrenciler yetiştirilmesi; eğitim alan öğretmenlere klasik hikaye okuma etkinliklerini bir kenara bırakarak; ritim ve müziği kullanarak, fiziksel olarak aktif, drama ve teatral öğelerin kullanıldığı geniş kapsamlı, bir çok duyuya aynı anda hitabeden ortamlar oluşturması fırsatı verilmesi amacıyla hazırlanan bu projede Kdz. Ereğli ilçesinde devlete bağlı veya özel okulların bağımsız anaokulları ile anasınıfları bünyesinde görev yapan okul öncesi öğretmenlerine özel hikaye anlatıcılığı eğitimi verilmiştir. On Birinci Kalkınma Planı “Nitelikli İnsan, Güçlü Toplum” hedefi altında “Eğitim” politikası alanında “Çocukların ruhsal ve bedensel gelişimlerini gözeten eğitim ortamları oluşturulacaktır”, “Hizmet içi eğitimlerin içerikleri öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin güncel ihtiyaçları çerçevesinde yenilenecek, mesleki ve teknik eğitimde hizmet içi eğitimler iş ortamlarında gerçekleştirilecektir” tedbirlerine istinaden alınan bu başvuruda, eğitim alan eğitimcilerin bilgi birikimlerinin öğrencilere aktarılması ve çocukların yaratıcı düşünme becerilerinin üst seviyelere çıkarılması, hayal güçlerinin geliştirilmesi özgün çalışma ortamları oluşturularak çocukların kendini ifade etme becerilerinin artırılması sağlanmıştır.
Destek Programı Türü: 2015 Yılı Teknik Destek Programı
Başvuru Sahibi: Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
On Birinci Kalkınma Planı “Yaşanabilir Şehirler, Sürdürülebilir Çevre” hedefi altında “Bölgesel Gelişme” politikası alanında “Kalkınma ajansı destekleri, yerel düzeydeki kurumların kapasitesinin geliştirilmesi, özel sektörün kurumsallaşması, sürdürülebilirliği ve verimliliğinin artırılması amacıyla yönetim danışmanlığı alanına odaklanacaktır” ibaresine istinaden alınan bu projede CAD ve GIS tabanlı yazılımların doğru ve etkin kullanılması sonucunda, çevreye duyarlı, sürdürülebilir ve yaşanabilir mekanların oluşturulmasına altlık teşkil edecek projelerle Belediyelere ve İl Özel İdaresine katkı sunularak Bartın İlinin ekonomik (kentte ki arsa ve arazi değerlerinin artışı), sosyo-kültürel (yeşil alan, eğitim, kültür, sağlık gibi sosyal donatı alanlarının iyileştirilmesi), fiziksel (kent siluetinin iyileştirilmesi), tarihsel (kentin tarihi dokusu korunarak sürdürülebilirliği) ve görsel açıdan çeşitliliği sağlanıp Marka Değerinin ortaya çıkma potansiyeli ile ülke genelinde ziyaret edilme oranının artması böylece yerel ölçekte kent ekonomisine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Mimar, mühendis, şehir plancısı ve teknikerlerden oluşan kurum personelinin aldığı bu eğitim ile Netcad yazılımı kullanılarak, yürütülecek olan çalışmalarda Kurumsal iş gücü ve zaman kaybı minimize edilecektir.
Geleceğin mesleklerine yönelik araştırmalar ve öngörülere göre, yakın gelecekte bilişim sektöründeki en parlak mesleklerin başında siber güvenlik uzmanlığı gelmektedir. Yapılan araştırmalarda 5 yıl içerisinde Türkiye’de 30 bin, dünyada ise 1,5 milyon siber güvenlik uzmanına ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir. 2016-2019 yıllarını kapsayan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisine konu olan siber güvenlik alanında yetkin personel yetiştirilmesi ve bu alanda uzmanlaşmak isteyen personel, araştırmacı ve öğrencilerin teşvik edilmesi için çalışmalar öngörülmüştür. Bu kapsamda bölgemizde koordinasyonu sağlayabilecek en önemli kuruluş olan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından üst düzey Siber Güvenlik Uzmanlarının yetiştirilmesi için “BAKKA Siber Güvenlik Uzmanı Yetiştirme Projesi (Siber Vatan)” hazırlanmıştır. Bu proje ile ülkemizin ulusal stratejilerine hizmet edilirken, yetişmiş insan gücünü artırarak dünya çapına 1,5 milyon siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanmasında en yüksek payın bölgemizden karşılanması hedeflenmektedir.
