2982 Okunma
16.02.2011 Çarşamba günü saat 14:00’da İl Özel İdaresi Toplantı salonunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Karabük Yatırım Destek Ofisi Koordinatörlüğünde, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası ve Haddeciler Derneği ortak organizasyonu ile ülke pazarları bilgilendirme semineri düzenlendi.
Açılış konuşmasını yapan Karabük Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Sakin EREN, Küreselleşmeyle beraber, ülkeler arasındaki ticari sınırlar ortadan kalkmaya başlamıştır. Bu durum, işletmelerin hem ulusal rakipleriyle hem de uluslararası rakipleriyle sürekli rekabet içinde olmalarını zorunlu kılmıştır. Rekabet edebilmek için potansiyel pazarları iyi analiz etmek gerekmektedir. Bu nedenle Karabük Yatırım Destek Ofisi olarak ilimizin potansiyel pazarı olan Irak ve Libya pazarı hakkında firmalarımızı bilgilendirmek için bu semineri organize ettiklerini ifade etti.
Seminere çok sayıda firma yönetici katıldı. Seminerde Çin, Irak ve Libya´nın dış ticareti ve mevzuatı, ikili ticarette karşılaşılan önemli olaylar, dış ticaret ile ilgili kurum ve kuruluşlar, bu ülkelerle ilgili işadamlarımıza öneri ve tavsiyeler, ilgili ülke bilgilerine nasıl ulaşılacağı, vb. konular işadamlarımıza aktarıldı.
üLibya ülke masası uzmanı Tarhan Erdem her geçen gün petrol ihracatı ile büyüyen Libya ekonomisinin Karabük için potansiyel bir pazar olduğu vurgulandı.Afrika’da kişi başına gelirin en yüksek ülke olduğu, 2010 – 2014 döneminde 150 milyar $ tutarında yatırım planlandığı,2013 yılına kadar 420.000 konut ve 2025 yılına kadar 36.000 otel inşaatı planlanmakta olduğunu vurguladı.
üIrak ülke masası uzmanı Ahmet Küçükaslan Irak, coğrafi ve lojistik avantajları nedeniyle Türk müteahhitlik firmaları için büyük bir potansiyel vaat ettiğini, bu çerçevede, özellikle inşaat alanında bölgede faaliyet gösteren firmalarımızın sayısının arttığını,Türk müteahhitlik firmalarının Irak’ta bugüne kadar toplam 9,2 Milyar değerinde 500’yi aşkın proje üstlendiği belirtti. Irak’ın yeniden inşasında Karabük’lü demir-çelik firmalarının da yer alabileceğini vurguladı.
üÇin ülke masası uzmanı Hasan Köse Çin’in dünyanın en eski medeniyetlerinden biri olduğu, dünya nüfusunun 1/5’ i Çin’de yaşadığı, yükselen Küresel Ekonomik oyuncu olduğu, yüksek ekonomik büyüme oranı, dünya ticaretinde hızla artan payı , büyük miktarlarda gelen yabancı yatırımlar , emtia/Mal Talebi artışında motor ülke, artan nüfus ile dünyanın ikinci büyük ekonomisi olduğunu vurguladı. Çin’de 300 milyon hayat standardı yüksek insan yaşadığı ve bu insanlara yönelik kaliteli mallar satılabileceğini vurguladı. Bursa’lı firmaların bu pazarda kendilerine özgü tasarımlarıyla 20 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti.