29 Mart 2013 - 2786 Okunma

Ülkemiz ile Rusya Federasyonu ile imzalanan Akkuyu Nükleer Santral Yapımına ilişkin Uluslararası Anlaşmaya göre taraflar, Türk şirketlerinin Akkuyu Projesinde büyük ölçüde yer alması öngörülmektedir.

 

Nükleer santrallerin yapımında ilk yatırım maliyeti yaklaşık olarak 20 milyar dolar olan 550.000 parça kullanılmaktadır. Bu parçalar, ana kategorilerde birleştirildiğinde 3500 kategori oluşmaktadır. Nükleer Santral projelerinin yapımında ise en fazla inşaat, elektrik-elektronik aksam ve mekanik ekipman sektörlerine iş düşüyor.

Nükleer Santrallerin yapımında kullanılan ekipmanlar güvenlikleri yönünden 4 sınıfa ayrılıyor. 1. ve 2. sınıf ekipmanlar ( reaktörler, buhar üreteçleri, ana pompalar) nükleer güvenlik yönünden çok kritik ekipmanlar olup bu ekipmanlar, Dünya Atom Enerjisi Kurumu (International Atomic Energy Agency - IAEA) tarafından onaylı şirketler tarafından üretiliyor.  Ülkemizde yerli tedarikçilerin üretebileceği ekipmanlar genelde 4. sınıf kısmen de 3. sınıf güvenlik ekipmanları olarak belirtiliyor.

Nükleer Santral Projesi maliyeti çok yüksek bir projedir. Bu nedenle bu projede görev alacak sektörlerin iş hacminin çok yüksek olması beklenmektedir. Santralin yapımında inşaat sektörüne çok büyük iş fırsatı doğmaktadır. Projede, inşaat maliyetleri toplam maliyetin % 70´ine kadar ulaşabilmektedir. Santral projesinde 280 adet bina yapılması, 2 milyon metreküp beton ve 500 bin ton çelik konstrüksiyon kullanılması tahmin edilmektedir.

 

Santralin yapımında tercih edilecek sektörlerde yerli tedarikçilerin 6 milyar $ iş yapma kapasitesi olacağı belirtilmektedir.

 

Öncelikli olarak firmalarımızın, Akkuyu NGS Projesi Tedarik Zinciri içerisinde yer alabilmeleri ve ihalelere girebilmeleri için http://catalog.niaep.ru adresinde yer alan Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş.’nin tedarikçi veritabanına (katalog) kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

 

İhale duyuruları aşağıdaki adreslerden takip edilmektedir.

1)      http://www.akkunpp.com/index.php

2)      http://www.akkunpp.com/akkuyu-ngs-as-ankara

3)      http://www.zakupki.rosatom.ru/

 

Konuyla ilgili detaylı bilgi için;

T.C. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı

Zonguldak Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İsmail GÜRSOY ile görüşebilirsiniz.

Tel: 0 372 257 74 70 / 1070

 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et