2014 itibari ile başlatılan Siber Vatan projesi öncelikle Teknik Destek programı ile desteklenmiş ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (Beyaz Şapkalı Hacker CEH), Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Android Mobil Uygulama Güvenliği Denetimi Eğitimi), Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (İleri Düzey Mobile Uygulama Güvenlik Testleri Eğitimi), Eskipazar Meslek Yüksekokulu (Siber Saldırı ve Karşı Korunma Teknikleri), Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Karaelmas Siber Güvenlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (Siber Güvenlik Eğitimlerinde Açık Kaynak İşletim Sistemlerinin Kullanılması, Malware Zararlı Yazılım Analizi Eğitimi, Web Uygulama Güvenlik Testleri Eğitimi), Gökçebey İlçe Emniyet Müdürlüğü (Siber Güvenlik Eğitimi), Karabük Valiliği Bilgi İşlem Müdürlüğü (Siber Zorbalıkla Mücadelede Kurumlararası İşbirliğinin Sağlanması ve Eğiticilerin Eğitimi) projeleri fonlanmıştır.
2019 yılında sektörün ihtiyaç duyduğu uzmanların yetişmesi amacı ile öğrenci eğitimleri başlamıştır. Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile yapılan protokol kapsamında Siber Güvenlik konusuna ilgi duyan ve farklı liselerde okuyan 16 öğrenciye 4 ay süreli temel Siber Güvenlik eğitimleri, Bülent Ecevit Üniversitesi Siber Güvenlik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile yapılan iş birliği protokolü kapsamında siber güvenlik konusuna ilgi duyan 20 üniversite öğrencisine 2 ay süreli temel düzeyde eğitim verilerek sertifikalandırılmıştır. Temel eğitimlerini tamamlayan öğrenciler 10 gün süreli ileri düzey web güvenliği eğitimine alınmış ve ardından tersine mühendislik, exploit geliştirme ve zararlı yazılım analizi alanlarında eğitimler verilmiştir.
Lise ve üniversite öğrencilerinin eğitimlerinin ardından, 14 ülkeden 4012 kişinin katıldığı HackIstanbul 2019 Capture the Flag yarışmasının ön elemesine ilimizden katılan 7 takımdan (3 lise takımı, 4 üniversite takımı) 6’sı yarı finale kalmıştır. Gerçek hayattaki en zor senaryolar ile düzenlenen yarışmada Karaelmas (K4R43LM4S) takımı 12. olmuştur. STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. tarafından dördüncüsü düzenlenen CTF (Capture The Flag – Bayrağı Yakala) yarışmasında Karaelmas (K4R43LM4S) takımı ön eleme ve yarı finali geçerek final yarışmasına katılmaya hak kazanmış ve ulusal ölçekte 18. olmuştur. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2019 yılında ilki düzenlenen Cyber Anadolu Siber Güvenlik CTF Programının Batı Karadeniz etkinlikleri Ajansımız koordinasyonunda ve ev sahipliği yapılmıştır.
Ajansımız organizasyonunda, Bülent Ecevit Üniversitesi Siber Güvenlik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen müfredat kapsamında, Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi, Zonguldak Şehit Gökhan Esen Proje İmam Hatip Lisesi, Zonguldak Fen Lisesi ve Zonguldak İMKB Anadolu Lisesinin katılım sağladığı “SiberVatan:0’dan 1’e” yazılım dili eğitimi düzenlenmiştir. SiberVatan:0’dan 1’e eğitimi ile bilişim programların temelini oluşturan matematiksel işlemler ve bunların mantıksal sıralaması anlamına gelen algoritma üzerinde yoğunlaşılmış, ardından C dili ile devam edilmiştir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızca 2019 yılı için belirlenen Mesleki Eğitim teması kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından ‘Siber Güvenlikte Küresel Oyuncu Nasıl Olunur?’ temasıyla Ankara’da düzenlenen 4. Uluslararası Siber Güvenlik Konferansına ve 2019’da 7'ncisi düzenlenen NOPCON’a (Uluslararası Hacker Konferansı) Ajansımız organizasyonu ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Bartın ve Karabük Üniversitelerinden toplam 58 akademisyen ve öğrenci katılım sağlanmıştır.
