24 Haziran 2015 - 1765 Okunma

Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü, Yatırım ve Teknoloji Geliştirme Tokyo Ofisi (UNIDO ITPO Tokyo) tarafından farklı ülkelere yönelik olarak düzenlenen, kamu kurumu veya kamu niteliğindeki kuruluşların yasal temsilcilerinin katıldığı Delege Programı, ülkelerin kendi yatırım ortamlarını Japon yatırımcılara tanıtılmasına olanak sağlayan uluslararası bir programdır. UNIDO ITPO Tokyo Ofisi tarafından yürütülen Delege Programları aracılığıyla ülkelerde ve bölgelerde öne çıkan spesifik sektörlerin veya projelerin programa katılan delegeler aracılığıyla Japon iş dünyasına tanıtılması, delegelerin kendi ülkelerine yatırım çekmesi, teknoloji transferi yapması veya iyi uygulamaların aktarılması hedeflenmektedir.

 

Söz konusu programa Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2014 yılında gerekli başvuruyu yaparak katılım sağlamaya hak kazanmıştır. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nı programda Strateji Geliştirme ve Programlama Birim Başkanı Sn. Mehmet ÇETİNKAYA ve Zonguldak Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Sn. Onur ÇAĞLAR temsil etmektedir. Delege Programı kapsamında Türkiye’nin ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin iş ve yatırım fırsatlarının Japon iş dünyasına tanıtılması, yatırımcı çekilmesi ve teknoloji transferi olanaklarının görüşülmesi hedeflenmektedir.

 

Programın ilk haftası olan 15-19 Haziran 2015 tarihlerinde; UNIDO ITPO Tokyo Ofisi aracılığıyla Tokyo Big Sight Fuar Merkezi’nde düzenlenen “Smart Community Exhibition” fuarına katılım sağlanmıştır. Program öncesinde hazırlanan Japonca ve İngilizce dokümanlarla Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki iş ve yatırım fırsatları fuar katılımcılarına aktarılmıştır.

 

BAKKA heyeti, Ankara ve İstanbul gibi Türkiye’nin iki önemli metropolüne yakın olan, demir-çelik, orman ürünleri, taş ve toprak sanayi ile mobilya sektörü gibi önemli sektörlerde potansiyel barındıran Batı Karadeniz Bölgesinin yatırım olanaklarını BAKKA standını ziyaret eden işletmelere ve ziyaretçilere tanıtmıştır.

 

Özellikle otomotiv sektörü, atık yönetimi, enerji verimliliği ve çevre dostu uygulamalar  gibi alanlarda gerek bölgedeki mevcut işletmelerle işbirliği gerekse Filyos Vadisi Projesi kapsamında Endüstri Bölgesi ilan edilen alanda uygulanabilecek yeni yatırım olanakları hakkında ziyaretçilere bilgi verilmiştir. Fuarda BAKKA standını iki günde birçok işletme ve kurum temsilcisi ziyaret etmiştir. Gerçekleştirilen ziyaretler arasında otomotiv sektörü, bilişim sektörü, orman ürünleri, çevre yönetimi gibi konularda çalışan firma temsilcileri yer almaktadır.

 

BAKKA heyeti programın ikinci haftasında, Tokyo’da bulunan Birleşmiş Milletler Üniversitesi’nde 100’den fazla Japon yatırımcının başvuru yaparak katılım sağlamayı planladığı “Türkiye’de Yatırım ve Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki Fırsatlar” başlıklı seminerinde “Batı Karadeniz Bölgesi ve Yatırım Olanakları” ve “Filyos Vadisi Projesi” konulu iki sunum yaparak ülke ve bölgeye yatırımcı çekmeye çalışacaktır. UNIDO ITPO Tokyo Ofisi ile Orta Doğu Japonya İşbirliği Merkezi (JCCME)’nin ortaklaşa organizasyonunda ve Türkiye Cumhuriyeti Tokyo Büyükelçiliği işbirliğinde düzenlenen seminerde ayrıca; UNIDO ITPO Tokyo Ofisi Başkanı Sn. Takeshi FURUTANI, Tokyo Ticaret Başmüşaviri Sn. Musa DEMİR, Orta Doğu Japonya İşbirliği Merkezi (JCCME) Genel Müdürü Sn. Takashi OYA ve Kıdemli Genel Müdür Sn. Akio NAKANISHI de birer konuşma gerçekleştirecektir.

 

Delege Programı kapsamında 25-26 Haziran tarihlerinde, 2014 yılında mutabakat zaptı imzalanan Kitakyushu şehrine geçilerek bir dizi görüşme ve toplantı yapılacaktır. BAKKA Heyeti Kitakyushu şehrindeki görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Yokohama şehrindeki temaslarını da tamamlayarak 1 Temmuz 2015 tarihinde yurda dönüş yapacaktır.

 

İlgili Linkler:

 

https://www.unido.or.jp/en/coming/1565/

http://www.jccme.or.jp/japanese/index.html

 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et