06 Şubat 2024 - 492 Okunma

Batı Karadeniz Bölgesi’nde turizmin çeşitlendirilmesi, ekoturizmin geliştirilmesi ve turizmde sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla Ajans tarafından agroturizm alanında 2018, 2021 ve 2023 yılında destekler sağlanmış ve bu turizm türünde bölgede bir ilerleme kaydedilmeye başlanmıştır. Ajans tarafından verilen desteklerle safran bitkisinin üretiminin geliştirilmesinin yanında lavanta üretimi de başlatılmış, agroturizmin geliştirilmesinde önemli bir adım atılmıştır.

Bunun yanında 2024 yılında tescil alarak Türkiye'nin Avrupa Birliği’nden tescilli ilk baharatı olarak kayıtlara geçen Safranbolu Safranı bölgenin ürün markalaşmasının yanında agroturizmin gelişimine de önemli bir katkı sunacaktır. Türkiye'nin AB'den coğrafi işaret tescili alan 19'uncu ürünü olan Safranbolu safranı, adını verdiği ilçede 2023'te 8 köyde 28 üretici tarafından 81 dekar alanda üretilmektedir.

Ajans tarafından “Safranbolu’da Agroturizmin Geliştirilmesi” adıyla 2023 yılında bir rapor hazırlığına başlanmış olup raporda bu konudaki çalışmaların daha sistematik hale getirilmesine yönelik öneri ve eylemler oluşturulmuştur. Söz konusu rapor yayımlanmaya hazır hale getirilmiştir. Tarım ve turizm sektörlerinin bir arada değerlendirildiği agroturizmde farkındalığın arttırılması ve mevcut potansiyelin değerlendirilmesi ile hazırlanan raporun lansmanına yönelik olarak “Agroturizmde Destinasyon Yönetimi” semineri gerçekleştirilmiştir.

5 Şubat 2024 Pazartesi günü Saat 10.00-12.00 arası çevrim içi olarak gerçekleştirilen seminerde, sürdürülebilirlik stratejileri ve yeşil destinasyonlar konusunda uzman Ferdi Akarsu agroturizmde destinasyon yönetimi konusunun yanında gastronomi ve yerel lezzetler konularında da bilgilendirici bir sunum yapmıştır. Destinasyon yönetimi ve markalaşma konusunda uzman Nazlı Kayı ise tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda öne çıkan Safranbolu odağında hazırlanan Agroturizm Raporu’nda ortaya çıkan eylem ve önerilere değinmiştir.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et