05 Mayıs 2023 - 439 Okunma

UNESCO Yer Bilimleri Programı kapsamdaki UNESCO Küresel Jeoparkları konusunda farkındalığın artırılması ve ülkemizde jeopark yönetimi konusunda kapasite geliştirilmesinin sağlanması için Zonguldak Turizm ve Altyapı Hizmet Birliği (ZONTAB) tarafından Zonguldak Valiliği ev sahipliğinde UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, UNESCO Genel Merkezi Yer Bilimleri ve Jeoparklar Bölümü iş birliğinde ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) katkıları ile 29 Nisan-1 Mayıs 2023 tarihleri arasında Küresel Jeoparklar Ağı’na aday Zonguldak Kömür Jeoparkı’nda “International Workshop on Geopark Management/Jeopark Yönetimi Uluslararası Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Fransa, İran İslam Cumhuriyeti, Moğolistan, Ürdün, Özbekistan, Mısır, Kazakistan, Kırgızistan, Suudi Arabistan, Tacikistan’dan katılan uluslararası uzmanların yanı sıra çalıştaya ulusal paydaşlardan yetkili kamu kurumlarının temsilcileri, yerel paydaşlar, Türkiye’deki farklı illerden aday jeopark projelerinin temsilcileri, akademisyenler ve ilgililer katılmış olup tercümanlar eşliğinde proje ve çalışmaları anlatan sunumlar yapıldı. Çalıştay’a, yöresel üretim yapan yerel halktan üretici ve temsilciler de katılmış olup standlarda ürünlerini sergiledi.

Çalıştay kapsamında aday Zonguldak Kömür Jeoparkı sınırları içerisinde bulunan Gökgöl Mağarası, Üzülmez Jeo-Kültür Vadisi Projesi, Maden Müzesi ve Kömür Deneyim Ocağı, Tios-Tieion Antik Kenti gibi çeşitli jeosit alanlarına rehber eşliğinde saha ziyaretleri gerçekleştirildi.

Uzmanların deneyim paylaşımları, sunumlar; alan, müze ve jeosit gezileri ile 3 gün süren ve Ulusal Zonguldak Kömür Jeoparkı’nın UNESCO Küresel Jeoparklar Ağı’na katılımı sürecinde önemli bir kilometre taşı olan çalıştay başarıyla tamamlandı.

BAKKA’nın mali ve teknik destekler ile personel katkısı sunduğu jeopark projesi uluslararası bir markalaşma ve sürdürülebilir kalkınma projesi olduğundan oldukça büyük öneme sahiptir.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et