04 Mart 2014 - 2113 Okunma

 

Üniversite - sanayi işbirliğinin kurumsallaştırılması ve üniversitelerde yapılan bilimsel çalışmaların ticarileştirilerek katma değer yaratılmasını amaçlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2007 yılından bu yana yürütülen SAN-TEZ Programı Destekleri, Resmi Gazete’de yayımlanan Sanayi Tezleri Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik ile yeniden düzenlendi.

 

SAN-TEZ programı kapsamında projeler için verilecek destek hibe şeklinde olacak ve bakanlık bütçesinde öngörülen toplam ödeneği geçmeyecek. Proje toplam bütçesinin en az yüzde 15’i nakdi, en fazla yüzde 85’i bakanlıkça karşılanacak. 

Proje Bazında Destek Süresi 24 Ay Olacak

Proje ortağı firma küçük işletme ise proje toplam bütçesinin en az yüzde 20’si nakdi, en fazla yüzde 80’i bakanlıkça sağlanacak. Proje ortağı firma orta büyüklükteki işletme ise proje toplam bütçesinin en az yüzde 25’i nakdi, en fazla yüzde 75’i bakanlıkça karşılanacak. Proje ortağı firma büyük işletme ise proje toplam bütçesinin en az yüzde 35’i nakdi, en fazla yüzde 65’i bakanlıkça sağlanacak. Kısmi destek oranı, bütçe ödenek miktarı da dikkate alınmak kaydıyla en fazla yüzde 40 uygulanacak ve kalan tutar firma katkı payına eklenecek. Destek süresi proje bazında en fazla 24 ay olacak. Ancak projenin gereksinimlerine uygun olarak en fazla proje süresinin dörtte biri kadar ek süre verilebilecek.

Diğer Hibelerden Yararlananlar Kapsama Giremeyecek

Önceki yönetmeliğe göre projenin aldığı diğer destekler, proje bedelinden düşülüyor, sonra devletin katkısı belirleniyordu. Yeni yönetmelikte bu değişiyor. Resmi Gazete’de dün yayımlananan yönetmelikte, “Hibe şeklindeki diğer kaynaklardan yararlanan projeler SAN-TEZ programı kapsamında desteklenmez” deniliyor.

Bu arada yürürlükten kaldırılan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Tezleri Projelerinin Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik uyarınca desteklenmesine karar verilen projelerin de yeni yönetmelik hükümleri çerçevesinde desteklenmeye devam edileceği kaydedildi. Buna ek olarak bakanlığın ülke için önem taşıyan teknolojik ve stratejik alanları belirleyerek bu alanlarda proje çağrısına çıkmaya yetkili olacağı ve belirlenen alanlardaki projelerin desteklenmesine öncelik verebileceği belirtildi.

Yönetmelikte SAN-TEZ programı kapsamında, desteklenecek olan harcama ve gider kalemleri şöyle sıralandı: “Alet, makine, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri; malzeme ve sarf malzemesi alım giderleri; danışmanlık ve hizmet alım giderleri; yurtiçi ve yurtdışı seyahat giderleri; personel giderleri; proje kurum hissesi; nakliye, sigorta ve gümrük giderleri.”

‘Makine Bütçesinin Yüzde 40’ı Bakanlıktan’

Yeni yönetmeliği değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri, orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyesinde üretim yapan ancak yüzde 25’lik katkı payını ödemeleri zor olan KOBİ’lerin projelerine destek olmak amacıyla işletmelerin ödeyecekleri katkı payı oranının yüzde 15’e düşürüldüğünü ifade etti. Eskiden 2 dönem olarak alınan proje başvurularının artık sürekli olarak alınacak şekilde düzenlendiği ve proje sahiplerinin projelerini, hazırladığı anda başvurusunu yapabileceği kaydedildi. Yetkililer şöyle konuştu:

“Bundan sonra projenin yürütülmesi ve sonuçlandırılması aşamasında üniversitelerin imkânlarından faydalanılması karşılığı olarak proje bütçesinin yüzde 5’ine karşılık gelen tutar, kurumun Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılmak üzere kurum hissesi olarak üniversitelerimize aktarılacaktır. Daha önce yatırım ağırlıklı makine-donanım kalemlerinin olmasından dolayı reddedilen projeler artık bu sebeple reddedilmeyecek. Seri üretimde de kullanılabilecek özellikte olup, proje için alınması veya yaptırılması zorunlu olan makine-donanım alımları kısmi olarak desteklenecektir. Yatırım yönü ağır basan ancak düşük oranda da olsa Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılacak makine- donanım bütçesinin yüzde 40’a kadar olan kısmını yeni düzenleme ile bakanlık karşılayabilecek. Bütün bu iyileştirme çalışmaları; üniversite-sanayi işbirliği kapsamında değerlendirilen SAN-TEZ projelerine olan ilgiyi artırmak, projelerin desteklenmesini kolaylaştırmak ve destek sürecinde karşılaşılan olumsuzlukları en aza indirebilmek amacıyla yapılmıştır.”

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et