Tarihi Çarşılarımız Gün Yüzüne Çıkıyor

20 Ekim 2021 - 682 Okunma
Sahip olduğu kültürel mirasını korumadaki başarısı ile 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine girmeyi başaran Safranbolu İlçemiz, tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra doğal güzelliklere de sahip olması, Dünya Miras Listesine alınması ile bölgemizin en önemli turizm ilçelerinden birisi olmuştur.
Safranbolu ilçesi Tarihi Çarşı’daki tarihi ve kültürel açıdan potansiyeli olan alanların turizme kazandırılması amaçlanırken, Safranbolu'nun tarihi sit bölgesinin merkezinde yer alan Çeşme Mahallesindeki Saraçlar Sokak, Semerciler Sokak ve Kunduracılar Sokak’ta bulunan çarşılar, sokak sağlıklaştırması ile rehabilite edilerek turizme kazandırılmıştır.
Safranbolu'da tarihi sit bölgesinde birçok taşınmaz kültür varlığını bünyesinde barındıran tarihi çarşılarda orijinal yapısını yitirmiş 62 adet taşınmaz kültür varlığının dış cepheleri rehabilite edilerek tarihi ve kültürel dokuya uygun hale getirilmiştir. Ayrıca bu çarşılarda sokak sağlıklaştırması yapılarak ve yönlendirme tabelaları ile bu çarşılara ulaşım kolaylaştırılmıştır. Proje çalışmaları her ne kadar özel mülkiyetin kısmi restorasyonunu kapsasa da projenin asıl odağı ilçede tarihi sit bölgesi merkezindeki çarşıları bir cazibe merkezi haline getirmek, bu çarşılarda cephesel bütünlük sağlamak ve ilçe turizminde büyük önem taşıyan taşınmaz kültür varlıklarını korumaktır. Proje sayesinde tarihi çarşılara yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde farkındalık yaratılması, eskiyen ve yok olmaya yüz tutan çarşıların tarihi ve kültürel dokuya uygun olarak turizme kazandırılması ve yerli ve yabancı turistlere hizmet veren çarşıların hizmet kalitesinin arttırılacaktır.

Diğer Haberler

İnkumu Katı Atık Sahasının Rehabilitasyonu İçin Kurumlar Arası İş Birliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Turistik Karaelmas Ekspresi Seferlerine Başlıyor
Zonguldak Valiliği koordinasyonunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ve TÜRSAB iş birliğiyle TR81 Batı Karadeniz Bölgesinde turizmin çeşitlendirilmesi ve yeni turizm rotalarının geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilecek olan Turistik Karaelmas Ekspresi 13 Haziran 2025’te seferlerine başlıyor.

Bartın Üniversitesi ve BAKKA İş Birliğiyle “Yapay Zeka Uygulamaları Eğitimi” Başlıyor
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Bartın Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle “Dijital Teknolojilerde Nitelik Geliştirme Çalışmaları” kapsamında "Yapay Zeka Uygulamaları Eğitimi" düzenleniyor.

Karabük Lojistik Merkez Projesi Lojistik Koordinasyon Kurulu Tarafından Kabul Edildi
2013 yılında Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) desteğiyle hazırlanan ön araştırma raporu ile temelleri atılan Karabük Lojistik Merkez Projesi, önemli bir aşamayı daha geride bırakarak Lojistik Koordinasyon Kurulu tarafından kabul edildi.

Karabük’te Kamu-STK İş Birliği Kapsamında Eylem Planı Hazırlandı

Yeni Uzmanlarımız Aramıza Katıldı!
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, uzman kadrosunu güçlendirmeye ve bölgesel kalkınma çalışmalarını nitelikli insan kaynağıyla desteklemeye devam ediyor. Bu kapsamda, Zülal Bozdemir ve Tansel Kutlu, 15 Nisan 2025 tarihi itibarıyla Ajansımızda uzman personel olarak görevlerine başlamışlardır.