Yerel Kalkınma Hamlesiyle TR81 Bölgesi’nde 12 Yatırım Konusuna Büyük Destek

14 Temmuz 2025 - 68 Okunma
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında, Batı Karadeniz Bölgesi’ni oluşturan Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinde desteklenecek yatırım konuları açıklandı. Bölgenin mevcut potansiyelleri ve stratejik ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen yatırım konuları, kalkınmanın yerelden ivmelenmesine katkı sunmayı hedefliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Yerel Kalkınma Hamlesi Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği, 9 Temmuz 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Uygulanacak programla iller arası gelişmişlik farklarının azaltılması, yerel istihdamın artırılması ve bölgelerin rekabet gücünün yükseltilmesi amaçlanıyor.
Program kapsamında, 81 ilin her biri için dört yatırım konusu belirlendi. Yerel potansiyellere göre şekillendirilen bu başlıklarda yapılacak yatırımlar, devlet desteklerinden yararlanacak. Program, TR81 Bölgesinde Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) aracılığıyla yürütülecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, programı şu sözlerle değerlendirdi: Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. 81 ilimizin potansiyelini harekete geçirmek, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve her bir ilimizi kalkınma seferberliğimize dahil etmek amacıyla Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programını uygulamaya alıyoruz. Resmi Gazetede yayımlanan uygulama tebliğleriyle her şehrimiz için 4 öncelikli yatırım konusu belirledik. Bu başlıklarda yatırımları destekleyerek tüm yurtta topyekün bir kalkınma hamlesini hızlandırıyoruz. Kalkınma ajanslarımız eliyle yürüteceğimiz programımızla, şehirlerimizi uzmanlaştıracak, yeni istihdam alanları oluşturacak, üretimi teşvik edecek, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükselteceğiz. Türkiye Yüzyılı, kalkınmanın ve refahın yüzyılı olacak"
BAKKA Genel Sekreter V. Mehmet Çetinkaya ise program başvuru süreciyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Program kapsamında yeni yatırımlar ile mevcut kapasitesinde en az %75, istihdamda ise %50 artış sağlayan kapasite artışı projeleri desteklenecektir. Her başvuru için fizibilite raporu zorunludur. Ajans olarak, TR81 illerindeki başvuruları Tebliğde ilan edilen konu uygunluğu, asgari şartların sağlanıp sağlanmadığı ve diğer hususlar açısından ön incelemeye tabi tutacağız. Uygun bulunan projeler, Ajans Yönetim Kurulu ve Bakan onayı ile oluşturulacak Yerel Kalkınma Hamlesi Programı Değerlendirme Komitesi tarafından değerlendirilecektir.”
Olumlu değerlendirilen projelere, ayrıca bir başvuruya gerek olmaksızın Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü (TUYSGM) tarafından teşvik belgesi düzenlenecektir. Aynı çağrı döneminde bir yatırımcı, tek başına veya ortaklı olarak toplamda en fazla 5 başvuru yapabilecektir. Hâlihazırda teşvik belgesine bağlı veya başka kamu desteklerinden yararlanan projeler, bu program kapsamında desteklenmeyecektir.
Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı dahilinde bölge illerinde desteklenecek yatırımlar ise şu şekildedir;
TR81 Bölgesi’nde Yerel Kalkınma Hamlesi Yatırım Konuları
Zonguldak’ta:
Tıbbi ve aromatik bitkisel ürünler üretimi
Entegre su ürünleri üretim ve işleme
Yassı çelik tabanlı yüksek katma değerli ürünler
Ağaç ve orman ürünleri entegre üretim tesisi
Bartın’da:
Dört yıldız ve üzeri konaklama tesisi
Deniz ürünleri işleme tesisi
İş sağlığı ve güvenliği ayakkabısı üretim tesisi
Manda yetiştiriciliği ve entegre manda ürünleri üretim tesisi
Karabük’te:
Alaşımlı çelik üretim tesisi
Uzun çelik tabanlı stratejik ürün grupları üretimi
Sıcak daldırma galvaniz tesisi
Endüstriyel orman ürünleri üretim tesisi
Yatırımcılara Sunulan Teşvikler
Yerel Kalkınma Hamlesi kapsamında yatırımcılara sunulan destekler dikkat çekici boyutlara ulaşıyor:
✅ %50’ye varan vergi indirimi
✅ KDV istisnası
✅ Yatırım yeri tahsisi
✅ 240 milyon TL’ye kadar nakdi destek veya faiz/kar payı desteği
✅ SGK primi işveren hissesi desteği ve daha fazlası
Bu kapsamda, TR81 Bölgesi’nde faaliyet göstermeyi planlayan yatırımcılar hem bölgesel kalkınmaya katkı sunacak hem de güçlü teşvik mekanizmalarından yararlanarak sürdürülebilir ve katma değerli yatırımlar gerçekleştirme imkânı bulacak.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak bölgenin cazip yatırım fırsatlarını tanıtmaya, yatırım süreçlerinde teknik ve yönetsel destek sağlamaya ve yatırımcılarla kamu kurumları arasında köprü görevi üstlenmeye devam ediyoruz.
Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında sağlanacak destek unsurları ile Yerel Kalkınma Hamlesi ile ilgili bilgilere aşağıdaki bağlantılar üzerinden ulaşabilirsiniz.
Yatırım Teşvik Sistemi Bilgi Notu
Yerel Kalkınma Hamlesi Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği
Yerel Yatırım Konuları Listesi Tebliği
Diğer Haberler

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2025 Yılı Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı İlan Edildi

SoGreen Yeşil Girişim Hibe Programı Kapsamında İlk Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

BAKKA Temmuz Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı Üzülmez Kültür Vadisi’nde Gerçekleştirildi

BAKKA Özel Sektöre Yönelik Teşvik ve Destekler Bilgilendirme Toplantısına Davetlisiniz

BAKKA, Karabük İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantısına Katılım Sağladı