09 Ekim 2015 - 1666 Okunma

Zonguldak Havaalanının uçuş kapasitesinin artırılması amacıyla; talep analizinin gerçekleştirilmesi, ekonomik verimliliğinin yapılması ve somut politika önceliklerinin belirlenerek, mevcut destinasyonun çeşitlendirilmesine yönelik başlatılan araştırma çalışması sonuçlanmıştır.

Araştırma, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile Akdan Danışmanlık firmasının işbirliğinde 4 ayda hazırlanmış ve sonuçları bu rapor aracılığı ile kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Çalışmanın yapılan benzer çalışmalardan farkı, tamamen bilimsel ve istatistiksel yöntemlerle hazırlanmış olması, aynı zamanda eylem planı nezdinde havaalanının daha fazla işlerlik kazanmasına katkı sağlayacak olmasıdır.

Çalışma kapsamında, havaalanının hinterlandında bulunan Zonguldak, Karabük ve Bartın illeri bazında; otobüs terminallerindeki yolcular, üniversite öğrencileri, iş dünyasında faaliyet gösteren şirketlerin sahipleri, kamu ve özel sektörde çalışanlar olmak üzere, toplam 2400 adet anket yapılmış sonuçları ayrıntılı bir şekilde ifade edilmiştir. 

           Çalışmanın sonuçlarına göre;

** Uçağa binmeyen katılımcıların %62,6’sı bölgede havaalanı bulunmadığı için uçağa binmemiştir,

** Seferlerin arttırılması durumunda katılımcıların %89,2’si havaalanını kullanacağını belirtmiştir.

** Uçuşlar en çok İstanbul, Antalya, Trabzon, İzmir ve Almanya ile KKTC’ye talep edilmiştir.

** Şirket yöneticileri şehir dışından gelen misafirlerini karşılamada ve kendilerinin şehir dışına çıkma durumlarında İstanbul ve Ankara havalananlarını kullandıklarını ve bunun da zaman kaybına sebep olduğunu belirtmişlerdir.

           

            Çalışmada sunulan öneriler ise;

** Bölge halkının talebi doğrultusunda uygun bir fiyatlandırma ve zaman planı ile en çok talep gören güzergahlara uçak seferleri başlatılmalıdır.

** Çalışılacak havayolları küçük ve orta ölçekli firmalar yerine büyük ölçekli firmalar olmalıdır. Bölgedeki yolcu yoğunluğu düzeyi ve firmaların altyapısı nedeni ile küçük ve orta ölçekli havayolları şirketleri bölgede gerekli doluluk oranını sağlayamayacaktır.

** Havayolları ile firmaların yönetim kuruluna hitaben resmi yazı ile uçuşların düzenlenmesine ilişkin irtibat kurulmalıdır. Resmi yazı ile birlikte bu rapor ve bölgenin yolcu potansiyeline ilişkin diğer bilgi ve belgelerin sunulması fayda sağlayacaktır.

** Havaalanının uluslararası uçuş güvenliği standartlarını (ICAO) sağladığı ve ulaşılabilir olduğu konusunda bölge halkının bilgilendirilmesi ve uçuşların başlatılması için eylem planı onaylanarak uygulamaya alınmalıdır.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et