MENU
T.C. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı
Güney Mahallesi Zonguldak Yolu Caddesi No:36 67600 Kozlu/ZONGULDAK
22 Kasım 2014 – 29 Kasım 2014 tarihleri arasında bölgenin potansiyel yatırım olanaklarını tanıtmak, iki ülke arasındaki ticari işbirliklerini geliştirmek ve işbirliği kurulacak kurum ve kuruluşları yerinde incelemek amacı ile Güney Kore’ye teknik gezi düzenlenmiştir. Teknik çalışma ziyaretine; Zonguldak Valisi Sayın Ali KABAN, Bartın Valisi Sayın Seyfettin AZİZOĞLU, Zonguldak Belediye Başkanı Sayın Muharrem AKDEMİR, Bartın Belediye Başkanı Sayın Cemal AKIN, Zonguldak İl Genel Meclis Başkanı Sayın Vacit DURDUBAŞ, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Sedat NAMAL, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Cihat ÇAKIR, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Birim Başkanlarından Hakkı Yavuz Toplu ve Mehmet ÇETİNKAYA, Zonguldak Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Onur ÇAĞLAR, Ajans Uzmanlarından Ümran ÖZTÜRK, Hilal YILDIZ ve Metin YÖRÜK ile Bilgi İşlem Sorumlusu Muhammed TEMLİ katılmıştır.
Gezinin ilk gününde T.C. Seul Büyükelçiliği ve T.C. Seul Ticaret Müşavirliği ziyaret edilmiştir. Yapılan ziyarette Sayın Büyükelçimiz Arslan Hakan OKÇAL ve Sayın Ticaret Müşavirimiz Kaan KÖKTÜRK ile Güney Kore ekonomisinin tarihi gelişimi, Güney Kore – Türkiye ilişkileri iki ülke arasında geliştirilebilecek ticari ilişkiler hakkında, Sayın Valilerimiz ve beraberindeki heyet ile birlikte görüşülmüştür. Heyet bu ziyaretin ardından bünyesinde 8000 adet firmayı barındıran Kore İhracatçılar Birliği (KOIMA) ile bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Güney Kore ve Batı Karadeniz Bölgesinin tanıtımı yapılan toplantıda her iki taraftan ihracat ve ithalat rakamları, ekonomik yapıları ve ticaret potansiyellerinden bahsetmişlerdir. Karşılıklı iş geliştirmek, yeni ticari ilişkiler başlatmak adına görüş alış verişi yapan taraflar; firmanın sektörler bazında eşleştirilmesi için farklı organizasyonlarda bir araya gelme konusunda mutabık kalmışlardır. Toplantıda Zonguldak Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Onur ÇAĞLAR bölgenin yatırım ortamı hakkında KOIMA heyetine sunum yapmıştır. Yine gezinin ilk gününde iletişim – teknoloji ve otomotiv sektörünün öncü firmalarından olan iki markanın ürettikleri son ürünlerinin sergilediği stüdyo ve mekânlara gidilerek teknik incelemelerde bulunulmuştur.
Gezinin 2. Gününde, Filyos Vadisi Projesine model alınabilecek ve yönetim ve idari yapısının kurgulanmasında örnek teşkil edebilecek şekilde içerisinde havaalanı, serbest bölge endüstri alanı ve liman bulunan Incheon Serbest Ekonomi Bölgesi (IFEZ) ziyaret edilmiştir. Dünya'nın 20.büyük limanı olan Incheon Limanı yerinde ziyaret edilmiş, liman hakkında liman yetkililerince ayrıntılı bilgilendirme yapılmıştır. Ardından, gelişen sanayisi ve teknolojik devrimleri ile dünya ekonomisinde önemli bir yeri olan Incheon Serbest Ekonomi Bölgesi'nin tanıtımının yapıldığı Compact Smart City müzesi ziyaret edilmiştir. Bu ziyaretleri takiben, Incheon Teknopark'ı ve Güney Kore'nin demir-çelik ve inşaatsektöründe en önemli firmalandan biri olan, 43 ülkeye ihracat gerçekleştiren POSCO'nun Ar-Ge merkezi yerlerinde ziyaret edilerek çeşitli işbirliklerinin kurulması ve bu kapsamda ticari ilişkilerin geliştirlmesi hususunda görüşmeler gerçekleştirilmiştir.
3.günde, Kore savaşında hayatını kaybeden 470 Türk askerinin de bulunduğu, Birleşmiş Milletler Çokuluslu Gücü tarafından yaptırılan Güney Kore Birleşmiş Milletler şehitliği ziyaret edilmiştir. Aynı gün, Güney Kore Tersaneler Birliği’ne bağlı 9 adet tersaneden biri olan 3. Büyük tersanesi Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering firması yerinde incelenmiştir. Tersanenin üretim ve saha kapasitesi, teknolojik olanakları ve Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgilendirme firma yetkililerince yapıldıktan sonra tesis içerisinde incelemelerde bulunulmuştur.
Gezinin 4.gününde; 1968 yılında işletmeye alınmış olan, 2006 yılında Çevre Dostu Ödülü, 2008 yılında En İyi Şirket Ödülü, 2010 yılında Sürdürülebilir Çevre Ödüllerini alan, 2011 yılında World Steel Dynamics tarafından dünyanın en rekabetçi çelik üreticisi seçilen, 2013 yılı itibariyle 36 milyon ton üretim hacmiyle dünyanın dördüncü büyük çelik üreticisi konumuna ulaşan ve Fineks çelik üretim teknolojisi ile sıvı çelik üretiminde dünya birincisi olan Pohang Demir Çelik Fabrikası (POSCO) ziyaret edilmiştir. Toplam 9.500.000 m² alanda 17.400 işçi ile üretim yapan fabrika, yerinde ziyaret edilmiş; üretim süreçleri, istihdam, ithalat ve ihracat rakamları hakkında yetkililerce detaylı bilgilendirme yapılmıştır. Otomobil, ev aletleri, inşaat ve sanayi sektörlerinde yaygın olarak kullanılan Paslanmaz Çelik üretimi ve konvansiyonel çelik üretim proseslerinden sinterleme ve koklaştırma süreçlerini atlayarak daha kısa zamanda ve daha az maliyetle üretim olanağı sunan Fineks teknolojisinin içselleştirilmesinde sağlanacak temasın önemine değinilmiştir.
Gezinin 5.gününde; şirketlerin üretkenliğini arttırmak, küçük ve orta ölçekli işletmelere örnek teşkil edebilecek teknolojik bilgi birikimi sağlamak amacıyla kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurulan ve hukuki statüsü itibariyle Türkiye’deki Kalkınma Ajansları ile benzerlik gösteren, bünyesinde 18 Teknoparkı barındıran Kore Teknopark Birliği’ ne ziyaret gerçekleştirilmiştir. Endüstriyel ve bölgesel firma desteği, reklam ve ihracat teşviki ile ar-ge ve danışmanlık destekleri sunan Teknoparklar ile yapılabilecek işbirliğinin gelişme ekseni ve muhtemel uzman değişiminin faydaları vurgulanmıştır.
Teknik çalışma ziyaretinin tamamlanmasının ardından heyet yurda dönmüştür.