2020 yılında ise siber güvenlik çalışmaları arasında önemli bir yer tutan Malware (zararlı yazılım) analizi, web güvenliği ve kriptoloji uzmanlığı çalışmaları başlanmış, üniversite öğrencilerinden oluşan takımlar kurulmuş ve projeler geliştirilmiştir. Ayrıca Korona virüsü nedeni ile zorunlu olarak online platformlarda ve özellikle kriptoloji ve Blockchain üzerine eğitimler alınmıştır.
Siber Vatan Projesi kapsamında gerçekleştirilen “Usta – Çırak” buluşmaları Pandemi nedeni ile online ortamda “Siber Vatan Çay Saati”ne dönüştürülmüş, Siber Güvenlik Riskleri, Siber İstihbarat ve Dijital Dönüşüm, Gelişmiş Siber Tehditler, Tehdit Avcılığı ve Siber Savaş, Kriptolojinin Siber Güvenlik Alanında Kullanımını ve Karşılaşılan Problemler gibi konularda online etkinlikler düzenlenmiştir.
Siber Vatan Projesi kapsamındaki eğitim ve koordinasyon çalışmalarına 2020 -2021 yılı için Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde yeni programlar ile devam edilmesi planlanmaktadır.
Amacı
Bartın'da üretim kültürüne ve kümelenme potansiyeline sahip iş kollarından biri olan Ayakkabı-saya İmalatı sektörünün kümelenmesi, Bartın sathına dağınık vaziyette olan sanayi kuruluşlarının bir arada ve düzenli üretim alanlarında faaliyet gösterebilmesi amaçlanmıştır.
Önemi
Bartın’daki tüm paydaşların katılımı ile 31 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirilen sektör önceliklendirme çalıştayında tüm sektörler 18 başlık altında değerlendirilmiş ve Sektör Önceliklendirme Matrisi oluşturulmuştur. Analizlerde, Ayakkabı – Saya Sektörü öncelikli sektörler arasında değerlendirilmiştir.
Bartın’ın il statüsüne kavuşmasından itibaren küçük el işletmeciliğinden çıkarak sanayi görünümünü kazanmaya başlayan ayakkabı sanayi, son yıllarda önemli gelişmeler kaydetmiştir.
Bununla birlikte 2014- 2021 Yılları arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yatırım Teşvikleri kapsamında 6 adet firma Yatırım Teşvik Belgesi almış; kapama işlemi gerçekleştirilen 4 adet yatırım kapsamında 9.472.277 TL tutarında yatırım gerçekleştirilmiş olup yatırımlar kapsamında 65 kişinin istihdamı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bahsi geçen yatırımlar haricinde iki adet belge kapsamında yatırımlar devam etmekte olup 1.907.500 TL’lik yatırım ve 43 istihdam taahhüt edilmiştir.
Özellikle ayakkabı üretiminin el tezgâhında yapılan tek bölümü olan sayacılık da Bartın’da önemli istihdam yaratmaktadır. Ayakkabı üretiminde kullanılan derilerin dikiş ve yapıştırıcılarla birleştirilmesi anlamına gelen bu sektör “Ayakkabı üretiminin en zor, en zahmetli yanı” olarak nitelendirilmektedir. Fabrikalarda seri üretimin gelişmesiyle birlikte birçok aşaması bilgisayarlı makinelerle yapılan ayakkabı üretiminde el tezgâhında yapılan tek kısım sayacılık bölümüyle ilgili Bartın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünden alınan verilere göre, ayakkabı sektöründe Sanayi Siciline kayıtlı 11 adet firma bulunmakta olup toplamda 728 kişi istihdam edilmektedir. Ayrıca Bartın Merkez Ulus İlçesinde 1 adet deri çanta imal eden ve 20 kişi istihdam eden firma bulunmaktadır.
