27 Ekim 2021 - 1031 Okunma


Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ve Zonguldak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Zonguldak Su Ürünleri Çalıştayı; üniversite, kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile akademisyenlerin katılımı ile Dedeman Otel’de gerçekleştirildi. Zonguldak Valisi Sayın Mustafa Tutulmaz’ın açılış konuşmaları ile başlayan çalıştayda Zonguldak ili için üretim, istihdam ve ihracat potansiyeli taşıyan “Su Ürünleri Yetiştiriciliği” konusu değerlendirildi.

Zonguldak’ın geçen yüzyılın başlangıcında kömürle, ortalarından itibaren demir-çelik ile ülkemizin önemli kalkınma odaklarından birisi olduğunu belirten Vali Tutulmaz, zaman içerisinde kömürün alternatif enerji kaynaklarının bulunmasıyla veya daha ucuz kömüre ulaşılması ile ilimizin ekonomik olarak sıkıntı yaşamaya başladığını ifade ederek ilimizde sektörel çeşitliliğin sağlanmasının önemini vurguladı.

Vali Tutulmaz “Biz hemen denizin kıyısındayız ama balıkçılık sektöründen istediğimiz şekilde verim alabileceğimizi söyleyemeyiz. Sadece avcılık var, o da avcılıktan öte biraz hobi amaçlı yapılan bir avcılık gibi. Çok kısıtlı sayıda kişinin belki profesyonel yaptığı ve denizden yeterince faydalanamadığımız bir durumla karşı karşıyayız. Gıdanın en yararlısı insan sağlığına en faydalı olan deniz ürünleri ama bunun tüketimine baktığımızda da yine toplum olarak çok sınırlı sayıda sınırlı kilogram veya adet balık ve deniz ürünlerini tüketiyoruz. O zaman biz hem daha fazla tüketebilmek adına hem daha fazla verim elde edebilmek adına deniz ve diğer su ürünlerine yönetmemiz gerekiyor. Alternatif gelir kaynakları olarak bunu yapabilecek potansiyele de sahibiz. İlimizin bu alanda verimli potansiyele sahip olduğunu açıkça görüyoruz” dedi.

Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir ise açılış konuşmasında “Sera OSB’de olduğu gibi analizler ve ön fizibilite raporları, ardından çalıştaylar ve bilimsel çalışmalarla başlayan çalışmalarla ilimizin alternatif sektörlerdeki potansiyelini geliştirerek kalkınmasına katkıda bulunmaya gayret ediyoruz dedi.  

ALTUNSU: “MAVİ BÜYÜME” YAKLAŞIMINI DİKKATE ALMAMIZ GEREKİYOR

BAKKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu ise, bölge planları ve sonuç odaklı programlarda bölgemizin madene ve buna bağlı olarak demir-çeliğe bağımlı ekonomiden ancak sektörel çeşitlilik, inovasyon ve girişimcilikle kurtulabileceği tespitlerinin yapıldığını ifade etti.  

Bağımlı ekonomik yapıyı kırmakla birlikte yeni yatırım ve istihdam alanları oluşturacak olan bu çeşitliliğin ilin üretim, ihracat gibi ekonomik göstergelerine de yansıyarak bölgemizin kalkınmasına katkı sağlayacağını belirten Altunsu, “80 km kıyı uzunluğuna sahip ilimizde, yanı başımızda duran denizin, doğal kaynak olarak, madenlerimizden daha büyük bir ekonomik değere sahip olduğunu ifade etmek isterim. Keşfedilen doğal gaz, limanlarımız, tersanelerimiz ve turizme uygun butik koylarımız denizel ekonomi için zaten önemli potansiyel oluşturmaktadır. Deniz ürünleri yetiştiriciliği, endüstriyel deniz ürünleri işleme, deniz altı değerlerin ekonomiye kazandırılması, denizel yenilenebilir enerji gibi alanların “koruma ve sürdürülebilir kullanımını” entegre bir bakış açısı ile planlamasını ifade eden “mavi büyüme” yaklaşımını dikkate almamız gerekiyor.” dedi.   

TÜRKİYE’DEKİ DURUM VE TECRÜBELER KATILIMCILARA AKTARILDI

Açılış konuşmalarının ardından çalıştaya Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü öğretim üyesi Prof Dr. Cüneyt Suzer’in Ülkemizde Mavi tarım Gerçeği ve Zonguldak Su Ürünleri Üretim Potansiyeli konulu sunumu ile devam edildi.

Sonrasında Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Yetiştiricilik Daire Başkanı Tanju Özdemirden, Tarım ve Orman Bakanlığının su ürünleri yetiştiriciliğini teşviklerle desteklediğini bu sayede yetiştiricilik ve avcılık oranlarında yüzde 50’yi geçerek ülkemizin Avrupa’nın önünde olduğunu belirtti.

Akdeniz İhracatçılar Birliğinden Ali Can Yamanyılmaz, Adana’da başvuru yapılan su ürünleri osb ve denizde yetiştiricilik için tahsis edilen alanla ilgili başvuru süreçleri hakkındaki tecrübelerini paylaşarak, su ürünlerinin ihracatta talebi karşılayamadığını ve çok uygun bir yatırım alanı olduğunu belirtti.

Toplantıda Gümüşdoğa Su Ürünleri A.Ş. Yatırım Koordinasyon ve Satış Müdürü Hakan Çağlarırmak’ın özel sektör tecrübelerini anlatan sunumlarına yer verildi. Ayrıca, Su Ürünleri Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Özerdem Maltaş tarafından da su ürünleri sektörünün geleceğine dair bilgilendirme yapıldı.

Sunumlarda ve konuşmalarda; Zonguldak ilinin denizde Türk somonu ve kefal yetiştiriciliği için çok uygun ve elverişli bir yatırım yeri olduğu, sektörün dünyadaki ve Türkiye’deki durumu, gelecek potansiyeli, riskleri, çevresel etkileri, üretim teknolojileri, tedarik zinciri, mevzuatla ilgili hususlar, fizibilite hesapları, teşvik ve destekler hakkında bilgilendirmeler yapıldı, özel sektör tecrübeleri katılımcılara aktarıldı. Katılımcıların sektör ve yatırım hakkındaki soruları konuşmacılar tarafından cevaplandırıldı. Son bölümde ise yol haritasının belirlenmesine yönelik genel değerlendirme yapıldı.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et