25 Ekim 2018 - 1788 Okunma

Zonguldak ilinde sektörel çeşitliliğin arttırılması ve üretim deseninin geliştirilmesi, kırsalda kalkınmanın sağlanması amacıyla kesme çiçekçilik ve dış mekan süs bitkiciliği alanlarında, yatırımcılara yönelik Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından çalışmalar yapılmaktadır.

Zonguldak Valiliği koordinasyonunda yapılan bu çalışmalar kapsamında; söz konusu yatırımların doğru yönlendirilmesi, kesme çiçek ve dış mekan süs bitkileri üretim ölçek ve modellerinin ortaya koyulması, bunların üretimine ek olarak ihtiyaç duyulabilecek tesislerin/yatırımların planlaması (paketleme, depolama, soğuk hava vb.) ve bunların etkin ve verimli şekilde kurulabilmesi, katma değeri yüksek kesme çiçek türleri ile dış mekan süs bitkisi fide/fidan/çalı/ağaç türlerinin belirlenerek üretilebilmesi ve üretime ilişkin teknoloji seçimi gibi hususlarda yatırımcılara yön verecek "Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Ön Fizibilite Raporu" hazırlanmaktadır.

Bu aşamada hazırlanan ön fizibilite taslak raporunun değerlendirilerek nihai hale getirilmesi amacıyla BAKKA Merkez Hizmet Binasında başlangıç toplantısı yapılmıştır.

Yapılan toplantıya Zonguldak Valiliği, Zonguldak Belediyesi ve İlçe Belediyeleri, Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Zonguldak Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri,  Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası, il genelindeki Ziraat Odaları, Çaycuma Süs Bitkileri Üretici Birliği ve özel sektör temsilcileri katılım sağlamışlardır.

Toplantıda, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner KAZAZ tarafından dünyada ve ülkemizde kesme çiçek ve dış mekan süs bitkileri sektörünün durumu, sektörde yaşanan değişim ve gelişmeler, Zonguldak ilinin iklim, toprak ve sulama suyu özelliklerinin kesme çiçek ve dış mekan süs bitkileri sektörü bakımından değerlendirilmesi, ilde yetiştirilebilecek türler, üretim modelleri ile ilgili ayrıntılı sunum yapılmıştır. Ayrıca süs bitkileri sektörünün bölgeye kazandırılması aşamasında ilimizin iklim avantajının bulunduğu ifade edilerek, süs bitkileri üretiminin yanında pazarlanması ve satışı, alınabilecek destekler konularında da bilgiler aktarılmıştır. Sunuma müteakip karşılıklı görüş alışverişi ve soru cevap bölümüyle konu detaylarıyla ele alınmıştır.

Toplantı sonrası saha ziyaretleri gerçekleştirilmiş, Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) OSB arazisinden ve  Çaycuma Süs Bitkileri Üretici Birliğinin üretim yapmayı düşündüğü araziden analizlerinin yapılması için  toprak örnekleri alınmıştır.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından hazırlıklarına devam edilen ve yatırımcılara kılavuzluk edecek olan bu ön fizibilite raporu ile birlikte; ürünlerin finansal analizi yapılacak, tüm teknik ekipmanların ve kapasite hesaplarının yapılarak, ölçek belirleme ve yatırım geri dönüşünün nasıl olacağı ile ilgili sözleşme kapsamında belirtilen bütün konulara yönelik rapor hazırlanacaktır. Bu aşamada yeni bir sektörün Zonguldak’a ve bölgeye kazandırılması hedeflenmektedir.

Not: Toplantıda yapılan sunuma aşağıdaki dosyadan ulaşılabilir.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et