20 Aralık 2010 - 2380 Okunma

 

2010 YILI 2. KALKINMA KURULU TOPLANTISI

SONUÇ BİLDİRGESİ

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulunun 2010 yılı ikinci toplantısı, 25.01.2006 tarih ve 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanunun 8 inci maddesi ve 18.09.2009 tarih ve 27353 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15433 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Kalkınma Ajansları Çalışma Usul ve Esaslarının 4 ve 5 inci maddesi gereği, 16 Aralık 2010 Perşembe günü saat 10:00´da Bartın Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile açılış yapıldı. Başkanlığını Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal´ın yaptığı, katip üyeleri Zonguldak Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hayriye Göktaş ve Karabük Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Salim Sungur´dan oluşan divan yerini aldı. Kâtip üyelerden Sayın Hayriye GÖKTAŞ tarafından, 20 Nisan 2010 Salı günü Karabük´te yapılan bir önceki Kalkınma Kurulu Sonuç Bildirgesi okundu.

Programa başlanmadan önce Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan katılımcılara hitap ederek, Kalkınma Kuruluna ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı´na çalışmalarında başarı temmennilerini iletti.

Kalkınma Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Burhanettin UYSAL tarafından açılış konuşması gerçekleştirildi. Sayın UYSAL, Kalkınma

Kurulunun, özellikle bölge kalkınma stratejisinin, bölgenin potansiyellerini ortaya çıkaracak ve bölgenin kalkınması yönünde etkili ve verimli bir biçimde kullanılmasını sağlayacak, bölgenin sorunlarına makul ve etkili çözümler üretecek ve bölgenin geleceğine yönelik güçlü bir perspektif sunacak şekilde hazırlanması yönünde aktif ve yoğun olarak çalışması gerektiğini söyledi ve bu çalışmaların Kalkınma Kurulu bünyesinde oluşturulacak alt komisyonlar vasıtasıyla yürütülmesi yönünde görüş ve önerilerini Kurul üyeleri ile paylaştı.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının kurumsallaşma süreci ve faaliyetlerine ilişkin sunum Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Faruk TEZEL tarafından yapıldı.

Kalkınma Ajansları Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 91 inci maddesi gereği, Yönetim Kurulu tarafından hazırlanarak Kalkınma Kurulumuza sunulan 2010 Yılı Ajans Ara Faaliyet Raporuna (Ocak-Haziran Dönemi) ilişkin Ajansın Genel Sekreteri Faruk TEZEL tarafından kısa bir sunum yapıldı.

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından onaylanan 2010-2013 Batı Karadeniz Bölge Planı I. Sürüme ilişkin Ajans Uzmanı Çiğdem ÇÖREK tarafından 10 dakikalık bilgilendirme sunumu yapıldı.

2010 yılı Mali Destek Programı ve 2011 yılında yapılması öngörülen mali ve teknik desteklere ilişkin Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Biriminde görevli Uzman G.Zeynep KARAHİSARLI tarafından 10 dakikalık bilgilendirme sunumu yapıldı.

Yapılan değerlendirmeler neticesinde, soru-cevap kısmına geçildi. Kalkınma Kurulu üyeleri tarafından sorulan sorular cevaplandı, önerilerin değerlendirilmesine karar verildi.

Batı Karadeniz Kalkınma Kurulu temsilcilerinin ve kurul paydaşlarının bölge planında belirtilmiş olan vizyon ve temel hedefler doğrultusunda daha etkin ve etkili olarak kalkınma kuruluna hizmet edebilmeleri amacıyla aşağıdaki sektörel komisyonların oluşturulması kararlaştırılmıştır:

 

Doğal Değerler, Kültür ve Turizm 

 
Çevre Altyapı, Ulaşım ve Lojistik 
 
Madencilik ve Enerji 
 
Sanayi, Ticaret ve Teknoloji 
 
Sosyal Kalkınma 
 
Tarım, Ormancılık ve Kırsal Kalkınma

 

Batı Karadeniz Bölgesinin sosyal ve ekonomik kalkınmasına yönelik olarak Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kuruluna sunulması kararlaştırılan bazı tedbir ve öneriler aşağıda sıralanmıştır;

Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan üniversitelerin bölgesel kalkınmadaki rollerinin etkinleştirilmesi, paydaşlarıyla ortak çalışma altyapısının çeşitlendirilmesi ve bölgede bulunan 3 üniversitenin bölgesel kalkınmaya katkı yapabilecekleri işbirliklerinin özendirilmesi ve ilgili projelerin desteklenmesi,

Batı Karadeniz bölgesinde hayvancılığın geliştirilmesine yönelik projelerin desteklenmesi yönünde çalışmalar yapılması,

Bölgenin tanıtımının sağlanması için Batı Karadeniz Bölgesinde daha aktif çalışmalarda bulunması, ulusal ve uluslarası fuarlara katılımın sağlanması, profesyonel bir tanıtım filminin hazırlanması ve turizm projelerinin desteklenmesi,

Batı Karadeniz Bölgesindeki sivil toplum örgütleri ve bölge plan ilke ve kararları çerçevesinde yerel yönetimlerin altyapı projelerinin desteklenmesi,

Bölgenin sorunların çözülmesi için Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı çalışmalarına bölgedeki tüm özel, kamu ve sivil toplum kuruluşları tarafından destek verilmesi.

Kurul görüşmeleri ve karara bağlanan konular Başkanlık Divanınca Kurula bildirildi, Başkan ve Kâtip Üyelerce imzalandı. Görüş ve önerilerin ardından Kalkınma Kurulu toplantısı sonlandırıldı.

 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et