14 Ağustos 2017 - 1805 Okunma

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanlığı (TÜBİTAK MAM) arasında yapılan sözleşmeye istinaden bölgemizdeki katı atıkların bertarafı ve elektrik üretimi üzerine "Katı Atık Bertaraf Tesisi için Ön Fizibilite Raporu" adıyla TÜBİTAK MAM tarafından bir çalışma yürütülmektedir.

Hazırlanan bu ön fizibilite raporu kapsamındaki son gelişmeler hususunda TÜBİTAK MAM tarafından ilgili paydaşların bilgilendirilmesi ve örnek tesisin yerinde incelenmesi amacıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin bir kuruluşu olan İzmit Atık ve Artıkları Yakma ve Değerlendirme A.Ş.'ye (İZAYDAŞ) 10 – 11 Ağustos 2017 tarihlerinde bir teknik gezi ve inceleme ziyareti düzenlenmiştir

Yapılan teknik geziye; BAKKA,  Zonguldak ve Bartın Belediyeleri, Karabük ve Bartın Özel İdare, Zonguldak, Karabük ve Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ZONÇEB, Bartın Mahalli İdareler Birliği, Bülent Ecevit, Bartın ve Karabük Üniversitelerinden konuyla ilgili temsilciler katılmıştır.

Organizasyon kapsamında 11 Ağustos 2017 Cuma günü öğleden önce TÜBİTAK MAM yetkilileri tarafından proje ile ilgili sunum yapılmıştır. Sunumda, illerde yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında detaylı bilgilendirmeler yapılmıştır. Toplantı soru cevap kısmıyla sona ermiştir.

Programın öğleden sonraki kısmında, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin bir kuruluşu olan İzmit Atık ve Artıkları Yakma ve Değerlendirme A.Ş.'ye (İZAYDAŞ) tesislerine TÜBİTAK MAM yetkililerinin de katılımıyla bir ziyaret düzenlenmiştir. Burada, öncelikle İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç tarafından tesis faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapılmış daha sonra tesis gezisine geçilmiştir. Tesisin düzenli katı atık depolama alanı, atık yakma ve elektrik üretme birimleri ayrı ayrı incelenerek buralarda yetkililerden detaylı bilgi alınmıştır.

Yapılan ziyaret sonucunda bölgemizde yapılması düşünülen belediye atıkları yakma tesisinin Türkiye’de henüz bir örneğinin bulunmadığı İstanbul ve Kocaeli gibi birkaç belediyenin ön hazırlık içerisinde olduğu öğrenilmiştir.  Bu sebeple yetkililer tarafından söz konusu yatırımın oldukça yerinde bir yatırım olacağı değerlendirilmiş olup İZAYDAŞ yetkilileri tarafından sürecin herhangi bir aşamasında ihtiyaç olması durumunda gereken teknik ve hukuki desteğin sağlanabileceği ifade edilmiştir.

Teknik gezi ve inceleme ziyareti sonrasında İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç başkanlığında gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında katılımcıların soruları yetkililer tarafından yanıtlanmış ve ziyaret son bulmuştur.    

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et