Bağımlılıkla Mücadelemize Katılın..!

21 Nisan 2015 - 1896 Okunma
Yeşilay 2015 Yılı Proje Teklif Çağrısı
Bağımlılıkla Mücadele Mali Destek Programı Bilgi Notu
Program Amacı:
Bağımlılıkla mücadele alanında önleme temelli yenilikçi projeler ile gençler ve tanımlı hedef kitleler üzerinde yerel ve ulusal çapta iyi uygulama örneklerinin oluşturulması ve yeterli bilgilendirme ile farkındalığın yaratılmasıdır.
Program Süresi:
İlan Tarihi: 20 Nisan 2015
Son Başvuru Tarihi: 22 Mayıs 2015
Proje Uygulama Süresi: 6 Ay
Öncelikler:
Öncelik 1: Gençler ve tanımlı hedef gruplar için bağımlılığa yönelik farkındalık düzeylerini artıracak hedef odaklı, tematik ve yenilikçi önleme faaliyetlerinin yapılması veya önleme araçlarının geliştirilmesi.
Örnek Proje Konuları:
- Toplumla sürekli ilişki içerisinde bulunan kişilerin gönüllülüğü temelli ve madde bağımlılığı konusunda risk unsuru olabilecek alan, grup veya mekanların tespitine yönelik akıllı cihaz uygulamalarını içeren uyarı ve toplumsal izleme sistemleri geliştirilmesi.
- Gençlere yönelik önleme faaliyetleri yapan kurum ve STK’ların yer aldığı, önleme odaklı işbirliği platformlarının oluşturulması ve beceri temelli farkındalık etkinlikleri düzenlenmesi.
- Gençlerin yoğun olarak bulunduğu okul, park veya diğer sosyal mekanlarda bağımlılık konusunda farkındalığı artıracak görseller ve aktif önleme çalışmalarının gerçekleştirileceği alanları içeren sağlıklı yaşam bölgeleri oluşturulmasına yönelik projeler.
- Toplumda dezavantajlı konumda veya yüksek bağımlılık riski altında bulunan gençlerin sağlıklı yaşam ve spor uygulamalarına teşvikini içeren projeler.
- Bağımlılıkla mücadelede gençler temelinde etkin iletişim ve farkındalık yaratacak gezici bilgi istasyonlarının kurulmasına yönelik projeler.
- Bağımlılıkla mücadele alanında yapılan akademik çalışma ve araştırmaların öne çıkan sonuçlarının gençler üzerinde farkındalık yaratacak şekilde yaygınlaştırılmasına yönelik projeler.
- Bağımlılık riski yüksek bireylerin yoğun çalıştıkları sektörler ve iş kolları bazında işletmeler temelli önleme mekanizmalarının geliştirilmesi.
- Ülke çapında uygulanmakta olan kanunları bağımlılıkla mücadelenin farklı aşamalarında yer alan bireylere anlatımını sağlayacak ve kanunların uygulanmasına yardımcı olacak araçların oluşturulması.
Uygun Başvuru Sahipleri: Dernekler, Vakıflar, Birlikler, Federasyonlar, Ticaret ve Sanayi Odaları
Öncelik 2: Bağımlılıkla mücadelede sosyal destek unsurlarının geliştirilmesi, bağımlı veya bağımlılık riski altındaki gençlerin destek modelleri ile topluma katılımlarının sağlanması.
Örnek Proje Konuları:
- İçinde bağımlı bireylerin bulunduğu aile fertlerine yönelik davranış geliştirme ve bağımlılıkla mücadele becerilerinin kazandırılması.
- Bağımlılıkla mücadelede dini temelli yaklaşımların uygulanmasına yönelik uygulama sistematiği geliştirilmesi ve örnek uygulamaların hayata geçirilmesi.
- Bağımlılıkla mücadelede toplumsal denetimi sağlayacak ve riskli konularda erken uyarı gibi özellikleri içeren izleme araçları ve mekanizmaları geliştirilmesi
- Risk altındaki gençlerin geliştirilen mentorluk ve akran ilişkisi sistemleri ile sosyal destek unsurlarından faydalanmasına yönelik projeler.
- Madde bağımlılığı ile mücadele alanında başarı göstermiş ve akranlarına örnek olarak nitelendirilebilecek eski kullanıcıların rol aldığı destek sistemlerinin uygulanması.
- Bağımlılık ile mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının mücadele alanında bilimsel ve teknik kapasitesinin geliştirilmesi ve iyi uygulamaların oluşturulmasına yönelik projeler.
- Sivil toplum kuruluşlarının bağımlılıkla mücadele alanında sosyal destek mekanizmaları oluşturmak amacıyla ortak yapılar kurmasına ve çalışmalar yürütmesine yönelik projeler.
Uygun Başvuru Sahipleri: Dernekler, Vakıflar, Birlikler, Federasyonlar
Öncelik 3: Bağımlılıkla mücadele ve bağımlılık yapıcı maddeler hakkında bilimsel temellere dayanan araştırmaların gerçekleştirilmesi ve yaygınlaştırılması.
Örnek Proje Konuları:
- Bağımlılıkla mücadelede araştırma temelli ve Coğrafi Bilgi Sistemleri aracılığıyla uygulanan izleme mekanizmalarının geliştirilmesi.
- Bağımlılık yapıcı maddeler veya bağımlılıkla mücadele temalarında yenilikçi uygulamaların yer aldığı yarışmalara katılımın sağlanması.
- Önleme ve izleme mekanizmalarının uygulamasını kolaylaştıracak ürünlere ilişkin konsept tasarımları, fikri arka plan ve patent süreçlerinin yürütülmesi.
- Bağımlılık ve bağımlılık yapıcı maddeler ile ilgili karşılaştırmalı saha analizlerinin yapılması.
Uygun Başvuru Sahipleri: Üniversiteler, Enstitüler, Araştırma Merkezleri
Bütçe ve Destek Miktarı:
Program Bütçesi: 750.000 TL
Destek Tutarı:
Asgari tutar: 10.000 TL
Azami tutar: 75.000 TL
Diğer Haberler

Eflani Balı Tescillendi: Kırsalda Kadın Girişimciliği Destekleniyor

İnkumu Katı Atık Sahasının Rehabilitasyonu İçin Kurumlar Arası İş Birliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Bartın Üniversitesi ve BAKKA İş Birliğinde “Yapay Zeka Uygulamaları Eğitimi” Başladı

Turistik Karaelmas Ekspresi Seferlerine Başlıyor
Zonguldak Valiliği koordinasyonunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ve TÜRSAB iş birliğiyle TR81 Batı Karadeniz Bölgesinde turizmin çeşitlendirilmesi ve yeni turizm rotalarının geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilecek olan Turistik Karaelmas Ekspresi 13 Haziran 2025’te seferlerine başlıyor.

Bartın Üniversitesi ve BAKKA İş Birliğiyle “Yapay Zeka Uygulamaları Eğitimi” Başlıyor
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Bartın Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle “Dijital Teknolojilerde Nitelik Geliştirme Çalışmaları” kapsamında "Yapay Zeka Uygulamaları Eğitimi" düzenleniyor.

Karabük Lojistik Merkez Projesi Lojistik Koordinasyon Kurulu Tarafından Kabul Edildi
2013 yılında Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) desteğiyle hazırlanan ön araştırma raporu ile temelleri atılan Karabük Lojistik Merkez Projesi, önemli bir aşamayı daha geride bırakarak Lojistik Koordinasyon Kurulu tarafından kabul edildi.