29 Aralık 2014 - 2524 Okunma

2013 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından bölgemizde toplamda 12 projeye destek verilmiştir. Bu projelerin tamamı Aralık 2014 dönemi itibariyle sona ermiştir. Küçük Ölçekli Altyapı kapsamında nitelendirilerek desteklenen projelerden bir tanesi de Eflani Belediye Başkanlığı tarafından yürütülen “Tarihi Taşhan Canlanıyor” isimli projemizdir.

 

Eflani ilçemizde hem ilçe merkezi hem de köylerinde tarihin farklı dönemlerine ait yaklaşık 80 adet tarihi tescilli eser vardır. Bu eserler konut, han, köprü, dükkan, höyük, cami, çeşme, tümülüs gibi farklı türlerden oluşmaktadır. Bu eserler arasında yer alan ve ilçe merkezinde yıkık ve metruk halde bulunan, mülkiyeti Eflani Belediyesi’ne ait olan Taşhan adlı tarihi tescilli eski yapı, merkezde olmasına rağmen turizme kazandırılamamıştır. Bu aşamada ortaya çıkan proje ile ilçe merkezinde değerlendirilmeyen bir miras olarak göze batmakta olan bu eski yapının restorasyonu ile yeniden kazanımı hedeflenmiştir. Böylece Eflani’nin merkezinde, yerli yabancı turist için bir değer oluşturabilecek, tarihi bir kültür öğesi işlenerek canlandırılmıştır.

 

Proje başlangıç tarihi itibariyle çalışmalarına başlayan Eflani Belediyesi, ilk olarak iş bölümünün kararlaştırılması için proje yönetimini belirlemiştir. Proje yönetimi kapsamında mali işlerden sorumlu tutulan birim yapım içeriğinde yapılacak işler için yasal mevzuatı belirlemiş, takip edilmesi gereken kanun, yönetmelik, tebliğ vb. incelemelerini yaparak uygun olan ihalenin takibini sağlamıştır. İhale sürecinde uygulama birimi tarafından yoğun çalışmalar neticesinde en uygun teknik şartname hazırlanmıştır. Bu bölümde özellikle tarihî dokunun zarar görmemesi, en uygun taşların ve yapı elemanlarının seçimi, yeni oluşturulacak yapının mukavemeti gibi pek çok şart göz önünde bulundurulmuştur. Uzun ve meşakkatli geçen inşaat süreci kapsamında yoğun kış şartları sebebiyle çalışmalar bir dönem durmuş olsa bile, proje sona ermeden projede belirtilen işlemler tamamlanmıştır. Bütün süreç içerisinde belediye resmi web sitesi aracılığıyla restorasyon süreci anlatılmış, projeye ilgi gösteren dış basın unsurlarının da katılımıyla geniş kitlelere ulaştırılmaya çalışılmıştır.

 

17 Mayıs 2013 yılında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Eflani Belediyesi arasında imzalanan destek sözleşmesi ile başlayan projemiz kapsamında Taşhan’ın onarımı 17 Kasım 2013 tarihinde tamamlanmıştır. Hizmete açıldıktan sonra belediye tarafından şu an ilçede bulunan 70 yataklı otel ile birlikte ilçedeki konaklama tesisi ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacaktır. Ayrıca yalnız konaklamak için değil, tarihi değeri ile turist ve ziyaretçiler tarafından da görülmek istenecek ve bu grupları ilçeye çekecek niteliktedir. Onarılan Taşhan ilçenin merkezinde yer alması sebebiyle şehir merkezini fiziksel dış görünüşünü de değiştirmiş, Eflani’ye ayrı bir güzellik katmıştır. Ayrıca Taşhan’ın güvenliğini sağlanması amacıyla da proje kapsamında güvenlik kameraları ve diğer güvenlik ekipmanları da temin edilerek Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmiştir. Eflani’nin tam merkezinde yer alan tarihî Taşhan’ın restore edilmesiyle birlikte Eflani’nin turistik değerlerinin öneminin daha da artacağı ve bölgenin turistik cazibesine katkı sağlayacağı beklenilmektedir.

 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et