MENU
T.C. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı
Güney Mahallesi Zonguldak Yolu Caddesi No:36 67600 Kozlu/ZONGULDAK
2015 yılı Yöresel Değerler Mali Destek Programı kapsamında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından Zonguldak, Bartın ve Karabük’te desteklenen toplamda 21 projenin tamamı Ekim 2015 itibariyle faaliyetlerine başlamış olup, yöresel değerlerimizin geliştirilmesine yönelik olarak öne çıkan projelerden biri de Safranbolu Belediye Başkanlığı tarafından yürütülen “Hünerli Ellerde Yöresel Değerler” isimli projedir.
2015 – 2023 Turizm Master Planında “Tarihi Tabakhane Bölgesi” bölümünde belirtildiği üzere Safranbolu’da tabaklık tarihi için 1500’lü yıllara ait kayıtlara rastlanmaktadır. Kastamonu Vilayet Salnamelerine (yıllık) göre 1900’lü yılların başında Safranbolu’da debbağhane sayısı 84 ve Safranbolu TSO kayıtlarına göre debbağ mesleği ile uğraşanların sayısı 415 olarak bilinmektedir. Geçmişten gelen bu kültür Safranbolu’da bazı sokak ve çarşı isimlerine etkisini halen devam ettirmektedir. Safranbolu’daki Tabakhane Deresi, Tarihi Tabakhane Binası, Aşağı ve Yukarı Tabakhane Sokaklar, Yemeniciler Arastası, Kunduracılar Sokak bunun en canlı örneklerindendir. Ham maddesi deri olan sayacılık ve saraçlık meslekleri Safranbolu’daki deri işlemeciliği sanatı sonucunda gelişen mesleklerdendir. Ancak günümüzde bu mesleklere olan ilginin az olması, bu yöresel değerlerimizi kaybolma riski ile karşı karşıya bırakmıştır.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın katkıları sayesinde gün yüzüne çıkan proje çalışmaları ile Safranbolu’da deri dikimi atölyesi kurularak gerekli makine ekipmanların alımı sağlanmış, atölyede 10 bayan ve 10 genç olmak üzere 20 kursiyere 4 ay boyunca toplam 510 saat saraçlık ve sayacılık eğitimi verilmeye başlanmıştır. Eğitim gören kursiyerler mesleki yeterlilik kazanarak bölgede yok olma noktasına gelen bu sektöre ara elaman olarak hayat vereceklerdir. Verilecek eğitimler kapsamında 3 kursiyer, Safranbolu Belediyesi bünyesinde saraçlık ve sayacılık alanında hediyelik eşya üretimi üzerinde çalışmalarını devam ettirebilmeleri amacıyla istihdam edilecektir. Ayrıca açılan Yöresel Ürünler Pazarı’nda Safranbolu ilçesinde saraçlık ve sayacılık alanında üretilen ürünlerin pazarlanabilmesi sağlanacaktır.
16 Eylül 2015 tarihinde Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Safranbolu Belediyesi arasında imzalanan destek sözleşmesi ile başlayan %89,42 destek oranlı proje kapsamında yöresel ürünlerimizden olan saraçlık ve sayacılık alanındaki faaliyetler 17.06.2016 tarihinde sona erecek ve sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında bölgenin değerleri arasında yer almaya devam edecektir.