15 Nisan 2010 - 2774 Okunma

17 Mart 2010 tarihinde Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörü ve Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Dr. Ahmet Özarslan tarafından Ajansımız personeline dönük bir sunum gerçekleştirildi.

 

Sayın Özarslan sunumunda Almanya’nın Ruhr Bölgesi Essen kenti ile Zonguldak ve bölgemiz arasındaki benzerlik ve bağlantılara değindi. Bilindiği üzere eski bir maden bölgesi olan Ruhr günümüzde madencilik sektörünün yerine lojistik, eğitim ve bilişim sektörlerini ikame etmeyi başarmış bir bölge olarak ön plana çıkıyor. Diğer yandan bölge ciddi bir Türk nüfusunu da içinde barındırıyor. Aynı zamanda bu nüfus içerisinde Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinden gidenlerin önemli bir ağırlığı da bulunuyor. Almanya’ya işçi göçünün ilk dönemlerinde ağırlıklı olarak vasıflı ya da vasıfsız işçi statüsünde bulunan bu nüfusun ikinci ve üçüncü kuşak üyeleri siyasal, ekonomik ve sosyal anlamda belirli bir ağırlığı kazanmış bulunuyor. Dolayısıyla hem bölgelerin benzerliği hem de bölgemiz kökenli insanların ağırlığı Almanya-Türkiye hattında yeni bir işbirliği köprüsünün olanaklarını sağlıyor.

Sayın Özarslan yaptığı sunumda bu noktaları ortaya koyarken, bu ilişkilerin somut sonuçlarına da değindi. Bilindiği gibi bu durumun en somut örneği şimdilik sadece yılın belirli dönemlerinde uçuşlara açık olan Saltukova Havaalanı’nın faaliyete geçirilmesi. Saltukova Havaalanı sadece Almanya’da yaşayan bölgemiz insanı açısından bir kolaylık sağlamıyor aynı zamanda bölgemizin taşımacılık alanındaki potansiyelinin ortaya konması açısından da güzel bir örnek oluşturuyor.

Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et