Bartın için önemli bir sektör olan Ayakkabı saya sektöründe düzenli üretim alanlarının oluşturulması ve kümelenme faaliyetinin gerçekleştirilmesi ile mevcut işletmelerin üretim kapasitelerinin ve verimlerinin artması, daha fazla istihdamın sağlanması, yeni yatırımların ile çekilmesi ve fason üretimden çıkılarak markalaşma çalışmalarının hız kazanması beklenmektedir.
İşbirliği Yapılan Kişi, Kurum veya Kuruluşlar
Bartın Valiliği, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası, Bartın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Bartın Ticaret İl Müdürlüğü, Bartın Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Bartın KOSGEB İl Müdürlüğü, Bartın OSB Müdürlüğü ve Bartın Sayacılar ve Ayakkabıcılar Derneği ve TASEV
Kapsamı
Bartın'da kültürel iş kollarından biri olan sayacılık sektörünün kümelenmesi faaliyetleri kapsamında Bartın Yatırım Destek Ofisi tarafından mentörlük desteği sağlanmıştır. 2015 yılında başlanan faaliyetler kapsamında düzenlenen teknik çalışma ziyaretleri, yönlendirme ve işbirliği sayesinde 2018 yılında sektör temsilcilerinin üyeliği ile Bartın Sayacılar ve Ayakkabıcılar Derneği'nin kurulması kümelenme çalışmalarına katkı sağlanmıştır. Kurulan derneğin, süreç içerisinde yatırım mentörlüğü de yapılmış ve bu sayede 2018-2020 yılları arasında 1 firmanın Yatırım Teşvik Belgesinden, 5 firmanın KOSGEB KOBİ Gelişim Desteğinden, 8 firmanın İş-Kur desteklerinden faydalanmasına katkıda bulunulmuştur. Bunun dışında Bartın Ticaret Sanayi Odasının katkılarıyla 2018 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı ve 2020 yılı SOGEP kapsamında sayacılık sektörü Ajansımız tarafından mali destek almaya hak kazanmıştır. Bartın İnovasyon Test ve Eğitim Merkezi’nde bahsi geçen iki projenin eğitim donanımları birleştirilmiş ve merkez sektörün eğitim merkezi haline gelişmiştir. Yapılan yönlendirmeler, proje ve destekler kapsamında Sayacılar ve Ayakkabıcılar Derneğinin kuruluşundan bu yana 2 firma marka/patent almış, 4 firma direk ihracat yapmış veya ihracat yapan firmalarla çalışmış ve 200 kişilik ilave istihdam sağlanmıştır. İlgili kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa gerçekleştirilen yönlendirmeler neticesinde Kozcağız Saya ve Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nin kurulması sağlanmıştır.
Hali hazırda ayakkabı ve saya sektöründe üretim yapan firmaların kümelenmesine yönelik arsa, yer veya arazi tespit edilmiş, söz konusu arazide sanayi sitesi yapılabilmesi için gerekli prosedürler yerine getirilmektedir.
Gerçekleştirilen Faaliyetler
1- Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Bartın ve Karabük Yatırım Destek Ofisleri olarak Bartın Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte Bartın’da faaliyet gösteren ayakkabı – saya ürettiricileri ile beraber Konya’da faaliyet gösteren Ayakkabı ve Saya Üreticileri ile Bartın’da faaliyet gösteren ayakkabı – saya üretiricileri arasında tecrübe paylaşımı ve ortak çalışmalara temel oluşturmak için 13-15 Temmuz 2016 tarihleri arasında Konya’ya teknik gezi düzenlenmiştir. Gerçekleşen teknik gezi programına Bartın’da ayakkabı ve saya imalatında faaliyet gösteren firmalardan 8 temsilci ve 2 ajans personelinin katılımı sağlanmıştır.
