Statkraft, Türkiye´de 3. hidroelektrik santralini inşa edecek

21 September 2011 - 3322 Read
Norveçli enerji kuruluşu Statkraft, Türkiye’de Çetin Hidroelektrik santralini inşa etme kararı aldı. Yapılan açıklamaya göre, Dicle Nehri’nin kollarından Botan Çayı üzerinde yer alacak Çetin Barajı’nın 401 MW kurulu gücü ve büyük bir baraj gölü olacak. Daha aşağısında yer alacak Aşağı Çetin’in ise 116 MW’lık kurulu gücü olması planlanıyor.
Santral toplam 517 MW kurulu gücü ile Statkraft’ın Norveç dışındaki en büyük hidroelektrik santrali olacak. Yıllık ortalama 1.4 TWh üretimi ile Çetin, Türkiye’deki 460 bin evin elektriğini karşılayacak. Yatırım maliyetinin yaklaşık 500 milyon avro olacağı tahmin ediliyor.
Statkraft Türkiye Genel Müdürü Steinar Bjornbet ise, Türkiye’de büyüme hedeflerine uyumlu olarak yatırımlarını sürdürmek istediklerini, var olan projelerle birlikte inşaat projeleri dahil toplam 1.2 milyar dolar civarında yatırım yapmış olacaklarını bildirdi.
Statkraft’ın Türkiye’deki ilk hidroelektrik santrali Adana’da. Çakıt (20 MW) ticari faaliyete 2010 Haziran’ında başladı. Çorum ilimizdeki Kargı (102 MW) ise halen inşaat halinde ve 2013 sonunda hizmete girmesi bekleniyor. 2015 yılında Çetin’in de bitmesiyle Statkraft Türkiye’de toplam 639 MW kapasiteye ve yaklaşık 2 TWh toplam yıllık üretime sahip olacak
Other News

Turistik Karaelmas Ekspresi 2026 Yılı Seferlerine Başlıyor

1. Sürdürülebilir Bölgesel Kalkınma Sempozyumu’na Davetlisiniz

Sosyal Girişimcilik Mali Destek Programı Eğitim Toplantıları Tamamlandı!

Bartın’da 135 Milyon TL’lik 8 Proje İçin Sözleşmeler İmzalandı

Personel Alımı Mülakat Sonuçları Açıklandı

Sosyal Girişimcilik Mali Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi



