Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ilk bölge planı “2010-2013 Batı Karadeniz Bölge Planı”dır. Hazırlanan bölge planının vizyonu “İçselleştirdiği Girişimcilikle Sektörel Çerçevesini Genişleterek Yeni İstihdam Alanları Yaratmış ve Yaşam Kalitesini Yükseltmiş Rekabetçi Bir Bölge Olmak” şeklinde belirlenmiştir. Plan ile Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinin oluşturduğu bölgenin kaynaklarının sürdürülebilir biçimde yönetilerek, bölge içerisinde ekonomik ve sosyal kalkınmayı hedefleyen çalışmalara yol göstermek amaçlanmıştır. Belirtilen vizyon ve amaca ulaşılabilmesi için; “Potansiyel Arz Eden Sektörlerin Geliştirilerek Bağımlı İstihdam Yapısının Değiştirilmesi, Çevre Standartlarının Geliştirilmesi ve Ulaşım – Altyapı Olanaklarının İyileştirilmesi, Lojistikte Rekabet Edebilir Konuma Gelinmesi, Turizmin Çeşitlendirilerek Geliştirilmesi, Kırsal Kalkınmanın Sağlanması, Yaşam Kalitesinin ve Kentlilik Bilincinin Arttırılarak Adil Bir Sosyal Kalkınmanın Sağlanması” temel hedefleri belirlenmiştir.

Hazırlanan ilk Bölge Planı’nın uygulama döneminin tamamlanmasıyla birlikte 2014-2023 dönemini kapsayan “2014-2023 Batı Karadeniz Bölge Planı” oluşturulmuş ve plan vizyonu “Bağımlı Ekonomik Yapısını Kırmış ve Yaşam Kalitesini Yükseltmiş Bir Bölge Olmak” şeklinde tanımlanmıştır. Plan kapsamında iki temel gelişme ekseni belirlenmiştir: “Sürdürülebilir Sosyal Kalkınma” ve “Yenilikçilik ve Girişimcilikle Desteklenen Sektörel Çeşitlilik”. Bu eksenlere bağlı olarak “Sektörel Çeşitliliğin Sağlanması, Mevcut Sınai Faaliyetlerin Rekabet Güçlerinin Arttırılması, Ulaşım, Altyapı ve Lojistik İmkânlarının Güçlendirilmesi, Turizmin Çeşitlendirilerek Geliştirilmesi, Yerleşmelerin Mekân ve Yaşam Kalitesinin Arttırılması, Sosyal Kalkınmanın Sağlanması, Kırsalda Kalkınmanın Sağlanması, Sağlıklı ve Dengeli Bir Çevre Oluşturulması” öncelikleri düzenlenmiştir.
2014-2023 Batı Karadeniz Bölge Planı 3 ciltten oluşmakta olup mevcut durumla ilgili dönemdeki bilgileri sentezleyen “Mevcut Durum Analizi”, bu analizlerdeki tespitlerden yola çıkılarak hazırlanan ve bölgenin gelişmesi ve belirlenen önceliklere ulaşılabilmesi için stratejik öneme sahip olan tedbir ve politikaların detaylı açıklamalarını içeren “Gelişme Ekseni, Öncelik ve Tedbirler”, bölge illerindeki sektörlerin tanımlanması, önceliklendirilmesi ve rekabet analizleri doğrultusunda geliştirilen eylem planını içeren “Analizler” ciltleri hazırlanmıştır.

31859 sayı ve 7 Haziran 2022 tarihli Cumhurbaşkanlığı Genelgesi uyarınca, merkezi düzeyde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yerel düzeyde ise Ajansımızın koordinasyonunda “2024-2028 TR81 Batı Karadeniz Bölge Planı” hazırlık süreci başlatılmıştır. Bu kapsamda Ajans tarafından merkezi ve yerel düzeyde veri, bilgi ve istatistikler toplanmış; ilgili kurum ve kuruluşlarla paydaş görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, bölge illerinde çalıştaylar düzenlenmiş, anket uygulamaları yapılmış ve derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir.
