22 Ocak 2016 - 1518 Okunma

Ajansımız tarafından Ekim 2015 itibariyle faaliyetlerine başlamış olan Yöresel Değerler Mali Destek Programıyla beraber, yöresel değerlerimizin geliştirilmesine yönelik olarak desteklenen projelerden bir tanesi de Karabük Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen “Yerel Tat, Empürmeye Değer Kat” isimli projemizdir. Proje kapsamında Empürme fasulyesine dikkat çekilmekte, tarımsal faaliyetlere ilginin artırılması sağlanmaktadır.

 

Karabük iline has yerel bir tat olan 'Empürme Fasulyesi' yıllar önce Tandır köyünden başlayıp Mehterler, Ortaca, Davutlar, Üçbaş hattı ile Keltepe köylerinde, ayrıca Yeşilköy, Öğlebeli, Kılavuzlar hattında, kısacası il genelinde yetiştiriciliği yoğun olarak yapılan ürünler arasındayken, günümüzde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Her yıl Temmuz ayından Eylül ayı  sonuna kadar yeşil veya kuru olarak üretilen 'Empürme Fasulyesi', yetiştirildiği köyün adıyla, Tandır Empürmesi, Aktaş Empürmesi gibi isimler altında pazarlanabilmektedir. Yine kış tüketiminde kullanılmak üzere konserve veya derin dondurucularda muhafaza etmek için tercih edilen fasulye çeşidi 'Empürme'dir. Empürme fasulyesinin yanında halk dilinde farklı isimler verilen yerel fasulye çeşitleri de sadece birkaç üretici tarafından üretilmektedir.

 

Proje kapsamında, Karabük’te yetiştiriciliği giderek azalmakta olan yöresel değerimiz, 'Empürme Fasulye' çeşidinin daha fazla üretici tarafından yetiştirilmesi, tüketicilere yerel çeşit tüketme bilincinin aşılanması ve yerel çeşitlerimizin böylece nesilden nesile aktarılması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda eğitim verilecek olan başta kadın ve genç çiftçilerimiz olmak üzere 3 farklı köyden toplam 45 çiftçimize hem yerel çeşit yetiştirmenin önemi hem de iyi tarım tekniklerinin esasları, doğru ilaç kullanımı, ilaç kalıntısız yetiştiriciliğin önemi, sağlıklı ve güvenilir ürünler yetiştirme becerisi kazandırılması ve ilimizde bu konuda kamuoyu oluşturarak genel bir farkındalık yaratılması amacıyla 4 ay boyunca 108 saat eğitim verilmesi hedeflenmektedir. İlgili eğitimler başlamış olup, genciyle yaşlısıyla geniş bir kitlenin tarımsal faaliyetleri benimsemesi ve özendirilmesi sağlanmaktadır.

 

17 Eylül 2015 tarihinde Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Karabük Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü arasında imzalanan destek sözleşmesi ile başlayan projemiz kapsamında yöresel ürünlerimizden olan Empürme fasulyesinin geliştirilmesi alanındaki faaliyetler 18.03.2016 tarihinde sona erecek ve sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında bölgemizin değerleri arasında yer almaya devam edecektir.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et