Karabük´e büyük yatırım

8 July 2010 - 3012 Read
Kaptan D.Ç., Diler Holding, Kroman Çelik, Çolakoğlu ve İŞTAŞ gibi ülkemizin demir çelik sektörünün önde gelen beş şirketi tarafından kurulan MARZİNC A.Ş., demir çelik tesislerinin üretimleri sırasında bacalardan çıkan atıkları yeniden ekonomiye kazandırmayı planlayan büyük bir yatırımı Karabük´te hayata geçirmeyi hedefliyor.
Karabük Organize Sanayi Bölgesinde gerçekleştirilecek ülkemizin bu alandaki ilk yatırımı olan projenin hayata geçirilmesi için bir protokol imzalandı. 7 Temmuz 2010 Çarşamba günü Karabük Valiliği´nde düzenlenen imza töreninde OSB Müteşebbis Heyetini temsilen Karabük Valisi ve BAKKA Yönetim Kurulu Üyesi İzzettin Küçük, Karabük Belediye Başkanı ve BAKKA Yönetim Kurulu Üyesi Rafet Vergili ve Karabük TSO Başkanı ve BAKKA Yönetim Kurulu Üyesi Pehlivan Baylan ile MARZİNC A.Ş. adına şirket ortaklarından olan Kaptan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Nur Çebi ve Çolakoğlu A.Ş. Genel Müdürü ve aynı zamanda MARZINC A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olan Uğur Dalbeler protokolü imzalayarak yatırım sürecinin ilk adımını attılar.
Kurulacak tesiste demir çelik fabrikalarının üretimleri sırasında atık olarak çıkan çinko ve kurşunlar toplanarak yeniden ekonomiye ve üretime kazandırılacak. Yılda 100-150 bin ton tozu işleyerek, yılda yaklaşık 50 bin ton çinko üretmeyi hedefleyen tesisin maddi getirisinin 100 Milyon TL civarında olması hedefleniyor. Yaklaşık 150 milyon Avroya mal olacak fabrika aynı zamanda çevreci bir yatırım olarak da dikkat çekiyor. Tesis için ilk etapta 60 Milyon Avro tutarında bir yatırım yapılması ve 220 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor. Tesisin tam kapasite ile çalışmaya başlamasıyla birlikte yaklaşık 1000 kişiye istihdam olanağı sağlanmış olacak.
Tesisin faaliyet geçmesiyle birlikte ilk etapta ürünün tamamının ihraç edilmesi planlanıyor. Ancak sonrasında sünger demir üretilecek ve ülkemizin ihtiyacı olan hammaddenin karşılanması tesisin hedefleri arasında. Bunun için ilk etapta ihraç edilen çinko oksit, çinko metale dönüştürülecek. Hali hazırda ülkemiz yıllık yaklaşık 250 bin ton çinko metal ithal ediyor. Bu ithalatın rakamsal karşılığı ise 500 milyon ABD Doları civarında. Kurulacak olan bu tesis ile ülkemizin ihtiyacı olan çinko metalin % 60´ı üretilmiş olacak. Tesisin 8 - 12 ay arasında üretime başlatılması hedefleniyor.


Other News

İnkumu Katı Atık Sahasının Rehabilitasyonu İçin Kurumlar Arası İş Birliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Turistik Karaelmas Ekspresi Seferlerine Başlıyor
Zonguldak Valiliği koordinasyonunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ve TÜRSAB iş birliğiyle TR81 Batı Karadeniz Bölgesinde turizmin çeşitlendirilmesi ve yeni turizm rotalarının geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilecek olan Turistik Karaelmas Ekspresi 13 Haziran 2025’te seferlerine başlıyor.

Bartın Üniversitesi ve BAKKA İş Birliğiyle “Yapay Zeka Uygulamaları Eğitimi” Başlıyor
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Bartın Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle “Dijital Teknolojilerde Nitelik Geliştirme Çalışmaları” kapsamında "Yapay Zeka Uygulamaları Eğitimi" düzenleniyor.

Karabük Lojistik Merkez Projesi Lojistik Koordinasyon Kurulu Tarafından Kabul Edildi
2013 yılında Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) desteğiyle hazırlanan ön araştırma raporu ile temelleri atılan Karabük Lojistik Merkez Projesi, önemli bir aşamayı daha geride bırakarak Lojistik Koordinasyon Kurulu tarafından kabul edildi.

Karabük’te Kamu-STK İş Birliği Kapsamında Eylem Planı Hazırlandı

Yeni Uzmanlarımız Aramıza Katıldı!
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, uzman kadrosunu güçlendirmeye ve bölgesel kalkınma çalışmalarını nitelikli insan kaynağıyla desteklemeye devam ediyor. Bu kapsamda, Zülal Bozdemir ve Tansel Kutlu, 15 Nisan 2025 tarihi itibarıyla Ajansımızda uzman personel olarak görevlerine başlamışlardır.