21 Mayıs 2014 - 2486 Okunma

   9 Mayıs 2014’te yayımlanan 28995 sayılı Resmi Gazete’de 2014/6058 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Yatırım Teşvik Mevzuatında önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu kapsamda yapılan değişiklikleri 3 başılkta toplayabiliriz:

          1) 9 Mayıs 2014 değişikliğinden önce; mevcut Yatırım Teşvik Kararı’na göre; Bölgesel Teşvik Sistemi, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki Sistemi ve Stratejik Yatırımların Teşviki Sistemine göre Yatırım Teşvik Belgesi alanlardan;  31/12/2013 tarihine kadar yatırıma başlayanlar  (yatırımın ’unu gerçekleştirenler)  hem “Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği”  hem de “Vergi İndirimi” açısından 1/1/2014 tarihinden sonra yatırıma başlayanlara göre daha avantajlı durumda idi. Değişiklik öncesi 31/12/2013 tarihine kadar yatırıma başlamış ve yatırımın konusu ve niteliği ile “Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği “ almaya hak kazanan yatırımcı 2 yıl bu haktan yararlanabilirken 1/1/2014 tarihinden sonra yatırıma başlayan yatırımcı bundan yararlanamıyordu. Benzer durum “Vergi İndirimi” açısından da söz konusuydu.

          9 Mayıs 2014 tarihinde yapılan değişiklikle 1/1/2014 tarihi 1 yıl uzatılarak 1/1/2015 olarak değiştirilmiş ve geçerliliği mevcut Teşvik Kararının yürürlük tarihi olan 19/6/2012’de başlatılmıştır. Bu değişiklik ile örneğin 2 yıl süreli sigorta işveren hissesi desteği almış bir yatırımcı; yatırımına 1/1/2015’e kadar başlaması halinde 2 yıl süreyle bu destekten faydalanmaya devam edecektir. Vergi indirimi desteği de mevcut indirim oranlarıyla 1/1/2015 tarihine kadar geçerli olacaktır.

          2) Mevcut  Yatırım Teşvik Sisteminde “Öncelikli Yatırım Konuları”na yeni yatırım konuları eklenmiştir:

- “Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan okul öncesi, ilkokul,  ortaokul ve lise eğitim yatırımları”na kreş ve gündüz bakımevleri de eklenmiş “Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan, kreş ve gündüz bakımevleri ile okul öncesi, ilkokul,  ortaokul ve lise eğitim yatırımları” olarak bu desteğin kapsamı genişletilmiştir.

- “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak turizm yatırımlarından bölgesel desteklerden yararlanabilecek nitelikteki turizm konaklama yatırımları ”na termal turizm de eklenerek “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde veya termal turizm konusunda bölgesel desteklerden yararlanabilecek nitelikteki turizm konaklama yatırımları” olarak genişletilmiştir.

- “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının vereceği proje onayına istinaden, yıllık asgari 500 TEP (ton eşdeğeri petrol) enerji tüketimi olan mevcut imalat sanayi tesislerinde gerçekleştirilecek, birim ürün başına en az %20 oranında enerji tasarrufu sağlayan ve yatırım geri dönüş süresi azami 5 yıl olan enerji verimliliğine yönelik yatırımlar”

- “Atık ısı kaynaklı olarak, bir tesisteki atık ısıdan geri kazanım yolu ile elektrik üretimine yönelik yatırımlar (doğal gaza dayalı elektrik üretim tesisleri hariç)”

- “Asgari 50 Milyon TL tutarındaki, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) yatırımları ve  yer altı doğalgaz depolama yatırımları”

          3) Teşvik Edilmeyecek Yatırım konuları arasında bulunan "nişasta yatırımı",  “mısır nişastası” olarak değiştirilmiş olup bu değişiklik ile “mısır nişastası yatırımı” Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenemeyecek konular arasına girmiştir. 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et