Uluslararası İşbirliği Bağlamında Ruhr Bölgesi

15 April 2010 - 3076 Read
17 Mart 2010 tarihinde Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörü ve Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Dr. Ahmet Özarslan tarafından Ajansımız personeline dönük bir sunum gerçekleştirildi.
Sayın Özarslan sunumunda Almanya’nın Ruhr Bölgesi Essen kenti ile Zonguldak ve bölgemiz arasındaki benzerlik ve bağlantılara değindi. Bilindiği üzere eski bir maden bölgesi olan Ruhr günümüzde madencilik sektörünün yerine lojistik, eğitim ve bilişim sektörlerini ikame etmeyi başarmış bir bölge olarak ön plana çıkıyor. Diğer yandan bölge ciddi bir Türk nüfusunu da içinde barındırıyor. Aynı zamanda bu nüfus içerisinde Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinden gidenlerin önemli bir ağırlığı da bulunuyor. Almanya’ya işçi göçünün ilk dönemlerinde ağırlıklı olarak vasıflı ya da vasıfsız işçi statüsünde bulunan bu nüfusun ikinci ve üçüncü kuşak üyeleri siyasal, ekonomik ve sosyal anlamda belirli bir ağırlığı kazanmış bulunuyor. Dolayısıyla hem bölgelerin benzerliği hem de bölgemiz kökenli insanların ağırlığı Almanya-Türkiye hattında yeni bir işbirliği köprüsünün olanaklarını sağlıyor.
Sayın Özarslan yaptığı sunumda bu noktaları ortaya koyarken, bu ilişkilerin somut sonuçlarına da değindi. Bilindiği gibi bu durumun en somut örneği şimdilik sadece yılın belirli dönemlerinde uçuşlara açık olan Saltukova Havaalanı’nın faaliyete geçirilmesi. Saltukova Havaalanı sadece Almanya’da yaşayan bölgemiz insanı açısından bir kolaylık sağlamıyor aynı zamanda bölgemizin taşımacılık alanındaki potansiyelinin ortaya konması açısından da güzel bir örnek oluşturuyor.
Other News

Turistik Karaelmas Ekspresi Seferlerine Başlıyor
Zonguldak Valiliği koordinasyonunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ve TÜRSAB iş birliğiyle TR81 Batı Karadeniz Bölgesinde turizmin çeşitlendirilmesi ve yeni turizm rotalarının geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilecek olan Turistik Karaelmas Ekspresi 13 Haziran 2025’te seferlerine başlıyor.

Bartın Üniversitesi ve BAKKA İş Birliğiyle “Yapay Zeka Uygulamaları Eğitimi” Başlıyor
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Bartın Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle “Dijital Teknolojilerde Nitelik Geliştirme Çalışmaları” kapsamında "Yapay Zeka Uygulamaları Eğitimi" düzenleniyor.

Karabük Lojistik Merkez Projesi Lojistik Koordinasyon Kurulu Tarafından Kabul Edildi
2013 yılında Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) desteğiyle hazırlanan ön araştırma raporu ile temelleri atılan Karabük Lojistik Merkez Projesi, önemli bir aşamayı daha geride bırakarak Lojistik Koordinasyon Kurulu tarafından kabul edildi.

Karabük’te Kamu-STK İş Birliği Kapsamında Eylem Planı Hazırlandı

Yeni Uzmanlarımız Aramıza Katıldı!
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, uzman kadrosunu güçlendirmeye ve bölgesel kalkınma çalışmalarını nitelikli insan kaynağıyla desteklemeye devam ediyor. Bu kapsamda, Zülal Bozdemir ve Tansel Kutlu, 15 Nisan 2025 tarihi itibarıyla Ajansımızda uzman personel olarak görevlerine başlamışlardır.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2025 Yılı Doğa Temelli Turizme Yönelik Teknik Destek Programı İlan Edildi
Program ile TR81 Batı Karadeniz Bölgesinde (Zonguldak, Karabük, Bartın) ekoturizm ve doğa sporlarını mevcut turizm potansiyeliyle bütünleştirerek geliştirmek ve ürün ile destinasyon markalaşmasını güçlendirmek amacıyla, destinasyon yönetimi yaklaşımı doğrultusunda turizm sektöründeki aktörlere teknik destek sağlamak hedeflenmektedir.