12 Ağustos 2016 - 1718 Okunma

2015 yılı Yöresel Değerler Mali Destek Programı kapsamında Ajansımızca desteklenen ve Zonguldak İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen “Modern Ekipman, Verimliliği Arttırıyor” isimli projenin faaliyet dönemi sona erdi. Proje ile yetiştiricilerin kaba yem ihtiyaçlarını karşılamak için makine, alet ve ekipman sağlamak amacıyla en temel hayvancılık makinalarını temin ederek yetiştiricilerin bu ihtiyaçlarını gidermeyi hedeflendi. Bu amaca ulaşmak için bir adet lazer kontrollü tesviye makinesi, bir adet çekili balya sarma makinesi ve bir adet kaba yem hazırlama ve paketleme makinesi temin edildi.

 

Makine ve ekipmanın temin sürecine müteakip 5 gün ve 40 saat boyunca 40 kişilik hedef gruba damızlık sığır yetiştiriciliği ve büyükbaş hayvan besleme konulu teorik ve pratik eğitim verildi. Proje uygulama sonuçları birlik üyelerine tanıtıldı ve tanıtımın daha geniş kitlelere ulaştırılması sağlandı.

Sonuçların alınmaya başlanmasıyla birlikte Zonguldak İli ve başta Çaycuma ilçesi olmak üzere hayvancılığın gelişim göstererek hayvan sayılarının tahminen % 20 ve verimliliğin % 30 artması sağlandı. Hayvancılık gelir getirici bir sektör olarak ailelerin geçimini sağlayacağı bir uğraş haline getirildi. Tarımda mekanizasyon oranında arttı. Üretilen kaba yem miktarı arttığı için Zonguldak’ın kaba yem ihtiyacının %20'sini sağlanmış oldu. Çiftçilerimizin ve hayvan yetiştiricilerimizin ihtiyaçları karşılanarak, kendi kendine yetebilen bir il olma yoluna da bir adım atılmış olundu. Kaba yem ihtiyacını dış pazardan karşılayan Zonguldak, bu ekipmanların alınmasıyla birlikte, ihtiyacı olan kaba yemi iç pazardan sağladığı için, bu alanda hizmet veren tüm faydalanıcıların gelir seviyesinin artmasına katkı sağladı.

 

Toplam 153.175,00TL’lik sözleşme bütçesine sahip olan ve %90 BAKKA destekli proje faaliyetleri 9 ay boyunca devam etti. Yararlanıcımıza Zonguldak’a yapmış oldukları katkıdan dolayı teşekkür eder, projenin amaç ve hedeflerini daha da yaygınlaştırarak bölge hayvancılık hizmetinde öncü olmaları yolunda başarılar dileriz.

 

 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et