09 Ağustos 2024 - 383 Okunma

Batı Karadeniz Bölgesi, stratejik konumu ve sanayi üretimiyle ülkemizin önemli ticaret merkezlerinden biri olma potansiyeline sahiptir. Bölgedeki ürünlerin hem iç piyasaya hem de uluslararası pazarlara daha etkin bir şekilde ulaştırılabilmesi için üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve rekabet gücünün artırılması gerektiğinden lojistik altyapının güçlendirilmesi kritik bir ihtiyaçtır. Bu bağlamda, Batı Karadeniz Bölgesi’nde üretilen ürünler ile dış ticarete konu malların depolanması ile kara ve demir yolu taşımacılığının optimize edilmesi amacıyla Karabük’te bir lojistik merkezi kurulmasına yönelik çalışmalar, Karabük Valiliği koordinasyonunda, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından yereldeki tüm aktörlerin de destek ve katkısı alınarak başlatıldı. Yerel ekonominin canlanması ile sanayi ve ticaret hacminin artırılması hedefiyle tamamlanan yasal süreç sonucunda, proje başvurusu tüm paydaşlar adına Karabük Valiliği tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yapıldı.

Lojistik merkezinin yer tespiti için yapılan çalışmalar sonucunda, Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi’nin bulunduğu mevki; demir yolu ve kara yolu bağlantıları sebebiyle en uygun yer olarak belirlenmiş olup yaklaşık 55 hektar büyüklüğündeki alan, lojistik merkezin ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitededir.

BAKKA tarafından yapılan talep analizi ve fizibilite çalışmaları doğrultusunda planlanan projede; kapalı ve açık depolama tesisleri, konteyner alanı, gümrük sahası, akaryakıt istasyonu, tır parkı ve sosyal tesisler gibi birçok entegre yapının yer alması planlandı. Kurulması planlanan lojistik merkezin, ülkemizin ve bölgemizin kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağı öngörülmektedir.

Karabük’te Lojistik Merkezin Önemi

Karabük, tarihi İpek Yolu'nun önemli güzergâhlarından biri olarak Batı Karadeniz Bölgesi'nin Anadolu’ya açılan stratejik kapısı konumundadır. Doğu-batı ve kuzey-güney bağlantı akslarına yakın bir coğrafyada yer alan Karabük, güçlü kara yolu ve demir yolu bağlantılarının yanında deniz yoluna yakın bir konumda yer alması nedenleriyle stratejik bir noktadadır. Özellikle, Filyos Limanı'na demir yolu bağlantısı ile entegre olması, Karabük'ü ülkemizdeki lojistik avantajına ek olarak Doğu Avrupa, Karadeniz’e kıyı ülkeler, Orta Doğu ve Orta Asya’daki yaklaşık 600 milyon insana hizmet verebilecek bir lojistik ve ticaret merkezi konumuna ulaştırma potansiyeline sahiptir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde kentsel ve kırsal yerleşimlerin sosyo-ekonomik ilişkilerini analiz eden “Türkiye’de Kentsel ve Kırsal Hizmet Merkezleri Raporu”na göre de Karabük, kentsel hizmet merkezi konumunda olup bölgesel etki alanında Kastamonu, Bartın ve Zonguldak gibi merkezler yer almaktadır. Dolayısıyla lojistik merkez projesi ulusal ve bölgesel kalkınma politikalarıyla da uyumlu olup bu politikaların uygulanmasına doğrudan katkı sağlamaktadır.

 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et