08 Temmuz 2010 - 2795 Okunma

Kaptan D.Ç., Diler Holding, Kroman Çelik, Çolakoğlu ve İŞTAŞ gibi ülkemizin demir çelik sektörünün önde gelen beş şirketi tarafından kurulan MARZİNC A.Ş., demir çelik tesislerinin üretimleri sırasında bacalardan çıkan atıkları yeniden ekonomiye kazandırmayı planlayan büyük bir yatırımı Karabük´te hayata geçirmeyi hedefliyor.

Karabük Organize Sanayi Bölgesinde gerçekleştirilecek ülkemizin bu alandaki ilk yatırımı olan projenin hayata geçirilmesi için bir protokol imzalandı. 7 Temmuz 2010 Çarşamba günü Karabük Valiliği´nde düzenlenen imza töreninde OSB Müteşebbis Heyetini temsilen Karabük Valisi ve BAKKA Yönetim Kurulu Üyesi İzzettin Küçük, Karabük Belediye Başkanı ve BAKKA Yönetim Kurulu Üyesi Rafet Vergili ve Karabük TSO Başkanı ve BAKKA Yönetim Kurulu Üyesi Pehlivan Baylan ile MARZİNC A.Ş. adına şirket ortaklarından olan Kaptan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Nur Çebi ve Çolakoğlu A.Ş. Genel Müdürü ve aynı zamanda MARZINC A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olan Uğur Dalbeler protokolü imzalayarak yatırım sürecinin ilk adımını attılar. 

Kurulacak tesiste demir çelik fabrikalarının üretimleri sırasında atık olarak çıkan çinko ve kurşunlar toplanarak yeniden ekonomiye ve üretime kazandırılacak. Yılda 100-150 bin ton tozu işleyerek, yılda yaklaşık 50 bin ton çinko üretmeyi hedefleyen tesisin maddi getirisinin 100 Milyon TL civarında olması hedefleniyor. Yaklaşık 150 milyon Avroya mal olacak fabrika aynı zamanda çevreci bir yatırım olarak da dikkat çekiyor. Tesis için ilk etapta 60 Milyon Avro tutarında bir yatırım yapılması ve 220 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor. Tesisin tam kapasite ile çalışmaya başlamasıyla birlikte yaklaşık 1000 kişiye istihdam olanağı sağlanmış olacak.

Tesisin faaliyet geçmesiyle birlikte ilk etapta ürünün tamamının ihraç edilmesi planlanıyor. Ancak sonrasında sünger demir üretilecek ve ülkemizin ihtiyacı olan hammaddenin karşılanması tesisin hedefleri arasında. Bunun için ilk etapta ihraç edilen çinko oksit, çinko metale dönüştürülecek. Hali hazırda ülkemiz yıllık yaklaşık 250 bin ton çinko metal ithal ediyor. Bu ithalatın rakamsal karşılığı ise 500 milyon ABD Doları civarında. Kurulacak olan bu tesis ile ülkemizin ihtiyacı olan çinko metalin % 60´ı üretilmiş olacak. Tesisin 8 - 12 ay arasında üretime başlatılması hedefleniyor.

 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et