Program Amacı:
Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’nın (SOGEP) hedefi uygulandığı illerde, yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmaktır.
Program öncelikleri:
Öncelik-1: İstihdam Edilebilirliği Artırmak
Öncelik-2: Sosyal Girişimcilik ve Yenilikçilik
Öncelik-3: Sosyal İçerme
Öncelik-4: Sosyal Sorumluluk
Öncelikli Temalar:
Program kapsamında 6 öncelikli tema belirlenmiştir. Temaların kapsamı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Tema-1: İstihdam Garantili Mesleki Eğitim Projeleri
Tema-2: Kooperatiflerin Ölçeklendirilmesi Projeleri
Tema-3: Hane Halkı Gelir Getirici Projeler
Tema-4: Üretim Alanlarında Kreş Kurulması
Tema-5: Kadınlara Yönelik Sosyal Üretim Merkezleri
Tema-6: Engelli Bireyler ve Bakım Veren Kadınlara Yönelik Gündüzlü Bakım Merkezleri
Program Bütçesi
Proje bütçesinin KDV dâhil asgari 1 Milyon TL olması gerekmektedir. Destek oranı kar amacı gütmeyen başvuru sahipleri azami %90, kar amacı güden başvuru sahiplerinin sosyal sorumluluk projeleri için azami %50 olarak belirlenmiştir. Proje uygulama süresi azami 18 aydır.
Projelerin Seçimi
Desteklenmesi talep edilen proje fikirleri öncelikle proje fikir formatında aşağıda tanımlanan yöntemlerle hazırlanır. Ajans ve uygulanan yıl özelinde farklı yöntemler tercih edilebilir.
SOGEP projeleri, usul ve esasları uyarınca Ajanslar tarafından 3 yöntemle geliştirilebilir. Bunlar:
Ajans Güdümünde Proje Hazırlığı: Hâlihazırda tamamlanmış fizibiliteler veya ön etüd, saha çalışmaları ve analizleri kullanılarak ve başvuru sahibi olma niteliğini haiz kuruluşlar değerlendirilerek Ajans tarafından oluşturulabilir ve genel sekreter kararıyla Bakanlığa iletilebilir.
Kısa Liste Oluşturmak Üzere Teklif Çağrısı: Ajans proje fikri geliştirme sürecinde Programla ilgili duyuru yaparak proje teklifleri alabilir. Ajansa sunulan proje fikirlerinin değerlendirilmesi Ajans bünyesinde kurulacak komisyon tarafından gerçekleştirilir. Komisyon kararı ve Genel Sekreter onayıyla Bakanlığa iletilecek projeler belirlenir.
Bakanlık Görevlendirmesi: Bakanlık, gerekli gördüğü temalarda proje hazırlanması için Ajansa re’sen görev verebilir.
Bakanlıkça uygun görülen projeler için SOGEP Bilgi Formu, SOGEP Bütçesi , İş Planı ve destekleyici belgeler (proje alanı mülkiyeti, projenin uygulanması için alınması gereken izin ve ruhsatlar, işbirliği protokolleri, istihdam taahhütleri, satış anlaşmaları, fizibilite raporları, yapım işleri için keşif özeti ve mimari projeler vb.) hazırlanarak KAYS üzerinden Bakanlık nihai değerlendirmesine sunulur.
Nihai değerlendirme, Ajansın ilettiği kısa liste üzerinden Bakanlık tarafından yapılmakta, gerekli görülmesi halinde şartlı onaylanabilmekte ve revize edilen proje teklifleriyle sözleşmeler Ajansla imzalanarak, uygulaması izlenmektedir.
SOGEP BAŞVURU FORMU - AÇIKLAMALI
SOGEP Proje Bütçesi Şablonu
SOGEP Proje Fikri Formatı
Öncelikli Temalar