MENU
T.C. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı
Güney Mahallesi Zonguldak Yolu Caddesi No:36 67600 Kozlu/ZONGULDAK
20. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan ve 1970’lerin sonundan bu yana, özellikle endüstri devrimini deneyimlemiş ülkelerde özel bir ilgi gören endüstri mirası kavramı, son zamanlarda, endüstrileşmenin daha geç ve sınırlı olarak gerçekleştiği ülkelerde de gündeme gelmektedir.
Bu ülkelerden birisi olan ve eski endüstri yapılarının korunması kavramıyla 1990’larda tanışan Türkiye’de de Cumhuriyet öncesinden gelen bazı üretim yapıları ile özellikle erken Cumhuriyet dönemindeki sanayileşme hareketi sırasında kurulan fabrika ve atölyelerle altyapı ve tesislerin işlevlerini yitirmelerinin ardından, endüstri mirası kapsamında koruma altına alınmaları yönündeki çabalar da son dönemlerde artmaya başlamıştır.
TR81 Batı Karadeniz Bölgesi de Türkiye’nin sanayileşmesinde ve ağır sanayi hamlesinde yer almış en önemli bölgelerimizden biridir. Kömürün çıkarılması, işlenmesi, zenginleştirilmesine dayalı tesisler, kömürün taşınması için kurulan demiryolları, Cumhuriyetin ilk yıllarında sırasıyla kurulan Karabük Demir-Çelik, Işıkveren, Filyos Ateş Tuğla, Ereğli Demir-Çelik, SEKA Kâğıt Fabrikası, Bartın’da Orman Ürünleri Sanayi A.Ş. ve ahşap yat ve tekne yapımı bölgenin endüstriyel faaliyetlerinden birkaçıdır.
Bu doğrultuda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından bölgede endüstriyel mirasın tespiti, kültürel ve çevresel yaşama etkilerinin incelenmesi amacıyla Batı Karadeniz Bölgesinde Endüstriyel Miras Ögelerinin Araştırılması çalışması gerçekleştirilmektedir. Çalışma kapsamında bugüne kadar yerel ve ulusal paydaşlarla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir.
Endüstriyel mirasla ilgili paydaşların bilgi ve farkındalığının arttırılması ve bölgenin endüstriyel miras açısından önemine vurgu yapılması amacına yönelik olarak 28-30 Eylül 2020 tarihleri arasında çevrim içi olarak Endüstri Mirası Seminerleri gerçekleştirilecektir. Zoom platformu üzerinden gerçekleştirilecek seminerlere ID:5058311667 ve Şifre:677874 ile veya aşağıda yer alan bağlantıları ile ulaşabilecektir.
Seminer programı ve bağlantıları aşağıda sunulmaktadır:
28 Eylül 2020 Pazartesi Saat 19.00
https://us02web.zoom.us/j/5058311667?pwd=R1Q4aVhNeWhUbEZ5bHMzb3J1VGdrZz09
29 Eylül 2020 Salı Saat 19.00
30 Eylül 2020 Çarşamba Saat 19.00