2- 24- 25 Nisan 2019 tarihlerinde Bartın'da sayacılık sektörü ve ticaret hacmini geliştirmek, iyi uygulama örneklerini incelemek amacıyla İstanbul’a teknik çalışma ziyareti gerçekleştirilmiştir. Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) ziyaret edilmiştir.
3- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2019 yılında Kalkınma Ajansları için belirlemiş olduğu “Mesleki Eğitim” teması kapsamında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Bartın Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile düzenlenen etkinlik kapsamında TASEV(Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme Ve Eğitim Vakfı ) Yönetim Kurulu Üyeleri Bartın’a davet edilmiştir.
4- 2018 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında, Ajansımızca desteklenen ve Bartın Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen “Bartın’da Nitelikli Eleman İhtiyacının Karşılanması İçin Saya Eğitim Merkezi Kurmak” isimli proje yürütülmüştür.
5- 2020 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Bartın Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvuru sahibi, Kozcağız Belediyesi’nin ortak, Bartın Sayacılar ve Ayakkabıcılar Derneği’nin de iştirakçi olduğu “Sayayı Evlerde Üretiyoruz” adlı proje yürütülmüştür.
6- 16 – 19 Mart 2022 tarihlerinde Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde ayakkabıcılık sektörü faaliyetlerini incelemek ve son zamanlarda Bartın ilinde ön plana çıkan sayacılık sektörünü geliştirmek amacıyla bu alandaki başarılı çalışmalarıyla ismini duyuran bu iki ilin uygulama yönelimlerini görmek amacıyla, BAKKA Bartın Yatırım Destek Ofisi, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası, Bartın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Bartın Ticaret İl Müdürlüğü, Bartın Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Bartın KOSGEB İl Müdürlüğü, Bartın OSB Müdürlüğü ve Bartın Sayacılar ve Ayakkabıcılar Derneği’ni temsil eden personelin yer aldığı teknik ekip oluşturulmuş; Şanlıurfa ve Gaziantep illerine teknik çalışma ziyareti düzenlenmiştir.
7- Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) toplantısında alınan kararlar doğrultusunda Ajansımız koordinasyonunda; ilimiz genelinde ayakkabı ve saya sektöründe üretim yapan firmaların kümelenmesine yönelik arsa, yer veya arazi tespit edilmesi için çalışma grubu oluşturulmuştur. Sektörde sanayi sitesi kurulmasına yönelik bir irade mevcuttur. Önemli bir adım olarak Kozcağız Saya ve Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi kurulması için gerekli başvurular yapılmıştır.10.02.2022 ve 30.03.2022 tarihlerinde ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) kapsamında Bartın’da faaliyet gösteren saya ve ayakkabı imalatı sektörüne yönelik kümelenme faaliyetleri istişare toplantıları gerçekleştirilmiş; tespit edilen alana saha ziyaretleri gerçekleştirilmiş, toplantı tutanakları rapor haline getirilerek Bartın Valiliğine arz edilmiş ve düzenli üretim alanı üretmeye yönelik olarak Valilikçe gerekli çalışmalar başlatılmıştır.
