Sürdürülebilir Salep Üretimi Projesi SOGEP Anadoludakiler Programıyla Hayata Geçiyor!

5 March 2025 - 239 Read
Anadolu’nun bereketini, birikimini ve becerisini koruyarak geleceğe taşımayı amaçlayan, yerel üretim mirasını yaşatmak, girişimcileri desteklemek ve bölgesel kalkınmayı teşvik etmek için Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen SOGEP - Anadoludakiler Programı kapsamında önemli projeler hayata geçiriliyor.
2024 yılı SOGEP Anadoludakiler Programı kapsamında, Ajansımız tarafından desteklenen ve Bartın Üniversitesi tarafından yürütülecek “Anadoludakiler - Sürdürülebilir Salep Üretimi” projesi için, Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan huzurunda BAKKA Genel Sekreter V. Mehmet Çetinkaya ve Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun arasında sözleşme imzalandı.
Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün iştirakçi olarak yer aldığı proje kapsamında, Bartın Üniversitesi bünyesinde bir doku kültürü laboratuvarı kurulacak. Bu laboratuvarda Bartın’da doğal olarak yetişen ve nesli tehlike altında olan salep orkide türlerinin fide üretimi gerçekleştirilecek. Böylece, endüstriyel talep nedeniyle risk altına giren doğal salep kaynaklarının korunması sağlanacak ve sürdürülebilir üretim teknikleriyle kültüre alınarak gelecek nesillere aktarılması hedeflenecek.
Topraklarımızın tarımsal bereketini, mutfak kültürümüzün birikimini ve zanaatkarlarımızın becerilerini görünür kılan Anadoludakiler Programı, bu değerlerin korunmasını ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamasını amaçlamaktadır. Doğal kaynaklarımızın korunması ve yerel kalkınmanın desteklenmesi adına atılan bu önemli adımın, Bartın ve bölgemize hayırlı olmasını dileriz.




Other News

Turistik Karaelmas Ekspresi Seferlerine Başlıyor
Zonguldak Valiliği koordinasyonunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ve TÜRSAB iş birliğiyle TR81 Batı Karadeniz Bölgesinde turizmin çeşitlendirilmesi ve yeni turizm rotalarının geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilecek olan Turistik Karaelmas Ekspresi 13 Haziran 2025’te seferlerine başlıyor.

Bartın Üniversitesi ve BAKKA İş Birliğiyle “Yapay Zeka Uygulamaları Eğitimi” Başlıyor
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Bartın Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle “Dijital Teknolojilerde Nitelik Geliştirme Çalışmaları” kapsamında "Yapay Zeka Uygulamaları Eğitimi" düzenleniyor.

Karabük Lojistik Merkez Projesi Lojistik Koordinasyon Kurulu Tarafından Kabul Edildi
2013 yılında Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) desteğiyle hazırlanan ön araştırma raporu ile temelleri atılan Karabük Lojistik Merkez Projesi, önemli bir aşamayı daha geride bırakarak Lojistik Koordinasyon Kurulu tarafından kabul edildi.

Karabük’te Kamu-STK İş Birliği Kapsamında Eylem Planı Hazırlandı

Yeni Uzmanlarımız Aramıza Katıldı!
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, uzman kadrosunu güçlendirmeye ve bölgesel kalkınma çalışmalarını nitelikli insan kaynağıyla desteklemeye devam ediyor. Bu kapsamda, Zülal Bozdemir ve Tansel Kutlu, 15 Nisan 2025 tarihi itibarıyla Ajansımızda uzman personel olarak görevlerine başlamışlardır.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2025 Yılı Doğa Temelli Turizme Yönelik Teknik Destek Programı İlan Edildi
Program ile TR81 Batı Karadeniz Bölgesinde (Zonguldak, Karabük, Bartın) ekoturizm ve doğa sporlarını mevcut turizm potansiyeliyle bütünleştirerek geliştirmek ve ürün ile destinasyon markalaşmasını güçlendirmek amacıyla, destinasyon yönetimi yaklaşımı doğrultusunda turizm sektöründeki aktörlere teknik destek sağlamak hedeflenmektedir.