09 Temmuz 2010 - 2918 Okunma

2010-2013 Batı Karadeniz Bölge Planı, bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda bütüncül bir yaklaşımla gerçekleştireceği kalkınma stratejisinin hedeflerini ve önceliklerini ortaya koyan bir temel politika dokümanıdır. 

 

Dünyada ve Türkiye´de küreselleşmenin etkisiyle artan rekabetçilik neticesinde bölgesel gelişmişlik farklılıkları da artmaktadır. Sosyal ve ekonomik dengesizliklerin giderilerek ülke içerisinde bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması amacı ile bölge planlamasına 1980´li yıllardan itibaren gereken önem verilmeye başlanmıştır. Bu kapsamda, Ön Ulusal Kalkınma Planı´nda ve 9. Kalkınma Planı´nda (2007-2013) bölgesel gelişme, Türkiye için temel gelişme eksenlerinden biri olarak belirlenmiş ve ülke genelinde yükümlülüklerinden biri Bölge Planı hazırlamak olan kalkınma ajansları kurulmaya başlanmıştır.

25.01.2006 tarih ve 5449 sayılı Kanun ile kurulması kararı alınan 26 adet Kalkınma Ajansı´ndan biri olan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı´nın (BAKKA) faaliyet alanı, TR81 Düzey 2 Batı Karadeniz Bölgesi´nde yer alan Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinden oluşmaktadır.

Bölge kaynaklarının sürdürülebilir bir biçimde yönetilerek, bölge içerisinde ekonomik ve sosyal kalkınmayı hedefleyen çalışmalara yol göstermesi amaçlanan bu plan 2010-2013 dönemini kapsamaktadır. 2010-2013 Batı Karadeniz Bölge Planı, bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda bütüncül bir yaklaşımla gerçekleştireceği kalkınma stratejisinin hedeflerini ve önceliklerini ortaya koyan bir temel politika dokümanıdır. Bu çalışma ile Ajansımız tarafından verilmesi hedeflenen mali ve teknik desteklere altlık oluşturacak bir çerçevenin ortaya konulması hedeflenmiştir.

Plan hazırlanırken önceki dönemlerde bölgeye dair yapılmış olan çalışmalardan faydalanmak, izlenen yöntemlerden birisi olmuştur. Buna ek olarak bilgilerin güncellenmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlardan sorumluluk alanlarıyla ilgili veriler edinilmiştir. Katılımcılık ilkesi çerçevesinde illerde çalıştaylar yapılmış, bölgede bulunan belediyeler, kaymakamlıklar, bölge müdürlükleri, il müdürlükleri, Esnaf ve Sanatkâr Odaları, liman işletmeleri, KOSGEB, üniversiteler, sendikalar, OSB Müdürlükleri ve sivil toplum kuruluşları ile yüz yüze görüşmeler yapılmış, soru kâğıdı uygulanması yöntemi ile 71 adet görüşme gerçekleştirilerek GZFT analizi ve stratejilere bölgedeki aktörlerin görüşleri alınarak yön verilmeye çalışılmıştır.

İlgili kurum ve kuruluşlardan veri, görüş ve önerilerin toplanmasının ardından mevcut durum analizi biçimlendirilmiş, mevcut durum analizi kapsamında bölgenin gelecekte nerede olacağının öngörüsü olan vizyon çalışması ve bu öngörüye nasıl ulaşılacağını belirleyen GZTF analizi ile strateji belirleme aşamalarına geçilmiştir. Bu üç aşama eşzamanlı ve birbirleri arasında geri besleme yöntemleri kullanılarak netleştirilmiştir. Bu kapsamda temel hedef, alternatif ekonomik sektörlerin yaratılıp bölgenin en büyük sorunu olan istihdam ve göç sorununun çözülmesi olarak belirlenmiştir.

 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et