Ajansımız Yönetim Kurulunun 18.11.2014 tarihli kararı ile Bartın Yatırım Destek Ofisi bünyesinde Türk Patent ve Marka Kurumu Bilgi ve Doküman Birimi kurulmuştur. Bu kapsamda Bartın’da coğrafi işarete konu teşkil edebilecek 19 adet ürün tespit edilmiş olup gerçekleştirilen bilgilendirme toplantıları, paydaş ziyaretleri, ulusal ve uluslararası tanıtım faaliyetleri ile coğrafi işaretli ürün sayısının artırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunulmuştur. Coğrafi işaret başvurusu yapma kararı alan Bartın Belediyesi ve Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Ajansımızın Teknik Destek Programına yönlendirilmiş ve aldıkları eğitim ve danışmanlık hizmetleri sonrasında Bartın Belediyesi tarafından Bartın Ağda Tatlısı, Bartın Beyaz Baklavası, Bartın Kabak Burması, Bartın Pirinçli Dolması, Bartın Tatlı Böreği, Bartın İncir Doldurması Tatlısı için; Bartın TSO tarafından Kurucaşile Taş Sacı için coğrafi işaret başvuruları gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda Bartın Tatlı Böreği tescillenmiş ve mahreç işareti almıştır. 2019 Yılında Ajansımızca yapılan “Bartın İlinde Üretilen Balın Kalite ve Standardizasyonu Ön Fizibilite Raporu” çalışması neticesinde, Bartın Valiliği Koordinasyonunda BAKKA, Bartın Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası ve Bartın Arıcılar Birliğinin eş güdümlü çalışmaları ile “Bartın Kestane Balı” için coğrafi işaret başvurusu yapılmıştır. Amasra Salatası’nın coğrafi işaret başvurusu için ilgili kurumlarla görüşmeler devam etmekte olup, Bartın İşi Tel Sarmaya coğrafi işaret başvurusu için Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce gerekli hazırlıklar yapılmaktadır. 2015 Yılı öncesinde Bartın’da yalnızca 1 adet coğrafi işaretli ürün tescili varken 2020 yılı itibari ile 7 adet coğrafi işaret başvurusu yapılmış ve 2 adet ürün tescil edilmiştir. 2 adet ürün içinse başvuru hazırlıkları devam etmektedir.
Karabük ili Yenice ilçesinde faaliyet gösteren Dereli Kardeşler San. Tic. Ltd. Şti., Karabük Yatırım Destek Ofisi’ne başvuru yaparak Yenice ilçesinde sunta, MDF, kontraplak, osb, plywood üretimi için düşünülen yatırım kapsamında devlet destek ve teşvikleri hakkında bilgi talep edilmiştir. Yenice İlçesinde 30 milyon TL’lik yatırım kararı alan firma ile işbirliği içerisinde “Kontrplak Fabrikası” kurulumu için bilgi ve doküman desteği sağlanmış, yatırım teşvik sistemi içerisindeki “Öncelikli Yatırım” teşviklerinden yararlandırılması ve Yatırım Teşvik Belgesinin alınmasına yönelik danışmanlık faaliyeti yürütülmüştür.
Yatırım ile 100 kişilik istihdam sağlanmıştır. Firma yıllık 20.000 m3 kereste üretimi ile yurtiçi satışların yanı sıra ihracat kapasitesini de artırmıştır.
Ajansımız tarafından 2017 yılında, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesi sınırlarında modern sera tesislerini içeren Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) OSB kurulması için uygun işletme ölçeğinin belirlenmesi, yetiştirilecek ürün ve pazar seçimi, teknoloji düzeyinin belirlenmesi gibi amaçlarla "Seracılık Fonksiyonel Tasarım ve Ön Fizibilite Raporu" hazırlanmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda raporda özellikle ihraç ürünü olabilecek, katma değeri yüksek ve pazarı hazır olan salkım domates ürünü seçilerek bu doğrultuda topraksız modern seralarda üretim öngörülmüş ve bu kapsamda gerekli ön fizibilite çalışması hazırlanmıştır. Yapılan çalışmada yaklaşık büyüklüğü 20-30 dekar olan seralarda yatırım maliyetleri ile yatırım geri dönüş süreleri hesaplanarak yatırımın cazip bir yatırım olduğu anlaşılmıştır. Söz konusu ön fizibilite raporu kullanılarak ilgili Bakanlıklara dosyalar sunulmuş ve Zonguldak Çaycuma Sera Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) OSB yatırımı için Bakanlık onay vermiş ve ilgili süreçler sonrasında OSB’ye ilişkin tüzel kişilik oluşturularak yer seçimi tamamlanmıştır.
2019 Yılı Yatırım Programında “Zonguldak Çaycuma Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB Projesi” yeni proje olarak programa alınmıştır. 2019 yılı Eylül ayı başında sözleşmesi imzalanan işin 2020 yılı içerisinde bitirilmesi planlanmaktadır. Ajansımız, Çaycuma Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB Projesinin fikir aşamasından olgunlaştırılmasına, stratejik ürün ve pazar seçimine, altyapı ve planlama çalışmalarına kadar her aşamasında yer alan ve vizyon geliştirilmesine çok önemli katkılar sunmuştur.
