18 Aralık 2015 - 1503 Okunma

Zonguldak ili Çaycuma ilçesinde bulunan ve Zonguldak, Bartın ve Karabük illerine yönelik hizmet potansiyeli taşıyan Zonguldak Havaalanının aktif uçuşlara açılabilmesine yönelik ihtiyaç analizinin yapılması oluşturmaktadır. 03.04.2015 tarihinde başlayıp 03.08.2015 tarihinde sonlanan çalışma Akdan Danışmanlık firması tarafından gerçekleştirilmiştir.

Zonguldak Valisi Sayın Ali KABAN, Zonguldak Belediye Başkanı Sayın Muharrem AKDEMİR, Zonguldak İl Genel Meclisi Başkanı Sayın Vacit DURDUBAŞ, ilçe kaymakamları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Sayın Nilüfer Akdan çalışmanın sonuçlarını içieren bir sunum yapmıştır.

Çalışmada üç ili kapsayacak şekilde toplamda 2400 anket uygulanmıştır. Anketler yolcular, üniversite öğrencileri ve iş dünyasında faaliyet gösteren şirket temsilcilerine uygulanmıştır.

Çalışmanın sonuçlarına göre;

  • Uçağa binmeyen katılımcıların %62,6’sı bölgede  havaalanı bulunmadığı için uçağa binmemiştir,
  • Seferlerin arttırılması durumunda katılımcıların %89,2’si havaalanını kullanacağını belirtmiştir.
  • Uçuşlar en çok İstanbul, Antalya, Trabzon, İzmir ve Almanya ile KKTC’ye talep edilmiştir. Şirket yöneticileri şehir dışından gelen misafirlerini karşılamada ve kendilerinin şehir dışına çıkma durumlarında İstanbul ve Ankara havalananlarını kullandıklarını ve bunun da zaman kaybına sebep olduğunu belirtmişlerdir.

Çalışmada sunulan öneriler ise;

  • Bölge halkının talebi doğrultusunda uygun bir fiyatlandırma ve zaman planı ile en çok talep gören güzergahlara uçak seferleri başlatılmalıdır.
  • Çalışılacak havayolları küçük ve orta ölçekli firmalar yerine büyük ölçekli firmalar olmalıdır. Bölgedeki yolcu yoğunluğu düzeyi ve firmaların altyapısı nedeni ile küçük ve orta ölçekli havayolları şirketleri bölgede gerekli doluluk oranını sağlayamayacaktır.
  • Havayolları ile firmaların yönetim kuruluna hitaben resmi yazı ile uçuşların düzenlenmesine ilişkin irtibat kurulmalıdır. Resmi yazı ile birlikte bu rapor ve bölgenin yolcu potansiyeline ilişkin diğer bilgi ve belgelerin sunulması fayda sağlayacaktır.
  • Havaalanının uluslararası uçuş güvenliği standartlarını (ICAO) sağladığı ve ulaşılabilir olduğu konusunda bölge halkının bilgilendirilmesi ve uçuşların başlatılması için eylem planı onaylanarak uygulamaya alınmalıdır.
Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et