Yerel Gastronomi Değerlerimiz Ark of Taste Ağı na Dahil Edildi

8 May 2024 - 1616 Read
Slow Food, 1986 yılında İtalya'nın Roma şehrinde Carlo Petrini tarafından kurulan bir kültürel harekettir. Bu hareket, geleneksel yerel yemek kültürlerini korumayı, yerel tarımı desteklemeyi ve endüstriyel gıdaların olumsuz etkilerine karşı durmayı amaçlamaktadır. Fast food kültürüne ve endüstriyel gıda üretimine karşı bir tepki olarak ortaya çıkan hareket, sağlıklı beslenmeyi, sürdürülebilir tarımı, yerel ürünleri ve geleneksel mutfakları ön planda tutmaktadır. Yerel çeşitliliği destekleyen ve hızlı tüketim alışkanlıklarına karşı daha yavaş, bilinçli ve keyifli bir beslenme anlayışını savunan hareketin temel prensipleri yerel ürünleri destekleme, çevresel sürdürülebilirliği sağlama ve kültürel çeşitliliği koruma üzerine kurgulanmıştır. Slow Food hareketi altında oluşturulan Ark of Taste Ağı ise gelecekte kaybolma riski altında olan yerel gastronomi değerlerine yönelik bir kataloglama sistemidir.
Bölgemizde yer alan yöresel gastronomi değerlerinin uluslararası ağlara katılımı yoluyla tanıtımının sağlanması amacıyla Ajansımız uhdesinde yürütülen çalışmalar kapsamında Slow Food organizasyonu altında yer alan Ark of Taste Ağı’na katılıma yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinden toplam 12 ürünün Ağ’a dahil edilmesine yönelik başvurular gerçekleştirilmiştir. Söz konusu ürünlerden 7 tanesi onaylanarak bu ürünler Ağ’a dahil edilmiş olup 4 ürünün değerlendirme süreci devam etmektedir.
Ark of Taste Ağı’na dahil edilen ürünler:
- Çaycuma Manda Yoğurdu
- Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği
- Alaplı Fındığı
- Yenice Ihlamur Balı
- Safranbolu Çavuş Üzümü
- Bartın Ağda Tatlısı
- Bartın Kestane Balı
Değerlendirme süreci devam eden ürünler:
- Zonguldak Malay Yemeği
- Safranbolu Safranı
- Safranbolu Maniye Domatesi
- Bartın İncir Donduma Tatlısı

Other News

2025 Yılı Teknik Destek Programları Temmuz-Ağustos Dönemi Sözleşmeleri İmzalandı

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Eylül Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı Karabük’te Yapıldı

Turistik Karaelmas Ekspresi Yola Çıktı
Batı Karadeniz Sonbahar Rengarenk Doğa ve Kültür Turu Batı Karadeniz’in en güzel rotalarında, sonbaharın rengarenk doğası eşliğinde mistik bir yolculuk başlıyor.

Safranbolu’dan New York’a: Kapıların Ardındaki Hazineler

2025 Yılı Doğa Temelli Turizme Yönelik Teknik Destek Programı Başvuru Süreci Tamamlandı

Batı Karadeniz Sogreen Yeşil Girişim Hibe Programı Başvuru Süreci Tamamlandı