MENU
T.C. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı
Güney Mahallesi Zonguldak Yolu Caddesi No:36 67600 Kozlu/ZONGULDAK
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı uzman personeli tarafından yürütülen kurum içi eğitim çalışmaları kapsamında 10 Mart 2010 tarihinde üç ayrı sunum gerçekleştirildi.
Bu bağlamda Uzman Osman Bahadır Kalecik tarafından “Bölgesel Kalkınma Ajanslarının Tarihi Gelişimi ve Dünyadan Başarılı Örnekler” başlıklı bir sunum yapıldı. Sunum kapsamında “Bölgesel Kalkınma Ajanslarının Ortaya Çıkışı ve Dünden Bugüne Gelişimi”, “BKA’ların Tanımı, Gelişimi, Görev ve Yapısal Özellikleri” ve “Başarılı Kalkınma Ajansları” başlıkları ele alındı.
Sunumda, ilk örneği Büyük Buhran’ın hemen ardından ABD’de kurulan kalkınma ajanslarının İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde Avrupa’daki gelişimleri ele alındı. Özellikle Avrupa’daki kalkınma ajanslarının görev ve yapıları arasındaki farklılıklara işaret edilerek yapıları anlamında tek bir kalkınma ajansı modelinden bahsedilemeyeceği ifade edildi. Sunum, Avusturya, İrlanda ve Birleşik Krallık’taki başarılı kalkınma ajansı örneklerinin anlatılmasıyla sona erdi.
Kurum içi eğitim çalışmaları kapsamında ikinci sunum ise Uzman Çiğdem Çörek tarafından yapıldı. “Türkiye’de Planlama Kademeleri” başlıklı sunumunda Çörek, “Kalkınma Planları”, “Bölge Planları”, “Çevre Düzeni Planları” ve “İmar Planları” konularını ele aldı. Çörek’in de sunumunda detaylı bir biçimde üzerinde durduğu Bölge Planları başlığı, Zonguldak-Bartın-Karabük Bölgesi için hazırlanacak bir Bölge Planı’nın da Ajansımız’ın görev kapsamında bulunması itibariyle oldukça önemli bir başlıktır.
10 Mart tarihinde yapılan üçüncü sunumda bölgemiz için çok ciddi olanaklar sunması hedeflenen Filyos Vadisi Projesi ele alındı. Uzman Mehmet Çetinkaya tarafından hazırlanan “Filyos Vadisi Projesi” başlıklı sunumda, bu projenin GAP’tan sonra ülkemiz tarafından gerçekleştirilecek en büyük yatırım projesi olduğu hususunun altı çizilerek projenin yeri ve proje kapsamında yapılması planlanan yatırımlara dair bilgi verildi. Çetinkaya, proje kapsamında yapılması planlanan taşkın önleme faaliyetleri, hidroelektrik enerji santralleri, liman ve serbest bölgenin sadece Ajansımız’ın faaliyet bölgesinde bulunan iller açısından değil ülkemiz için de ciddi olanaklar olarak değerlendirilmesi gerektiği ifade etti.