Birinci Safran Çalıştayı ve “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” projesi Tanıtımı Gerçekleştirildi

21 Ekim 2022 - 790 Okunma
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünce desteklenen ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından yürütülen 2021 yılı SOGEP kapsamında sunulan Karabük Tarım İl Müdürlüğü’nün başvuru sahibi olduğu ve Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın proje ortağı olduğu “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” projesi kapsamında 1. Safran Çalıştayı gerçekleştirildi.
Karabük iline ve bölgesine önemli katkı sağlayacağı düşünülen projelerden birisi olan “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” projesinin proje tanıtımına Karabük Valisi ve BAKKA Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Gürel ile kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve safran üreticileri katıldı.
Birinci Safran Çalıştay raporunun sonucunun açıklanmasının ardından katılımcılara proje tanıtımı yapıldı.
Proje sahası olan Safranbolu Gayza Köyünde gerçekleştirilen programda açılış konuşması yapan Karabük Valisi Fuat Gürel, safranın önemine değinerek, birçok kurumun gerçekleştirdiği projelerde Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının çok büyük destekleri olduğunu vurguladı.
Bölgenin “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” Projesi ile turizm potansiyelinin de artacağını ifade eden Vali Fuat Gürel, “Bölgemiz safran üretiminde ülkemizin en önemli noktalarından bir tanesi ve böyle bir kentte bir bahçenin yanı başında bu etkinlikte bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu proje başından beri çok önemsediğimiz safran üretiminde bölgemize katkılar sunabileceğine inandığımız ama bunun ötesinde turizme çok büyük değer katacağına inandığımız bir proje. Tarım Müdürlüğümüzün Sosyal Geliştirme ve Destekleme Projesi kapsamında desteklenen sera projeleri var. Karabük Merkezde bir köyümüzde 15 dönüme yakın bir alanda çok güzel bir sera kuruldu. Benzer bir projemizi şu an da yine Eskipazar ilçemizde hayata geçiriyoruz.
Kalkınma Ajansının isminin geçmediği kurum görmek neredeyse mümkün değil. Birçok kurumun gerçekleştirdiği projelerde çok büyük destekleri olan bir kurum ve bu manada Genel Sekreterimiz nezdinde hem oradaki yönetim kuruluna hem de Bakanlığımıza huzurlarınızda teşekkür etmek isterim.
Safran bölgemizin en önemli değerlerinden bir tanesidir. Zirai ürün olarak yıllardır bölgemize yetiştirilen ve faydalanılan ama son yıllarda tamamen turizm odaklı bir ürün haline geldi. Hem dikimine ilgi gösteriliyor hem de şu anlarda hasat kısmında oldukça fazla misafir ağırladığımız bir ürün haline geldi. Burada çok farklı bir uygulama yapıldı. Özellikle ülkemizin Güney ve Batı kısmında oldukça popüler lavanta üretim merkezleri yer alıyor. Bizde bu iki güzel ürünü bir arada kullanarak çok hoş bir bahçe yaratmak istedik. Bu proje sadece tarım müdürlüğümüzün değil Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odamızın da ortaklığında ve maddi katkıları ile gerçekleştirilen bir projedir. Kurulan Safranova şirketi artık Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odamıza emanet. Bölgemizde gerçekten safranın ve lavantanın yerini artırmak adına Ticaret ve Sanayi Odamız bu işin ortasında yer aldı. 2 milyon 100 bin liralık desteğin burada nelere dönüştüğünü görebiliyoruz. Az ilerimizde Cam terasımız mevcut ve 500 bin insanın ziyaret ettiği bir nokta burası ile birlikte bu rakamın çok daha artacağına inanıyoruz. Bu projenin Safranbolu ve Karabük Tarımına öncülük edecektir. Orman Müdürlüğümüzün Aromatik Bitkiler Şehri adında bir çalışması var. Bartın yolu üzerinde çok önemli bir bölgede. Sadece safran ve lavanta yok, bir çok aromatik bitki yer alıyor. Orası da bizim için başka bir ziyaret bölgesi olacak” şeklinde konuştu.
ALTUNSU: KARABÜK İLİMİZDE 11 PROJEYE, 21 MİLYON 250 BİN LİRALIK YATIRIM GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ OLACAK
BAKKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu; “Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak faaliyetlerimize başladığımız 2010 yılından itibaren bölgemizde 633 projeye 2022 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 335 milyon lira destek sağlanmıştır. Bu destekler aracılığı ile gerek özel gerekse kamu ve sivil toplum kuruluşları eliyle yine 2022 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 450 milyon liralık yatırım gerçekleşmiştir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünce desteklenen, istihdam edilebilirliğinin artırılması, sosyal girişimciliğin desteklenmesi, sosyal içerme ve kurumsal sosyal sorumluluğun geliştirilmesi öncelikleri ve dengeli kalkınma perspektifiyle tasarlanan ve kısa adı SOGEP olan Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programları ile de bölgemizde önemli proje ve faaliyetlerin gerçekleştirilmesini sağlamaktayız.
2019 yılından itibaren uygulanan bu program ile bölgemizde 2022 yılı projelerini de dahil edersek 18 projeye yaklaşık 37 milyon lira destek sağlamış ve 46 milyon liralık sosyal öncelikli yatırım gerçekleştirmiş olacağız. Karabük ilimizde ise 11 projeye 15.7 milyon destek sağlanarak 21 milyon 250 bin liralık yatırım gerçekleştirilmiş olacaktır.
Proje kapsamında Başvuru Sahibi Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığı ile 80 kişiye safran ve lavanta üretimi eğitimi, 20 kadın çiftçimize yönelik bir Safran ve Tıbbi Aromatik Bitki Üretim ve Pazarlama Birliği kurulması, bir distilasyon ünitesi kurulması ve satış ve pazarlama merkezi kurulması ve üye kadınlar tarafından yürütülmesi sağlanmış olacaktır.
Proje çıktılarının üreticilerimize gelir kapısı olmasını ve kadınlarımızın üretim süreçlerinde daha fazla yer bularak bölgemizin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmalarını diliyorum” dedi.
Proje tanıtımı ve konuşmaların ardından tüm katılımcılar proje alanında saha ziyareti gerçekleştirdiler.






Diğer Haberler

Turistik Karaelmas Ekspresi Seferlerine Başlıyor
Zonguldak Valiliği koordinasyonunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ve TÜRSAB iş birliğiyle TR81 Batı Karadeniz Bölgesinde turizmin çeşitlendirilmesi ve yeni turizm rotalarının geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilecek olan Turistik Karaelmas Ekspresi 13 Haziran 2025’te seferlerine başlıyor.

Bartın Üniversitesi ve BAKKA İş Birliğiyle “Yapay Zeka Uygulamaları Eğitimi” Başlıyor
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Bartın Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle “Dijital Teknolojilerde Nitelik Geliştirme Çalışmaları” kapsamında "Yapay Zeka Uygulamaları Eğitimi" düzenleniyor.

Karabük Lojistik Merkez Projesi Lojistik Koordinasyon Kurulu Tarafından Kabul Edildi
2013 yılında Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) desteğiyle hazırlanan ön araştırma raporu ile temelleri atılan Karabük Lojistik Merkez Projesi, önemli bir aşamayı daha geride bırakarak Lojistik Koordinasyon Kurulu tarafından kabul edildi.

Karabük’te Kamu-STK İş Birliği Kapsamında Eylem Planı Hazırlandı

Yeni Uzmanlarımız Aramıza Katıldı!
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, uzman kadrosunu güçlendirmeye ve bölgesel kalkınma çalışmalarını nitelikli insan kaynağıyla desteklemeye devam ediyor. Bu kapsamda, Zülal Bozdemir ve Tansel Kutlu, 15 Nisan 2025 tarihi itibarıyla Ajansımızda uzman personel olarak görevlerine başlamışlardır.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2025 Yılı Doğa Temelli Turizme Yönelik Teknik Destek Programı İlan Edildi
Program ile TR81 Batı Karadeniz Bölgesinde (Zonguldak, Karabük, Bartın) ekoturizm ve doğa sporlarını mevcut turizm potansiyeliyle bütünleştirerek geliştirmek ve ürün ile destinasyon markalaşmasını güçlendirmek amacıyla, destinasyon yönetimi yaklaşımı doğrultusunda turizm sektöründeki aktörlere teknik destek sağlamak hedeflenmektedir.