“Lavanta Kokulu Safran Bahçesi ve “Markalaşma Yolunda Safran” Projeleri Tanıtıldı

 “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi ve “Markalaşma Yolunda Safran” Projeleri Tanıtıldı

6 Kasım 2023 - 940 Okunma

"Cumhuriyetin 100. Yılında Yüz Etkinlikle Buluşuyoruz" faaliyetleri kapsamında Safran Hasadı, Safranova "Lavanta Kokulu Safran Bahçesi Projesi" gezisi ve "Markalaşma Yolunda Safran" projesinin tanıtım etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Karabük Milletvekilleri Dursun Ali Keskinkılıç ve Cem Şahin, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, Safranbolu TSO Başkanı Erol Altuntepe, BAKKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar,  safran üreticilerimiz ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlikte konuşma yapan Vali Mustafa Yavuz, safranın önemine değinerek; “Safran çok değerli bir baharat. Bölgemizin iklimi ve coğrafyası tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve geliştirilmesi noktasında çok uygun. Göreve geldiğimiz andan itibaren Valiliğimizin koordinesinde, Tıbbi Aromatik Bitkiler Projesi’ni başlattık. Onunla ilgili istişare toplantıları devam ediyor. Bugün gerçekten çok mutluyum; aslında hayalini kurduğumuz, yapmayı düşündüğümüz bir projenin mikro planda da olsa, safran boyutuyla hayata geçirildiğini gördük. Bildiğiniz gibi safran aslında ulusal bazda “Coğrafi İşaret” alan bir baharat türümüz. Avrupa Birliği bazında da Coğrafi İşareti’ nin alınması süreci tamamlandığında; baharat kategorisinde ilk Avrupa Birliği Coğrafi İşareti olan ürünümüz olacak.

Safranı diğer tıbbi aromatik bitkilerle desteklemeye devam ettiğimizde, bu iklimde, bu coğrafyada yetişecek yeni bitkilerle katma değeri yüksek bu ürünlerin farkındalığı oluşup, sürdürülebilirliği sağlanacaktır.

 Coğrafyamızın yaklaşık %74’e yakını ormanlarla kaplı. Toprak kullanımıyla ilgili bazı kısıtlamalarımız söz konusu. Çünkü biz bir Çukurova değiliz, bir Konya ovası değiliz; binlerce dönüm arazide tarım yapma şansımız yok. Bu sebeple kısıtlı alanlarda tercihimizi katma değeri yüksek ürünlerden yana kullanmalıyız.  Bu noktada ilk adımın atıldığını görüyoruz. Bu projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen ve bundan sonraki yapılacak çalışmalarda görev alacak olan bütün çalışma arkadaşlarımıza ve siz değerli katılımcılarımıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

 

BAKKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu ise, “Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak 2021 yılında Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün başvuru sahibi olduğu “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi Projesi” ile başlayan ve 2023 yılında da ‘’Markalaşma Yolunda Safran Projesi’’ ile devam eden yatırımlarımız sayesinde kadınların işgücüne katılımını ve kırsal kalkınmayı teşvik ediyoruz. Lavanta Kokulu Safran Bahçesi Projesi ile kullanılmayan 45 dekar tarım arazisi kullanılabilir hale getirilmiş, katma değeri yüksek bitkilerin üretimi ve kırsalda kadınların ve gençlerin istihdamı desteklenmiştir. İlk kez bir üretici birlik kurularak Safranova markası altında üretilen ürünlerin ticarileşmesi sağlanmıştır. Ajans olarak biz de paydaşlarımızla işbirliği halinde bölgemizden sunulan projeler vasıtasıyla sosyal ve ekonomik kalkınma hedefleri doğrultusunda destek vermeye devam edeceğiz. Umarım katma değerli proje çıktıları üreticilerimize gelir kapısı olur ve kadınlarımız üretim süreçlerinde daha fazla yer bulur” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Mustafa Yavuz ve Eşi Süreyya Yavuz ile İl Protokolü tarafından safran hasadı gerçekleştirildi.

Ardından “Safran Toplama ve Ayıklama Yarışması” sonucunda dereceye girenlere ödülleri, Valimiz Mustafa Yavuz, Eşi Süreyya Yavuz Hanımefendi ve Milletvekillerimiz tarafından verildi.

Diğer Haberler

Tüm Haberler

Turistik Karaelmas Ekspresi Seferlerine Başlıyor

Turistik Karaelmas Ekspresi Seferlerine Başlıyor

Zonguldak Valiliği koordinasyonunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ve TÜRSAB iş birliğiyle TR81 Batı Karadeniz Bölgesinde turizmin çeşitlendirilmesi ve yeni turizm rotalarının geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilecek olan Turistik Karaelmas Ekspresi 13 Haziran 2025’te seferlerine başlıyor.

Bartın Üniversitesi ve BAKKA İş Birliğiyle “Yapay Zeka Uygulamaları Eğitimi” Başlıyor

Bartın Üniversitesi ve BAKKA İş Birliğiyle “Yapay Zeka Uygulamaları Eğitimi” Başlıyor

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Bartın Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle “Dijital Teknolojilerde Nitelik Geliştirme Çalışmaları” kapsamında "Yapay Zeka Uygulamaları Eğitimi" düzenleniyor.

Karabük Lojistik Merkez Projesi Lojistik Koordinasyon Kurulu Tarafından Kabul Edildi

Karabük Lojistik Merkez Projesi Lojistik Koordinasyon Kurulu Tarafından Kabul Edildi

2013 yılında Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) desteğiyle hazırlanan ön araştırma raporu ile temelleri atılan Karabük Lojistik Merkez Projesi, önemli bir aşamayı daha geride bırakarak Lojistik Koordinasyon Kurulu tarafından kabul edildi.

Karabük’te Kamu-STK İş Birliği Kapsamında Eylem Planı Hazırlandı

Karabük’te Kamu-STK İş Birliği Kapsamında Eylem Planı Hazırlandı

Yeni Uzmanlarımız Aramıza Katıldı!

Yeni Uzmanlarımız Aramıza Katıldı!

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, uzman kadrosunu güçlendirmeye ve bölgesel kalkınma çalışmalarını nitelikli insan kaynağıyla desteklemeye devam ediyor. Bu kapsamda, Zülal Bozdemir ve Tansel Kutlu, 15 Nisan 2025 tarihi itibarıyla Ajansımızda uzman personel olarak görevlerine başlamışlardır.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2025 Yılı Doğa Temelli Turizme Yönelik Teknik Destek Programı İlan Edildi

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2025 Yılı Doğa Temelli Turizme Yönelik Teknik Destek Programı İlan Edildi

Program ile TR81 Batı Karadeniz Bölgesinde (Zonguldak, Karabük, Bartın) ekoturizm ve doğa sporlarını mevcut turizm potansiyeliyle bütünleştirerek geliştirmek ve ürün ile destinasyon markalaşmasını güçlendirmek amacıyla, destinasyon yönetimi yaklaşımı doğrultusunda turizm sektöründeki aktörlere teknik destek sağlamak hedeflenmektedir.