09 Kasım 2018 - 1190 Okunma

TTK tarafından kömür madeni taşımasında kullanılan Kozlu-Zonguldak-Üzülmez demiryolu hattının, turizm ve kent içi ulaşım amaçlı kullanımının ekonomik, sosyal ve mekânsal etkilerini ve ihtiyaç duyduğu yatırımları ortaya koymak amacıyla Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından Kozlu-Zonguldak-Üzülmez Demiryolu Hattı Ön fizibilite Raporu ve Konsept Geliştirme Çalışması tamamlandı. 7 ay süren çalışmaya ilişkin olarak ilgili tarafların katılımıyla 06 Kasım 2018 Salı günü BAKKA Konferans Salonunda geniş katılımlı proje lansman toplantısı yapıldı.

Yapılan toplantıya, Zonguldak Belediyesi, Zonguldak İl Genel Meclis Başkanlığı, Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, Zonguldak İl Özel İdaresi, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Kozlu Belediyesi, Kilimli Belediyesi, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, TCDD, DSİ, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü, Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü, İhsaniye Mahallesi Muhtarlığı, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV), Zonguldak Maden Müzesi, TURSAB’ a bağlı yerel seyahat acenteleri, potansiyel yatırımcılar, yüklenici firma temsilcileri ve BAKKA personeli katıldı.

BAKKA Strateji Geliştirme ve Programlama Birim Başkanı Mehmet Çetinkaya’nın açılış konuşmasıyla başlayan toplantı; KİVİ Stratejik Planlama A.Ş. Temsilcisi Ömer Yılmaz’ın sunumuyla devam etti.

Yılmaz, sunumunda TTK tarafından kömür madeni taşımasında kullanılan Kozlu-Zonguldak-Üzülmez demiryolu hattının turizm ve kent içi ulaşım amaçlı kullanımının senaryoları, mekânsal sıkıntılar, diğer kurumların projeye bakışı, işin yasal mevzuat yönünden durumu, olası güzergâh ve durak noktaları ile Türkiye ve dünya örneklerini gösteren bir sunum gerçekleştirdi.

Sunuma müteakip, paydaşların düşünceleri alınarak karşılıklı görüş alışverişi ile toplantı sona erdi.  Zonguldak kültürünün ve endüstri mirasının önemli ögelerinden olan demir yolu hattının  “Tarihi Kömür Treni” adı ile turizme kazandırılması, katma değer yaratması ve bu konudaki çalışmaların devam ettirilmesi hedeflenmektedir.

Kozlu – Zonguldak – Üzülmez Demiryolu Hattı Fizibilite Raporu ve Konsept Geliştirme Çalışmasının nihai hali http://bakkakutuphane.org/ adresinde dijital olarak yayınlanarak kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.

 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et