Avrupa Kültür Programı (2007-2013)

2916 Okunma
2000 yılından beri sürmekte olan Avrupa Birliği Kültür Programı´na ülkemiz 2006 yılında dahil olmuştur. Kültür ve sanat alanını desteklemeyi hedefleyen program; sanat eserleri ve sanatçıların uluslararası dolaşımını temel almaktadır.


 

2007- 2013 programlama döneminde Türkiye´nin de tam üye olarak yararlanacağı Kültür Programı; ülkemiz kültür operatörlerinin çalışmalarına ve programa üye devletler ile kuracakları ortaklıklara uluslar üstü yeni bir boyut getirmektedir. Bu program; sahne sanatları, görsel sanatlar, plastik sanatlar, kültürel miras vb. birçok alanda, dernek, üniversite, kültür enstitüleri, kamu otoriteleri gibi binlerce kültür kurumuna birlikte çalışma, ortaklaşa kültürel ve sanatsal projeler yaratma ve uygulama konusunda olanaklar sağlamaktadır.


 

Aralık 2006´da kabul edilen yeni Kültür Programı Avrupa´daki sınır ötesi kültürel işbirliklerini destekleyen bir araç olarak tasarlanmıştır. Kültür Programına 2007- 2013 dönemi için toplam 400 milyon Avro´luk bütçe öngörülmüştür.


 

Program çerçevesinde gerçekleştirilecek işbirlikleri; ulusların karşılıklı anlayışını kolaylaştıracak, yaratıcılıklarını artıracak, farklı kültürlerin birbirlerinin kültürlerini tanıması ile ortaya çıkacak Avrupa Vatandaşlığına katkıda bulunacaktır.


 

Bu yeni program, kültür operatörlerinin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış, önceki programa göre daha yenilikçi ve esnek hale getirilmiştir.


 

Kültür Programı, olası kültürel işbirliklerini;



 


 

 


 

olmak üzere üç ayrı dizinde desteklemektedir.


 

 


 

Ülkemizde Kültür Programı´nın tanıtımı ve teknik hizmet görevini TC Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Kültürel İrtibat Noktası yürütmektedir. Kültürel İrtibat Noktası, sitede yer alan kitapçığı hazırlayarak; kültür ve sanat alanında çalışan değerli kültür operatörlerine Kültür Programı´nın yapısını, önceliklerini ve katılma koşullarını ana hatları ile aktarmış, programdan destek alan örnek projeleri sunarak programa katılımların kolaylaşmasını sağlamıştır.


 

Umuyoruz ki; sanatçıların ve sanat eserlerinin uluslararası dolaşımını ve kültürlerarası diyaloğu hedef alan bu programa, ülkemizde faaliyet gösteren tüm kültür kurumları en üst düzeyde katılım sağlayacak ve bu sayede de gelecekte yapılacak işbirliklerine de örnek ve ilham kaynağı olacaktır.


 

 


 

 


 

 


 

 


 

Dizin 2-Kültür Alanında Avrupa Düzeyinde Faaliyet Gösteren Kurumlar Desteği


 

 


 

2007-2013 yıllarını kapsayan Avrupa Kültür Programı çerçevesinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürel İrtibat Noktası tarafından 5-6 Nisan 2011 tarihleri arasında İstanbul Richmond Otel’de gerçekleştirilen “Dizin 2 Teklif Yazma Eğitimi”ne Ajans uzmanlarımızdan Çiğdem Çörek ve Irmak Göksu katılım sağlamıştır.


 

Son başvuru tarihi 15 Eylül 2011 olanDizin 2, Avrupa düzeyinde kültür alanında faaliyet gösteren kuruluşların desteklenmesini kapsayan dizindir. Avrupa’nın kültür alanındaki AB politikasının bir parçası olmayı hedefleyen kuruluşlarının, uzun vadeli çalışma programlarıyla oluşacak harcamalarına ortak finansman sağlamasını amaçlayan Dizin 2 kapsamındaki hibe desteğinden üç şekilde faydalanılabilecektir.


 

(a) Kültür Elçileri


 

Avrupa Kültürü’nü Avrupalı “temsilciler” olarak yürüten kuruluşlar Avrupa Kültür Elçiliği görevini üstlenebilir.


 

Bu kategori altında değerlendirilen kuruluşlar; özellikle gerçek bir Avrupa boyutuna sahip faaliyetler yürüten orkestralar, korolar, tiyatro grupları ve dans topluluklarıdır.


 

(b) Kültür Ağları


 

Avrupa düzeyinde kültür alanında hizmet sunan kültür operatörleri, bir araya gelerek kültür ağları oluşturabilirler.


 

Orkestralar, korolar, tiyatro grupları, bale/dans grupları, kültür federasyonları, üniversiteler operasyonel faaliyetleri için bu hibeden faydalanabilirler.


 

(c) Yapılandırılmış diyalog platformları


 

Avrupa Kültür Gündemi çerçevesinde, Avrupa Komisyonu ile yapılandırılmış diyalog içinde bulunan kuruluşlara ve bu gündemin hedeflerini destekleyen politika analizi geliştiricilere, 2008–2010 yılları arasında Konsey tarafından beş hedef alanda destek verilecektir.


 

Bu destekler:


 

1- Sanatçıların ve profesyonel olarak çalışanların dolaşım şartlarının iyileştirilmesi,


 

2- Özellikle kültür mirası, kültür turizmi, çok lisanlılık, envanter sistemlerin oluşturulması, eğitimde sinerji (özellikle kültür ve sanat eğitiminde) ve koleksiyonların daha yaygın dolaşımının desteklenmesi ile kültür erişiminin geliştirilmesi,


 

3- Kültür sektöründe veri tabanı, istatistik ve metodolojilerin geliştirilmesi ve bunların mukayese edilebilirliğinin artırılması,


 

4- Kültür ve yaratım endüstrilerinin, özellikle de KOBİ’lerin potansiyelinin en üst düzeye çıkarılması,


 

5- Kültürel İfade Çeşitliliğinin Tanıtımı ve Koruması üzerine UNESCO Konvansiyonu’nun tanıtımı ve uygulanması. (Bu kategori, yalnızca Komisyon’un konuyla ilgili niyet beyanı çağrılarında belirtilen politika önceliklerini karşılayan ve şartlara uygun olan yapısal diyalog platformlarına ayrılmıştır. Ajans, ilgili platformları başvuru için davet eder.)


 

 


 

Detaylı bilgi ve online başvuru dokümanları için,


 

http://www.ccp.gov.tr/teklif_cagrilari/index.php
ÖNCEKİ DUYURU SONRAKİ DUYURU
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et