Yürütülen çalışmalar, ulusal kalkınma politikalarının mekânsal boyutunu güçlendirmek amacıyla hazırlanan "2024-2028 Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (BGUS)” ile eş güdümlü şekilde gerçekleştirilmiştir. BGUS, Türkiye'nin ulusal kalkınma hedeflerine ulaşmasında mekânsal gelişmeyi önceleyen, koordinasyonu artıran ve tüm paydaşları kapsayan stratejik bir yol haritası niteliğindedir. Bu belge, 2024-2028 dönemine ilişkin bölgesel gelişme politikalarının yeni stratejik çerçevesini ve uygulama araçlarını tanımlamaktadır.
Batı Karadeniz Bölge Planı (2024-2028), BGUS ile uyumlu şekilde hazırlanmış olup bölgenin orta vadeli gelişme öncelikleri, potansiyelleri ve bu önceliklere yönelik stratejileri ortaya koymaktadır. Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (2024-2028) ve Batı Karadeniz Bölge Planı’nın da dâhil olduğu 26 Düzey 2 Bölgesi için Kalkınma Ajansları tarafından hazırlanan Bölge Planları (2024-2028), 9253 sayılı ve 16 Aralık 2024 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanarak yürürlüğe girmiştir.
Batı Karadeniz Bölge Planı’nda “Sürdürülebilir Kalkınmayı Esas Alan, Yenilikçi Yaklaşımlarla Üreterek Gelişen ve Yaşam Kalitesini Yükseltmiş Bir Batı Karadeniz” vizyonu benimsenmiştir. Bu vizyona ulaşmak ve bölgenin temel sorunlarına çözüm üretmek amacıyla üç stratejik öncelik tanımlanmıştır. Bunlar; “Sektörel Gelişim, Dönüşüm ve Çeşitlenmenin Sağlanması, Beşeri ve Sosyal Sermayenin Güçlendirilmesi ve Girişimcilik Kültürünün Geliştirilmesiyle Sosyal Refahın Arttırılması, Yaşanabilir Mekânlar ve Sürdürülebilir Çevrenin Oluşturulması” şeklindedir.
Her bir stratejik öncelik altında hedefler; her hedef altında ise bu hedeflere ulaşmayı sağlayacak tedbirler yer almaktadır. Plan kapsamında toplam üç stratejik öncelik, 14 hedef ve 78 tedbir tanımlanmıştır. Ayrıca planda 6 program önerisi ve 19 proje önerisi geliştirilmiştir. “Sektörel Gelişim, Dönüşüm ve Çeşitlenmenin Sağlanması” stratejik önceliği altında 6 hedef, 39 tedbir, 3 program önerisi ve 15 proje önerisi, “Beşeri ve Sosyal Sermayenin Güçlendirilmesi ve Girişimcilik Kültürünün Geliştirilmesiyle Sosyal Refahın Arttırılması” stratejik önceliği altında 4 hedef, 16 tedbir ve 3 program önerisi, “Yaşanabilir Mekânlar ve Sürdürülebilir Çevrenin Oluşturulması” stratejik önceliği altında ise 4 hedef, 23 tedbir ve 4 proje önerisi belirlenmiştir.
Bölge Planı hazırlık sürecinde kapsamlı mevcut durum analizleri yapılmış; bu analizlerden hareketle bölgenin vizyonu ve stratejik öncelikleri belirlenmiştir. Plan, Batı Karadeniz’in yapısal sorunları, darboğazları, potansiyelleri ve fırsatlarına ilişkin stratejik nitelikteki hedef ve tedbirleri detaylı biçimde açıklamakta olup, 12. Kalkınma Planı ile diğer ulusal strateji ve politika belgelerinde yer alan bölgesel öngörüler, ayrıca sektörel ve tematik analizlerden elde edilen bilgiler dikkate alınarak hazırlanmıştır. Plan içinde mekânsal gelişim şeması, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile ilişki, program ve proje önerileri gibi bölümler yer almaktadır.
