MENU
T.C. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı
Güney Mahallesi Zonguldak Yolu Caddesi No:36 67600 Kozlu/ZONGULDAK
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 2014 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamındaki projeler meyvesini vermeye başladı. BAKKA destekleriyle tamamlanıp, sürdürülebilirliğini yararlanıcımız olan Safranbolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün sağlamakta olduğu TR81/14/Sosyal/0012 sözleşme numaralı “Bağını Koruyan Çavuş” isimli proje kapsamında bölgede azalma eğilimine düşen yerel üzüm çeşitleri olan Çavuş, Çiftlik ve Kömüşmemesi üzümleri ön plana alındı.
Bölge çiftçilerinin kuşaklar boyu değişik iklim koşullarında kültürlerine uygun bitki çeşitlerini doğayla işbirliği içerisinde yetiştirdiği ve geliştirdiği, o günden bu güne gıda arzının teminini oluşturan bu zengin çeşitlilik, günümüzde yok olma tehdidi altına girmiştir. Bu aşamada Ajansımızın desteklediği bu proje ile Safranbolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü kırsalda yaşayıp tarım ile uğraşan, geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan çiftçilere yörede kaybolmaya yüz tutmuş yerel üzüm çeşitlerinden olan Çavuş üzümü, Çiftlik ve Kömüşmemesi üzümleri hakkında tarımsal bilgi vermeyi ve böylece bu çeşitlerin neslini diğer nesillere aktarılmasını amaçlamışlardır. Bu kapsamda seçilen 50’den fazla çiftçinin yanı sıra, tarımı sevdirmek ve yönlendirmek maksadıyla yaklaşık 200 okul öğrencisine bağcılık, bilinçli yetiştiricilik ve modern tarım uygulamaları hakkında eğitim verilmiştir.
Bölgedeki en önemli tarım sorunlarından birisi ise gereksiz ilaçlamanın artmasıdır. Eğitimlerde ilaçlama konusunda ayrıntılı bilgi verilmiştir ancak projenin en somut örneği bölgede ilk defa kurulan ve uygulanan tahmin ve erken uyarı sistemidir. Tahmin ve erken uyarı sistemi, sistem içerisinde bulunan sensörler sayesinde yaptığı ölçümlerle, kurulumun yapıldığı bölgeye ait veriler ve uyarılar sunmaktadır. Böylece hastalık ve zararlılara karşı erken teşhis koyma fırsatı sunmaktadır. Ayrıca tahmin ve erken uyarı sistemi ile ilaç kullanım kabiliyeti sağlanmasının yanı sıra insan sağlığı açısından önem taşıyan pestisit kalıntısız ürünlerin tüketiciye ulaşması hedeflenmiş, bu açıdan bölgede örnek bir tarım uygulaması yapılmıştır. Sistem, projenin hedef kitlesine eğitimlerle, şenliklerle, konferanslarla ve toplantılarla tanıtılmıştır.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın İzleme, Değerlendirme ve Raporlama Birimi uzmanları eliyle takibini sürdüreceği “Bağını Koruyan Çavuş” projesinin, uzun soluklu tarım mücadelesi sonucunda ortaya çıkaracağı olumlu etkileri ve gün yüzüne çıkarılacak tarımsal değerleri ilgi ve merakla beklemekte olup, başarılarından ötürü bütün proje ekibine teşekkür ederiz.