27 Aralık 2024 - 602 Okunma

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen 2024 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ve 2024 yılı Anadoludakiler Programı başvuru değerlendirme süreci tamamlandı.

SOGEP: Sosyal Sorunlara Çözüm ve Dezavantajlı Kesimlere Destek

  • Yoksulluk, göç ve kentleşme kaynaklı sosyal sorunların çözümüne katkı sağlamak,
  • Toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata aktif katılımını desteklemek,
  • İstihdam edilebilirliği artırmak,
  • Sosyal içermeyi, girişimciliği ve yenilikçiliği teşvik etmek,
  • Sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla yürütülmektedir.

Anadoludakiler: Yerel Kalkınma ve Üretim Kültürünün Korunması

  • Yerel üretim kültürünün korunması,
  • Yenilikçi girişimlerin desteklenmesi,
  • Üreticiler ve kooperatiflerin güçlendirilmesi yoluyla yerel kalkınmanın sürdürülebilirliğini sağlamayı hedeflemektedir.

SOGEP ve Anadoludakiler Programlarından Batı Karadeniz'e 20,8 Milyon TL Yatırım

Ajansımız koordinasyonunda geliştirilen projelerden 5’i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirme sonucunda hibe almaya hak kazanmıştır. Bu projelere 17.083.662 TL kaynak ayrılmıştır. Projelerden 2’si Zonguldak’ta, 2’si Karabük’te ve 1’i Bartın’da yürütülecektir. Eş finansman miktarlarıyla birlikte bölgede 20.809.643 TL yatırımın hayata geçirilmesi öngörülmektedir.

SOGEP ve Anadoludakiler Programları kapsamında desteklenmeye hak kazanan projelerin listesi aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

İl

Proje Adı

Başvuru Sahibi

Program Adı

Zonguldak

Makinelerin Çarkları Tersine Mühendislikle Güçleniyor

Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

SOGEP

Zonguldak

Anadoludakiler-Kadim Köklerden Geleceğe Yeni Bir Soluk: Devrek Kireni

Devrek Belediyesi

Anadoludakiler

Karabük

Mesleki Eğitimde Yüksek Teknoloji

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası

SOGEP

Karabük

Güçlü Kadınlar, Güçlü Toplum

Sınırlı Sorumlu Karabük Uğraşan Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi

SOGEP

Bartın

Anadoludakiler-Sürdürülebilir Salep Üretimi

Bartın Üniversitesi

Anadoludakiler

 

 

 

  • Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin başvuru sahibi olduğu “Makinelerin Çarkları Tersine Mühendislikle Güçleniyor” projesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, Zonguldak İŞKUR İl Müdürlüğü ve Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi iştirakçi olarak yer almaktadır. Proje kapsamında, bölgedeki makine imalatı sektöründe faaliyet gösteren firmaların ihtiyaçlarına yönelik nitelikli insan kaynağının sağlanması ve istihdamın artırılması amaçları doğrultusunda Makine Tersine Mühendisliği Laboratuvarları üst başlığında; CNC: Bilgisayar Destekli İmalat Laboratuvarı Kurulumu, CAD-CAM: Bilgisayar Destekli Tasarım Üretim Laboratuvarı Kurulumu ve CAE: Bilgisayar Destekli Mühendislik Laboratuvarı Kurulumu planlanmaktadır. Laboratuvarlarda öğrencilere ve  İŞKUR’a kayıtlı iş arayan dezavantajlı bireylere CNC işleme, otomasyon ve robotik konularında mesleki beceri geliştirme programları düzenlenecektir. Proje kapsamında mesleki beceri geliştirme programına katılıp başarılı olanlara staj ve istihdam desteği sağlanacaktır.
  • Devrek Belediyesinin başvuru sahibi olduğu “Kadim Köklerden Geleceğe Yeni Bir Soluk: Devrek Kireni” projesinde Devrek Park İnşaat Turizm Gıda Sosyal Hizmetler San. Tic. Ltd. Şti (Baston Park) ve Devrek İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı iştirakçi olarak yer almaktadır. Proje kapsamında coğrafi ürün tescilli Devrek kireninin hem geleneksel hem modern yöntemlerle kızılcık meyvesinden üretilen reçel, marmelat, komposto, dondurma, çikolata, tarhana, kurabiye, kek, tart, meyve suyu, şerbet, kurutulmuş kızılcık çayı gibi ürünlerle Belediye yönetimindeki Devrek Park A.Ş. tarafından işletilmek üzere devralınan atıl kamu alanının Devrek Baston Park’ta yerel halk, turistlerle ayrıca e-ticaret ile dijital tüketicilerle buluşturulması sağlanacaktır. Proje ile Baston Park’a üretim atölyesi ve satış alanı kurularak makine teçhizat temin edilecek, web sitesi ve sosyal medya üzerinden e-ticaretle satış desteklenecek, katılımcılara gastronomi, kişisel gelişim ve dijital pazarlama eğitimleri verilecek ve proje kapsamında kurulan atölyede kadınlar ve gençler istihdam edilecektir.
  • Karabük Ticaret ve Sanayi Odasının başvuru sahibi olduğu “Mesleki Eğitimde Yüksek Teknoloji” projesinde Karabük Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Karabük Üniversitesi ve Karabük İŞKUR İl Müdürlüğü ortak; Karabük Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Karabük Belediyesi ve Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü iştirakçi olarak yer almaktadır. Proje ile Karabük Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde, Karabük'teki işsizlik sorununa çözüm bulunması ve kadınlar başta olmak üzere istihdamı artırmak amaçlarıyla, dijital mesleki eğitim merkezi kurulması ve bu merkezde iş dünyasının gereksinim duyduğu ön muhasebe büro elemanlarının yetiştirilip sektörde istihdam edilmesi planlanmaktadır.
  • SS. Karabük Uğraşan Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifinin başvuru sahibi olduğu “Güçlü Kadınlar, Güçlü Toplum” projesinde Karabük Belediyesi ortak; Karabük Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü iştirakçi olarak yer almaktadır. Proje kapsamında Karabük yöresine ait ata buğdayı/siyez buğdayından unlu mamullerin geleneksel ve yenilikçi yöntemlerle üretimi için altyapı oluşturulacaktır. Kooperatifin kapasite gelişimi, sürdürülebilirliği ve kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları hedefleriyle kooperatifin hâlihazırda üretim ve satış alanı olarak kullandığı atölyenin unlu mamul üretim kapasitesinin artırılması için endüstriyel mutfak ekipmanları temin edilecek ve kooperatif üyesi kadınlara üretim, satış ve pazarlama eğitimleri verilecektir. Güçlendirilen altyapıyla kooperatif, önceki dönemlerde karşılayamadığı taleplere de yanıt verebilecek ve yeni pazarlarda ürünlerini satabilecektir. Bu sayede kooperatif daha fazla kadına ve staj yapacak öğrenciye gelir kapısı olacaktır.
  • Bartın Üniversitesinin başvuru sahibi olduğu “Sürdürülebilir Salep Üretimi” projesinde Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iştirakçi olarak yer almaktadır. Proje kapsamında dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, tarımsal üretimdeki yenilikleri tanıtmak ve sosyal sorumluluk uygularını yaygınlaştırmak hedefleriyle 1 adet doku kültürü laboratuvarı kurulacak olup bu laboratuvarda Bartın’da doğal olarak yetişen ve nesli tehlike altında olan salep orkide yumrularından salep fidesi üretilecektir. Böylece salep orkide türlerinin neslinin sürdürülmesi ve yeni üretim teknikleri ile gelecek nesillere aktarılması amaçlanmaktadır. Salep orkide türlerinin tohumları toplanacak, in vitro (doku kültürü) koşullarda çimlendirilecek ve dış koşullara alıştırılması faaliyetleri ile salep fideleri elde edilecektir. Proje ile 19 kişiye 2 gün 8 saat salep yetiştiriciliği eğitimleri verilecektir. Proje sonucunda üretilen fideler hedef gruplara 3 yıl boyunca hibe edilerek salep üretimi teşvik edilecektir.

Proje hazırlayarak başvuruda bulunan tüm paydaşlarımıza teşekkür eder, sağlanacak desteklerin bölgemize hayırlı olmasını temenni ederiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et