Projede gelinen aşamada Sera İhtisas OSB için yatırımcılar ve onların yönlendirilmesi konusu da Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yakından takip edilmektedir. Üretilmesi öngörülen salkım domates ürününün doğrudan ihracata yönelik olması ve yaklaşık 500 kişinin doğrudan istihdamının sağlanacak olması bölgedeki ekonomik canlanmaya ve bölgenin kalkınmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Projenin ikinci etap çalışmaları için de görüşmeler devam etmektedir.
Bölgede sektörel çeşitlililiği sağlamak, bölgenin ekonomik, sosyal ve beşeri kalkınmasına katkı sağlamak üzere araştırma, analiz, fizibilite ve strateji çalışmaları yapan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından; mukayeseli üstünlüklerini kullanarak bölgenin rekabet gücünü arttırmak, bir arada olmanın getirdiği potansiyelden yararlanmak, kümelenme konusundaki farkındalığı artırmak, yeni pazarlara erişimi ile katma değeri yüksek ve nitelikli ürünlerin üretimini sağlamak, yatırım, kapasite ve istihdam olanaklarını arttırmak amacıyla 2019 yılında Batı Karadeniz Çelik Sektörü Kümelenme Analizi çalışması yapılmıştır. Çelik sektörünün seçilme nedenlerinden biri bölgede bu sektörün güçlü olması, Türkiye’nin en büyük üç entegre demir-çelik üreticisinden Erdemir ve Kardemir’in bölgede bulunması ayrıca bu işletmelere bağlı gelişen özel sektör yatırımlarının da bölgede yoğun olarak bulunmasıdır. Diğer bir önemli neden ise, altyapı çalışmaları tamamlanma aşamasına gelen ve 2023 yılına kadar faaliyete başlaması beklenen Filyos Limanıdır. Kümelenme Analizi çalışmaları kapsamında toplantı, çalıştay, bölge içi ve bölge dışı firma ziyaretleri, yüz yüze görüşmeler ve teknik geziler gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda bölgeye ilişkin toplam beş farklı alt küme önerisi geliştirilmiştir. Bunlar;
Zonguldak merkez için Maden Makinaları kümelenmesi önerisi kapsamında BAKKA ve Zonguldak Valiliği koordinasyonunda yapılan toplantılar neticesinde Zonguldak’ta faaliyet gösteren ve yaklaşık otuz beş civarında firmanın üye olduğu Zonguldak Maden Makinaları İmalatçıları Derneği (MAKZON) 2019 yılında kurulmuştur. 2020 yılında ise Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından maden makinalarının tasarım ve üretim çalışmalarına danışmanlık etmek, test-analiz çalışmalarını ve üretilen maden makinalarının uluslararası düzeyde sertifikasyon işlemlerini gerçekleştirmek, bu alanda en yeni teknolojilerin aranması, bulunması ve uygulamaya konulmasına yardımcı olmak amacıyla disiplinler arası araştırma yapmak üzere Bülent Ecevit Üniversitesi Maden Makinaları Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmuştur. MAKZON tarafından maden makinaları üreticilerine yönelik Zonguldak merkezde bir sanayi alanı oluşturma çalışmaları da halen sürdürülmektedir. Bu doğrultuda bir yapı kooperatifi kurulmuştur. Bölge paydaşlarının işbirliği ile bu alandaki kümelenme faaliyetleri tüm hızıyla devam etmektedir.
Kömüre Giden Demiryolu - Tren Turizmi Projesi, Zonguldak ilinde madencilik kültürünü kullanarak turizmi harekete geçirmek ve kültür odaklı bir içerikle mevcut demiryolu hatlarını kullanarak turizm amaçlı tren turu düzenlenmesine yönelik olarak gerçekleştirilen konsept bir projedir. Proje ile Batı Karadeniz Bölgesinin mevcut turizm ve kültür potansiyeli ile ihtiyaçlarını ortaya koyarak, ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda gerçekleştirilmesi hedeflenen kalkınma stratejileri incelenmektedir.
