22 Nisan 2016 - 1476 Okunma

Ajansımız tarafından Ekim 2015 itibariyle faaliyetlerine başlayan Yöresel Değerler Mali Destek Programıyla beraber, yöresel değerlerimizin geliştirilmesine yönelik olarak desteklenen projelerden Karabük Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen “Yerel Tat, Empürmeye Değer Kat” isimli proje 18 Mart 2016 tarihi itibariyle sona erdi. Proje kapsamında Empürme fasulyesine dikkat çekilerek, tarımsal faaliyetlere ilginin artırılması sağlandı.

 

Proje kapsamında, Karabük’te yetiştiriciliği giderek azalmakta olan yöresel değerimiz, 'Empürme Fasulye' çeşidinin daha fazla üretici tarafından yetiştirilmesi, tüketicilere yerel çeşit tüketme bilincinin aşılanması ve yerel çeşitlerimizin böylece nesilden nesile aktarılması amacıyla başta kadın ve genç çiftçilerimiz olmak üzere 3 farklı köyden toplam 45 çiftçimize eğitim verildi. Eğitimlerde hem yerel çeşit yetiştirmenin önemi hem de iyi tarım tekniklerinin esasları, doğru ilaç kullanımı, ilaç kalıntısız yetiştiriciliğin önemi, sağlıklı ve güvenilir ürünler yetiştirme becerisi kazandırılması sağlandı ve bölgede bu konuda kamuoyu oluşturularak genel bir farkındalık yaratılması amacıyla 4 ay boyunca 108 saat eğitim verildi.

 

Teknik ekibe yönelik olmak üzere, fasulye yetiştiriciliğinin yoğun olduğu Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün bulunduğu Samsun ve meşhur Çayeli fasulyesinin bulunduğu Rize illerine teknik gezi düzenlendi. Burada Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü  ziyaret edildi. Enstitünün İl Müdür Yardımcısı ve Enstitü teknik personeli işletme hakkında genel bilgiler verdi. Enstitü uygulama parselleri, deneme seraları, uygulama alanları, toprak tahlili laboratuvarı incelendi. Böylece empürme fasulyesiyle benzer özellikleri olan Çayeli fasulyesinin yetişme yöntemleri hakkında yeni veriler elde edildi ve bölgede uygulanabilir olduğuna kanaat getirildi. Bunun dışında özellikle çocukların katılımıyla Gıda Günü Etkinliği düzenlenerek, çocukların tarıma ilgi duyması ve sevmesi sağlandı.

 

Projenin en önemli çıktılarından bir tanesi de, elde edilen bütün tecrübelerin harmanlandığı, tarımsal faaliyetlerde karşılaşılan hastalıklar ve mücadele yöntemleriyle ilgili pratik ve kolay anlaşılır bilgilerin verildiği “Sebze Hastalık ve Zararları” kitabı oldu. İlgili kitaba bütün bölgemiz çiftçileri Karabük Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne müracaat ederek ulaşabilmektedir.

 

Proje faaliyet süreci sona ermesine rağmen, yararlanıcımız Karabük Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından sürdürülebilirlik çalışmaları devam edecektir. Projenin teknik çalışmalarında gösterdikleri özveri ve ilgiden dolayı bütün proje ekibini tebrik eder, yöresel zenginliklerimizden olan empürme fasulyesini koruma, yaygınlaştırma ve kalıcılığını sağlama yolunda başarılar dileriz.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et