27 Ekim 2020 - 1277 Okunma

Zonguldak'ta endüstriyel mirasın korunması ve turizme kazandırılması amacıyla hayata geçirilmesi planlanan Üzülmez Kültür Vadisi projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Projenin tamamlanması ile birlikte 110 yıllık tarih yeniden hayat bulacak.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Güdümlü Proje Desteği kapsamında Zonguldak İl Özel İdaresi’nin yararlanıcı olduğu projenin 500 günde bitirilmesi hedefleniyor. Proje ile Zonguldak'ın kent belleği ve kent hayatını zenginleştirmek, kentin endüstriyel mirasının deneyim turizmine kazandırılması amaçlarına hizmet edecek şekilde proje konusu alanın yeniden işlevlendirilmesi amaçlanıyor.

Projede açık otopark, kent parkı, çocuk oyun alanı, peyzaj alanları, gezi tüneli, etkinlik alanları, meydanlar, derebaca deneyim yolu, kültür atölyesi, müze-restoran, jeopark müzesi gibi alanlar oluşturulacak.

Proje tanıtım etkinliğine Zonguldak Valisi ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Tutulmaz, Zonguldak milletvekilleri Hamdi Uçar, Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Ünal Demirtaş, Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Muhammed Ali Oflaz, Zonguldak İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Karayılmaz, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu olmak üzere İl Müdürleri, Ajans personeli, kamu kurum ve kuruluşlarının personeli, davetliler ve basın mensupları katıldı.

Tanıtım toplantısında söz alan konuşmacılar, projenin kentin sosyal ve ekonomik belleğinde önemli yer edinmiş endüstri yapılarının; görsel önemlerine, dönemlerine ait niteliklerine ve şehrin endüstriyel tarihine dikkat çekilmesini sağlayarak, güncel mekânsal ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden işlevlendirilmesini, böylece atıl vaziyette olan endüstriyel yapıların toplumsal hayatın bir parçası haline getirilmesini sağlayacağına vurgu yaptılar.

Proje kapsamında, Zonguldak ili Merkez ilçesi Üzülmez Mevkiinde Üzülmez Eski Lavuar Binası ve Eski Atölye Binasına işlev kazandırılması planlanmaktadır. Proje ile Zonguldak ilinde kent belleği ve kent hayatını zenginleştirmek, kentin endüstriyel mirasının deneyim turizmine kazandırılması amaçlarına hizmet edecek şekilde proje konusu alanın yeniden işlevlendirilmesi amaçlanmaktadır. Projenin başvuru sahibi Zonguldak İl Özel İdaresi olup süresi 24 aydır. Projede Zonguldak Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanlığı, Zonguldak Belediyesi, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü iştirakçi olarak yer almaktadır. Proje kapsamında açık otopark, kent parkı, çocuk oyun alanı, peyzaj alanları, gezi tüneli, etkinlik alanları, meydanlar, Derebaca deneyim yolu, kültür atölyesi, müze-restoran, Jeopark müzesi gibi alanlar oluşturulacaktır. Bu faaliyetler kapsamında proje toplam bütçesi 19.715.015,98 TL olup, Ajans destek tutarı 9.998.732,09 TL’dir.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et