Projenin hazırlık aşamasında talep analizi, mevcut durum analizi ve saha çalışmaları yapılmış olup ‘Kelebeğin Rüyasına Yolculuk’ ismiyle 2017 yılında bir tanıtım organizasyonu gerçekleştirilmiştir. Tur organizasyonuna sosyal medya fenomenleri, yerel rehber, TÜRSAB yetkilileri, tur acenteleri ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işletmelerinden temsilciler davet edilerek Kömüre Giden Demiryolu Projesinin uygulaması gerçekleştirilmiştir. Kömüre Giden Demiryolu projesi ile 2018 yılında Şehir Ödülleri Türkiye yarışmasına katılım sağlanmıştır. Göbeklitepe Projesinin kazandığı yarışmada Kömüre Giden Demiryolu Projesi ikinci olmuştur.
Ayrıca projenin internet ve sosyal medya platformlarında bilinirliğini artırmak ve bölgenin turizm potansiyeli hakkında aktif ve sürdürülebilir tanıtımını sağlamak amacıyla 2019 yılında ‘Yeşil Rota’ konsepti ile internet sitesi ve sosyal medya hesapları oluşturulmuştur.
Sonuç olarak proje ile bölgenin mevcut turizm ve kültür değerleri hâlihazırdaki tren yollarıyla bütünleştirilmiş, bir turizm koridoru oluşturulmuş ve alternatif bir turizm güzergâhı ortaya koyulmuştur. Ankara-Zonguldak hattındaki demiryolunun rehabilitasyon çalışmaları önemli ölçüde tamamlanmış olup, bakım ve onarım çalışmaları devam etmektedir. Demiryolunun kullanımı, söz konusu çalışmaların tamamlanması ve pandemi sebebiyle alınan tedbirlerin kaldırılması ile mümkün olacaktır.
Projenin tam anlamıyla hayata geçmesiyle bölge illeri arasında doğal bir entegrasyon sağlayarak çarpıcı bir turizm destinasyonu oluşturulmasına katkı sunacaktır.
Corona virüs (Covid-19) ülkemizde olduğu gibi tüm Dünya ülkelerinde de en önemli pandemi olarak kayıtlara geçmiştir. Bu hastalıkta, risk grubunda bulunanlar hastalığı ağır semptomlarla geçirirken, bu süreci atlatmak için bir solunum cihazına bağlanmaktadır. Pandeminin en yoğun olduğu Nisan ve Mayıs aylarında bölge genelinde solunum cihazı ihtiyacı oluşmuş olup; bu ihtiyacı karşılamak, solunum cihazı sayısından kaynaklı sıkıntıları azaltmak adına Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü’nden edinilen bilgiler çerçevesinde, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı aracılığıyla Antalya Teknokent Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi ile görüşülmüş, ulusal basında da yer alan “solunum cihazı çoklayıcı” tasarımı temin edilmiştir. Çoklayıcı tasarım kodları Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Karabük Üniversitesi ve Bartın Üniversitesinden öğretim üyeleri ve öğrencilerinin yanı sıra Kdz. Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Zonguldak Mesleki Eğitim Merkezinin gönüllü ekipleri ile paylaşılmış ve üç boyutlu (3D) yazıcılar ile üretim gerçekleştirilmiştir. İlk ürünler test için Zonguldak Pandemi Hastanesine gönderilmiş, test sonuçları ve ihtiyaçlar doğrultusunda tasarımlar güncellenmiştir. Testler neticesinde onaylanan tasarım, gönüllü ekiplerce üç boyutlu yazıcılarda hazırlanarak Zonguldak Pandemi Hastanesi ile Kdz. Ereğli ve Çaycuma Devlet Hastanelerine teslim edilmiş; ayrıca yeni tasarımlar Antalya Teknokent Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi ile de paylaşılmıştır. Bu kapsamda 150 adet çoklayıcı üretimi gerçekleştirilmiştir.